to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 03.04.2018

Διεθνή

ΕΕ: Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς νέα Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς αναλαμβάνει σήμερα (3.4.2018) Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η θητεία της θα διαρκέσει έξι χρόνια.


Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς στο μήνυμά της για την ανάληψη των καθηκόντων της σημειώνει:

«Προτίθεμαι να διαφυλάξω την κληρονομιά του έργου των προηγούμενων Επιτρόπων και να διαφυλάξω την ικανότητα αυτού του θεσμικού οργάνου να αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άποψή μου είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι καθολικά και ότι καμία χώρα δεν είναι πέρα από τον έλεγχο. 

Όσον αφορά τις προτεραιότητες, το όραμά μου είναι απλό. Με μια λέξη: εφαρμογή. Πρότυπα, ψηφίσματα, συνθήκες, όλα υπάρχουν και είναι εδώ για να μας καθοδηγούν. Ναι, είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση για να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζονται. Ωστόσο δεν είναι θέμα μόνο των κυβερνήσεων. Πρέπει να συμμετάσχουν οι κοινωνίες μας συνολικά στην εφαρμογή τους και να συμπεριληφθούν όλοι στο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τα τελευταία χρόνια, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς είχε αρμοδιότητες σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που αφορούσαν την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μέσα από την ελευθερία έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υπάρξει Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης σε περίοδο κρίσης. Για το συνολικό της έργο έχει βραβευτεί πολλές φορές.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Είναι η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή και διαδέχεται τους Νιλς Μούιζνιεκς (2012-2018), Τόμας Χάμαρμπεργκ (2006-2012) και Άλβαρο Χιλ-Ρόμπλες (1999-2006). Είχε τρεις ψήφους διαφορά με τον Γάλλο υποψήφιο Πιερ Ιβ Λε Μπορν και μεγάλο προβάδισμα από τον Σλοβένο υποψήφιο Γκίραν Κλέμεντσιτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)