to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 23.11.2017

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Η αξιοπρεπής εργασία, κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης

Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες του υπουργείου της, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα «Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας» που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Αθήνα


Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, αλλά και τις προτεραιότητες του υπουργείου της, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, με θέμα «Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας» που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στην Αθήνα.

«Στην Ελλάδα, το 2015 είχαμε μια αλλαγή παραδείγματος, με μια νέα κυβέρνηση η οποία έθεσε δυο στόχους. Ο ένας ήταν η ανάταξη της οικονομίας ώστε να μειωθεί η ανεργία. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται, ενώ παράλληλα υφαίνεται ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους. Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε η ανάπτυξη να μην επαναλάβει εκείνο το μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Και ο ρόλος του υπουργείου Εργασίας στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι κομβικός» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, η μία βασική προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου ήταν η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να διεκδικούν μέρος από τον πλούτο που παράγεται. «Απαιτείται όμως κάτι περισσότερο από αυτήν την επαναφορά. Είναι άμεση ανάγκη να ακούσουμε τους “αόρατους”: να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία» πρόσθεσε.

Για την υπουργό Εργασίας, «η συστηματική προσπάθεια έφερε αποτελέσματα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια, η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία έχει μειωθεί κάτω από το 10%. Άλλο στοιχείο καταδεικνύει, ότι το πρόβλημα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας δεν αφορά μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τις πολύ μεγάλες. «Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί δομικό πρόβλημα της οικονομίας μας. Κι εδώ το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αντίθετα στην οικονομική ανάπτυξη. Η απάντηση γι΄ αυτήν την κυβέρνηση είναι όχι».

Η Διεθνής Διάσκεψη διοργανώνεται από Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και την Διεθνή Ένωση των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS). «Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η υπουργός Εργασίας.

 

«Συζητάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της εργασίας στη σύγχρονη εποχή, μια εποχή η οποία, ταυτόχρονα με την επούλωση των πληγών της κρίσης, πρέπει να προωθήσει και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Σε αυτό το μοντέλο η αξιοπρεπής εργασία θα πρέπει αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα εάν θέλουμε να είναι μια ανάπτυξη που θα επιστρέφει τα αποτελέσματά της σε ολόκληρη και την κοινωνία». 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι «οι κατακτήσεις δεκαετιών που θεωρούσαμε δεδομένες, κάθε άλλο παρά δεδομένες είναι» για να προσθέσει ότι η παγκοσμιοποίηση, ως πηγή του προβλήματος, δεν είναι φυσικό φαινόμενο κι επομένως μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ακόμη, ότι θύμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε στο όνομα μιας οικονομικής ορθοδοξίας, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το κράτος πρόνοιας.

 «Στην Ελλάδα βιώσαμε τις πολιτικές αυτές με πιο βίαιο τρόπο. Ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε, οι συλλογικές συμβάσεις απαγορεύτηκαν. Το 2018 το πρόγραμμα τελειώνει. Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις» ανέφερε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο των πολιτικών αυτών σε υπερθετικό βαθμό».

Όπως εξήγησε όμως, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη δική μας χώρα. «Η νέα γενιά της Ευρώπης θα είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Είναι προφανές ότι απαιτείται θεσμική αναδιάρθρωση».

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)