to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 24.11.2016

Κοινωνία

Δύο συγκεντρώσεις στη Λάρισα για την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Με δύο συγκεντρώσεις και μικρή προσέλευση πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία στη Λάρισα, που προκήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση εργαζομένων διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ, ενώ στη πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι, μετά κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.


Επίθεση στη κυβέρνηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική, έκανε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, από το βήμα της συγκέντρωσης, λέγοντας: «Η συγκυβέρνηση, που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών».

Σημαντική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπαποστόλου στα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι υποταγμένη στους δανειστές. «Η υπερφορολόγηση, η ανεργία, η “μαύρη” και αδήλωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των “κόκκινων” δανείων στα funds και οι κατασχέσεις σπιτιών, αποτελούν την πολιτική μιας κυβέρνησης, πλήρως υποταγμένης στους δανειστές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαποστόλου.

Επίσης επεσήμανε την κατάσταση στον δημόσιο τομέα και ειδικά στην Υγεία και την Παιδεία, λέγοντας συγκεκριμένα: «Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει με δραματικό ρυθμό, Χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, πόρους, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να παρέχουν περίθαλψη και νοσηλεία στους πολίτες. Στην εκπαίδευση, χιλιάδες παραμένουν τα κενά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ενώ ιδιαίτερα θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι η ειδική αγωγή, τα ολοήμερα τμήματα, το νηπιαγωγείο».

Τέλος σχετικά με τις εξελίξεις και τις επιλογές της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας σε Λαρισαίους εργαζόμενους του Δημοσίου, τόνισε πως πρόκειται να υπάρξει «συρρίκνωση του Δημοσίου, μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών, κάτι που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το μεσοπρόθεσμο του 2011 και το οποίο οι αγώνες μας δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα να εφαρμοσθεί».

Σφοδρή ήταν και η επίθεση στην κυβέρνηση, από το μέλος της Γραμματείας του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γιώργο Γκόγκα, ο οποίος από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, τόνισε: «Σήμερα δίνουμε ηχηρό και σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηχηρό και σαφές μήνυμα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μαζί με τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως επικουρικοί ή με σύμβαση στους κλάδους, όλοι μαζί, αρνούμαστε τη χαμοζωή που ζούμε κι αυτή που μας επιφυλάσσουν».

Ο κ. Γκόγκας επεσήμανε ιδιαίτερα το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, λέγοντας πως αυτή συνδέεται άμεσα με τις απολύσεις. «Το νέο σχέδιο νόμου έχει ως προμετωπίδα την “κινητικότητα”, επί της ουσίας όμως είναι άλλος ένας νόμος για την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο. Είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, του ν. 4093/2012 “περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του δημοσίου υπαλλήλου εντός κι εκτός υπηρεσίας”, κ.ά. Είναι συνέχεια του νόμου Βερναρδάκη (ν. 4369/2016), που είχε θεσπίσει ένα σύστημα “αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων” με βασικό κριτήριο τη “στοχοθεσία”, το βαθμό επίτευξης στόχων, την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό, αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Να σημειωθεί πως μετά τις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της Λάρισας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)