to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Βέκιου…

Κάποιοι άνθρωποι ακόμη κι αν έχουν φύγει είναι πάντα εδώ πιο ζωντανοί καμιά φορά κι από τους ζωντανούς. Είχα λοιπόν την τύχη και την τιμή να γνωρίσω έναν τέτοιο άνθρωπο. Τον Βαγγέλη. Τον Βαγγέλη Βέκιο. Η χημεία μας έδεσε από το πρώτο κιόλας ραντεβού. Στο Παγκράτι. Εκεί που συμφωνήσαμε και οι δυο ότι αγαπάμε τον Τσιτσάνη και τους Led Zeppelin.


Γίναμε αμέσως φίλοι και δέκα μέρες μετά μπήκαμε στο στούντιο και κάναμε την πρώτη μας πρόβα με το συγκρότημα του, τους «Ελελεύ». Αυτό συνεχίστηκε για τα επόμενα περίπου έξι χρόνια με ζωντανές εμφανίσεις, γέλια, πρόβες, ταξίδια και συνδημιουργία. 

Ο Βαγγέλης ήταν ένας τύπος που όταν τον συναντούσες, αυτόματα χαμογελούσες. Χαιρόσουν. Άνοιγε η ψυχή σου. Είχε μία τόσο δυνατή προσωπικότητα που σε μαγνήτιζε και μπορούσες μαζί του να συζητάς για ώρες το οποιοδήποτε θέμα. 
Ένας άνθρωπος ζωντανός, με φοβερό χιούμορ, γεμάτος ιδέες, όνειρα και στόχους. Ένα μεγάλο παιδί που μιλούσε με τα άστρα, γκρίνιαζε για το άδικο και φλέρταρε με τη φύση.

Ο Βαγγέλης είχε κακή σχέση με τον θυμό και με τα «όχι». Δεν μπορούσε να θυμώσει πάνω από πέντε λεπτά. Είχε χώρο μέσα του για όλους και πίστευε στους ανθρώπους δίνοντας πολλές ευκαιρίες ακόμη κι αν κάποιος τον αδικούσε ή τον πλήγωνε. 
Ένας χαρισματικός άνθρωπος που έδενε το συναίσθημα του με τις λέξεις τόσο αρμονικά και έφτιαχνε τραγούδια στον τζουρά του, μες την φύση, δίπλα απ' το τζάκι του κι έτσι αποφόρτιζε από μέσα του τον αποσυντονισμό που του προκαλούσε τα πρωινά η πόλη. 

«Σταματήστε να φυτεύετε τσιμέντο» είχε πει κάποια στιγμή στον τότε δήμαρχο της Αθήνας. Ο Βαγγέλης πίστευε πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό προσπαθούσε και ο ίδιος μέσα από τα τραγούδια του, μέσα από τις εκπομπές του, μέσα από τις συναυλίες που διοργάνωνε, μέσα από τις συζητήσεις που έκανε με όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. 
 
«Να κοιτάς πάντα τη ρίζα και να πηγαίνεις κόντρα στα πράγματα» θυμάμαι να μου λέει.  Το 2006 η μεγάλη ιδέα και πρόταση στα FM  του Βαγγέλη γίνεται πράξη και ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο βγαίνει στον αέρα. 

Ένα ραδιόφωνο ελεύθερο, χωρίς playlist, διαφορετικό, με μουσικές από τις ρίζες μας μέχρι το σήμερα, με ανοιχτά μικρόφωνα σε νέους ανθρώπους, εναλλακτικούς δημιουργούς,  από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, τον αθλητισμό και την πολιτική. Ένα ζωντανό ραδιόφωνο που συνεχίζει μέχρι και σήμερα στους ρυθμούς του Βαγγέλη. 

Ο Βαγγέλης Βέκιος ήταν ένας σπουδαίος ντράμερ με πολύ μοναδικό και χαρακτηριστικό παίξιμο. Συμμετείχε σε πολλές γνωστές παραγωγές δίσκων ως ντράμερ αλλά και ως παραγωγός. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Μουσικών Ταξιαρχιών προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1986 υπήρξε συνθέτης - στιχουργός και ντράμερ στο συγκρότημα Ντέρτι και το 1989 στο συγκρότημα ΣΕΛΑΝΑ.

Το 1995  μουσικός παραγωγός και μουσικός επιμελητής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Planet»,  το 2000 αρθρογραφεί στο περιοδικό «ΗΧΟΣ», γίνεται  υπεύθυνος ρεπερτορίου στην δισκογραφική εταιρεία «Hitch Hyke» και  παράλληλα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Εν Λευκώ».

Το 2003 υπήρξε μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο «Kosmos» και παράλληλα δημιουργεί το συγκρότημα των «Ελελεύ» ως βασικός συνθέτης - στιχουργός και ντράμερ. 

Το 2006 γίνεται διευθυντής προγράμματος και μουσικός παραγωγός στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο μέχρι το 2013.

Το 2013 δημιούργησε το ιντερνετικό ραδιόφωνο αλληλεγγύης «Πορτοκαλί» και το μουσικό ένθετο της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» με το όνομα «Κόκκινη Καρφίτσα».
Βαγγέλη είσαι πάντα εδώ. Σ' ευχαριστούμε για όλα.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε κάποια από τα τραγούδια του όπως και μία συνέντευξη που έδωσε στον Βάϊο Σύρρο και τον Γρηγόρη Οικονομίδη για τους αγώνες της Κερατέας στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «128 Κερατέα: Μια πραγματική ιστορία».

Κερατέα (συνέντευξη Βαγγέλης Βέκιος)
https://www.youtube.com/watch?v=YtCay9mMCrk
Πλίνθοι Κέραμοι
https://www.youtube.com/watch?v=esjuP7fUEso
Γραικυλία
https://www.youtube.com/watch?v=IVMF-x2MPds
Νωχελικά
https://www.youtube.com/watch?v=cMj_GQznmIw
 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)