to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 05.10.2023

Διεθνή

ΕΕ σε ΗΠΑ: Βοήθεια, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς στην Ουκρανία

Τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες από την ΕΕ φαίνεται πως δεν φτάνουν και αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ


Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, φτάνοντας στη Γρανάδα της Ισπανίας δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει εάν οι ΗΠΑ μειώσουν την οικονομική στήριξη τους προς την Ουκρανία.

Σχεδόν 600 ημέρες μετά την έναρξη της μάχης της για να αποκρούσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίση χρηματοδότησης λόγω καθυστερήσεων στην προγραμματισμένη βοήθεια από τις ΗΠΑ και εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πότε ακριβώς θα παραδοθεί το επόμενο μεγάλο πακέτο βοήθειας της Ευρώπης.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ανησυχία μετά την παρεμπόδιση από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές του νέου πακέτου βοήθειας για την Ουκρανίας στέλνοντας το μήνυμα «σας χρειαζόμαστε για να βοηθήσετε το Κίεβο να αντέξει απέναντι στη Ρωσία».

Ο Μπορέλ δήλωσε σήμερα από τη Γρανάδα πως η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να επωμιστεί μόνη της όλο το βάρος της εξωτερικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε παρόμοιο τόνο, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει 50 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ωστόσο η βοήθεια της Ουάσινγκτον παραμένει ζωτικής σημασίας.

«Είμαι σίγουρη για τη στήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι αυτό που παραμένει ασαφές είναι το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα φτάσει η στήριξη.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επανέλαβε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι άκουσε την «προσωπική δέσμευση» του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο.

Αρκετοί διπλωμάτες ανέφεραν στο POLITICO τις τελευταίες ημέρες ότι η πολιτική υποστήριξη για την έγκριση της βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ισχυρή και θεμιτή, ωστόσο η Ουγγαρία θα μπορούσε να επιδιώξει να καθυστερήσει την τελική έγκριση, καθώς θέλει να πιέσει τις Βρυξέλλες να αποδεσμεύσουν τη δική της χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία καθυστερεί λόγω μιας διαμάχης για το κράτος δικαίου.

Όπως τονίζουν οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να επιφέρει στην Ουκρανία έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2024 - μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία στη χώρα.

Πηγή: Politico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)