to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 15.08.2021

Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου - «Δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση»

Εποχές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου - Αρκετές εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα - Ξένοι διπλωμάτες απομακρύνονται - Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την Καμπούλ - Περισσότεροι από 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ - Πληροφορίες για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο


Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε σήμερα σε μια προειδοποίηση ασφαλείας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων μελών του αμερικανικού προσωπικού.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη και την απότομη έξοδο του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφτεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι ο επικρατέστερος για να γίνει ο νέος ηγέτης της χώρας, ενώ αναμένεται να δοθεί γενική αμνηστία για όλες τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του «φυγά» πρώην προέδρου Γάνι. Ήδη οι Ταλιμπάν έχουν ανοίξει τις φυλακές για να βγούν έξω οι κρατούμενοι.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε νωρίτερα πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της. Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Η δήλωση από τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έγινε λίγο αφότου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη δήλωσε πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι έφυγε από τη χώρα για το Τατζικιστάν. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ταξίδεψε στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία επρόκειτο να συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητούσαν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ δήλωσε πως η πρωτεύουσα Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση, λέγοντας πως «οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου». Σημειώνεται ότι στην Καμπούλ επικρατεί ένας σιωπηλός φόβος, με τους περισσότερους κατοίκους κλειδωμένους στα σπίτια τους, αλλά και χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν προς το αεροδρόμιο, άλλους να προσπαθούν να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

«Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο», είπε ακόμα ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών.

Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο BBC πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ τις οργανώνει.

«Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις εισόδους της Καμπούλ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για μια ειρηνική και ικανοποιητική μετάβαση της εξουσίας», είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την «ασφάλεια όλων των πολιτών» διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ, την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται κοντά στο να πάρουν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία», δήλωσε ο επικεφαλής του αφγανικού κράτους, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι είπε επίσης σε ένα βιντεομήνυμα, που ανήρτησε στο Facebook ότι εκείνος, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εγγυάται την ασφάλεια της Καμπούλ. Ανέφερε, επιπλέον, ότι έχει γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι συναντήθηκε με πολιτικούς και τους ανέθεσε να συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στην Ντόχα τη Δευτέρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

«Σας διαβεβαιώνω όλους σας ότι η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί εωσότου επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Μοχαμάντι.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την κυβέρνηση. Σύμφωνα, επίσης, με το Al Arabiya, το γραφείου του προέδρου της χώρας Άσραφ Γάνι είπε σήμερα πως η κατάσταση στην Καμπούλ βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα.

Ο πρώην υπ. Εσωτερικών πιθανόν επικεφαλής μιας «προσωρινής διοίκησης»

Ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ, ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές σήμερα, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη. Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όπως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Ανεστάλησαν οι εμπορικές πτήσεις

Όλες οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ανεστάλησαν, μόνο στρατιωτικά αεροπλάνα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον χώρο.

Η British Airways δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα.

Δεν γίνονται μάχες, κυκλοφοριακό χάος και φόβος

Δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες εντός της πόλης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς. Ωστόσο, στην Καμπούλ επικρατεί αναταραχή, καθώς πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να πάρουν τις οικονομίες τους, να αγοράσουν φαγητό και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο, περιγράφουν κάτοικοι. «Ορισμένοι άφησαν τα κλειδιά στα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να περπατούν προς το αεροδρόμιο», είπε ένας κάτοικος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς. Ένας άλλος ανέφερε: «Ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του υπό τον φόβο να ξεσπάσουν μάχες».

Περισσότεροι από 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

"Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ", διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Άρον άρον εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ και άλλων πρεσβειών

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ μεταφέρθηκε εκτάκτως προς το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος έστειλε πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Περί τις 10 ώρα Ελλάδας) η πρεσβεία των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter ότι ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 5.000 αμερικανών στρατιωτών «για να διασφαλιστεί η συντεταγμένη και ασφαλής απόσυρση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ και του συμμαχικού προσωπικού» - κάτι που είχε πει και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμα του το βράδυ του Σαββάτου. Επιπλέον, ο Γκάρντιαν αναφέρει πως πριν από λίγο (11.30 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν 1.000 ακόμη στρατιώτες για να διασφαλιστεί η αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ και των ντόπιων συνεργατών τους.

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα θεάθηκαν ελικόπτερα Σινούκ να πραγματοποιούν συνεχή δρομολόγια, καθώς και τεθωρακισμένα τζιπ που εγκατέλειπαν το κτίριο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε απαντήσεις για το σκοπό των κινήσεων, μέχρι στιγμής, ενώ κοντά στην πρεσβεία προσγειώθηκαν αργότερα και ελικόπτερα Μπλακ Χωκ, που συνήθως μεταφέρουν στρατεύματα. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την πρεσβεία των ΗΠΑ ανέβαιναν στήλες καπνού καθώς οι διπλωμάτες έκαιγαν ευαίσθητα έγγραφα, όπως επιβεβαίωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Τη χώρα εγκαταλείπουν και οι διπλωμάτες της Βρετανίας, ενώ αναμένεται να φύγει αεροπορικώς από τη χώρα και ο ίδιος ο Βρετανός πρέσβης.

Αντίστοιχα και η Σουηδία θα απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio. H επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Στο μεταξύ, η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, ο γερμανικός στρατός έστειλε μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους, με βάση τα όσα έγραψε η Bild am Sonntag. 

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Ο Καναδάς έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία του στην Καμπούλ και το προσωπικό απομακρύνθηκε. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται ραγδαία και θέτει σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητά μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής μας», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό.

«Αποφασίστηκε να ανασταλούν προσωρινά οι διπλωματικές δραστηριότητές μας στην Καμπούλ», ανέφερε το καναδικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως οι δραστηριότητες θα επαναληφθούν όταν η κατάσταση «θα επιτρέψει να εγγυηθούμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και την επαρκή ασφάλεια του προσωπικού μας».

Η Γαλλία μεταφέρει την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν στον χώρο του αεροδρομίου της Καμπούλ για να διευκολύνει την απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών που ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προσθέτοντας ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία θα παραμείνει σε λειτουργία προκειμένου να φύγουν όλοι οι Γάλλοι από τη χώρα.

"Με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας, το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων θα αναπτύξει τις επόμενες ώρες στρατιωτικές ενισχύσεις και αεροπορικές δυνάμεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έτσι ώστε να μπορέσουν ν' αρχίσουν οι πρώτες αναχωρήσεις προς το Αμπού Ντάμπι", πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

"Η πρεσβεία και το κέντρο κρίσης και υποστήριξης του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών είναι σε επαφή με τους Γάλλους που είναι καταχωρημένοι", διευκρινίζει το Παρίσι, το οποίο υπενθυμίζει ότι αυτές οι ''επιχειρήσεις μεθοδικής απομάκρυνσης και μεταφοράς των πολιτών μας βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες" και ότι μια ειδική πτήση είχε ναυλωθεί από τις 16 Ιουλίου.

Η Γαλλία επανέλαβε επίσης τη βούλησή της να "συνεχίσει να προστατεύει τις προσωπικότητες της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστές των δικαιωμάτων, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους που απειλούνται ιδιαίτερα για την προσήλωση στο έργο τους. Προς το παρόν καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δυνατότητα έκδοσης βίζας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ".

Οι ΗΠΑ εκτιμούσαν πως η Καμπούλ θα «κρατήσει» 3 μήνες

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Μέλη "κεντρικών" ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις μετά την προέλαση-αστραπή των Ταλιμπάν που οδήγησε την ισλαμική οργάνωση στην Καμπούλ μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Μετακινείται και το προσωπικό της ΕΕ

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Εκτακτη σύγκληση του βρετανικού Κοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει εκτάκτως εντός της εβδομάδας το κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί λόγω του καλοκαιριού, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετέδωσαν σήμερα βρετανικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων PA και το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενα μια πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με το πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ για να καθοριστεί η ημέρα κατά τη οποία θα συνεδριάσουν οι βουλευτές.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θέλησε να απαντήσει.

Την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βρετανίας, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ ζήτησε τη σύγκληση του κοινοβουλίου προκειμένου η κυβέρνηση να εξηγήσει «πώς σχεδιάζει να εργαστεί με τους συμμάχους της για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και μια επιστροφή στην εποχή όπου το Αφγανιστάν χρησιμοποιείτο ως βάση εξτρεμιστών».

«Η κυβέρνησή τηρεί σιγή ιχθύος την ώρα που το Αφγανιστάν καταρρέει, κάτι που θα έχει ξεκάθαρα συνέπειες για εμάς στη Βρετανία», είπε ο ηγέτης των Εργατικών, κρίνοντας πως προτεραιότητα έχει η εκκένωση «όλων των Βρετανών εργαζομένων».

Η επέλαση των Ταλιμπάν οδήγησε το Λονδίνο να ανακοινώσει την Πέμπτη την αποστολή εντός των επόμενων ημερών περίπου 600 στρατιωτικών για την απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει εκτός της Καμπούλ τον πρέσβη της Λόρι Μπρίστοου και όλο το προσωπικό, χωρίς να διατηρήσει διπλωματική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις εγγυήσεις» που έδωσαν, εξηγεί μια πηγή.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν παραμένει στην Καμπούλ και το προσωπικό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους Βρετανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

 Η Ρωσία δεν προβλέπει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ  

Η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται "σε απευθείας επαφή" με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με "ηρεμία".

Χωρίς μάχη η κατάληψη της Τζαλαλαμπάντ

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα Κυριακή το πρωί την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Ο χάρτης του Αφγανιστάν 

Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πτώση της πόλης.

Με την κατάληψη της Τζαλαλάμπαντ από τους ισλαμιστές αντάρτες, πλέον στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων δεν απομένει πλέον καμία άλλη μεγάλη πόλη παρά μόνο η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ, στην οποία οι αντάρτες άρχισαν να μπαίνουν το πρωί της Κυριακής.

«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ουάλι, κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ.

Σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας).

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως πήραν την πόλη. «Πριν από μερικές στιγμές, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (...). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών.

Πέρα από την Καμπούλ μόνο λιγοστές μικρές πόλεις παραμένουν ακόμη υπό κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά είναι διεσπαρμένες και απομονωμένες και οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλη στρατηγική αξία.

Μέσα σε δέκα ημέρες έφτασαν στην Καμπούλ

Μέσα σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν. Το βράδυ χθες Σάββατο οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.

Γράφημα με τη ραγδαία επέλαση των Ταλιμπάν - εδώ η συνεχής ενημέρωση από το Αλ Τζαζίρα

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, προς κατάπληξη πολλών. Οι πόλεις πέφτουν στα χέρια τους η μια μετά την άλλη, συχνά εύκολα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)