to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 06.03.2023

Διεθνή

Δίωξη στον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο

Δικαστής στον Ισημερινό ενέκρινε χθες Κυριακή το εισαγγελικό αίτημα να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Λενίν Μορένο για δωροληψία, στο πλαίσιο υπόθεσης που συνδέεται με την ανάθεση κρατικής σύμβασης για την ανέγερση υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο κράτος της Λατινικής Αμερικής σε κινεζική εταιρεία.


Η δίωξη -αφορά συνολικά 37 υπόπτους- συνδέει τον κ. Μορένο με την ανάθεση σύμβασης για την ανέγερση του υδροηλεκτρικού φράγματος Κόκα-Κόδο Σινκλέρ· κατά το κατηγορητήριο, οι εναγόμενοι φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες 76 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο κυκλώματος που έδρασε από το 2009 ως το 2018.

Ο κ. Μορένο, ο οποίος για μέρος της περιόδου αυτής ήταν αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του τον περασμένο μήνα, τονίζοντας πως δεν είχε καμιά ευθύνη για την ανάθεση της σύμβασης.

Μετά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Μορένο έκρινε μέσω Twitter πως ορισμένα από τα επιχειρήματα της εισαγγελίας είναι «αυθαίρετα» και «απάνθρωπα».

Ο δικαστής Αντριάν Ρόχας αποφάσισε, προληπτικά, να επιβληθεί στον κ. Μορένο να εμφανίζεται κάθε 15 ημέρες ενώπιον δικαστηρίου.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, η γενική εισαγγελία ανέφερε μέσω Twitter πως ο κ. Μορένο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για «τη φερόμενη συμμετοχή τους στο αδίκημα της δωροληψίας».

Τα ποσά για τα οποία γίνεται λόγος είναι τα υψηλότερα για τα οποία έχουν ασκηθεί διώξεις στον Ισημερινό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πρώην πρόεδρος Μορένο (2017-2021) ζει το τρέχον διάστημα στην Παραγουάη, καθώς είναι ο επίτροπος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για ζητήματα αναπηρίας.

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία Sinohydro με κόστος 2,24 δισεκ. δολαρίων.

Η γενική εισαγγελέας Ντιάνα Σαλασάρ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα δεν έχει απαντήσει στο αίτημά της να προσφέρει συνδρομή στην έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση.

Η Sinohydro δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για την υπόθεση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)