to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 14.10.2015

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Διώξεις για «κουκούλωμα» βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο

Διώξεις για "κουκούλωμα" υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο τρόφιμο παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών σε βαρός του διευθυντή, του προέδρου Μητροπολίτη Άνθιμου και του διοικητικού συμβουλίου του "Παπάφειου" ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης.


Της Κατερίνας Μπακιρτζή

Συγκεκριμένα, η υπόθεση, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Μακεδονία, αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2012 όταν ένας ανήλικος τρόφιμος του Παπάφειου, ηλικίας τότε μόλις 7 ετών, απευθύνθηκε στην κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι μεγαλύτερος σε ηλικία τρόφιμος τον βίασε. Το γεγογός ωστόσο δεν καταγγέλθηκε ποτέ αλλά έγινε γνωστό 3 μήνες αργότερα, όταν ο ίδιος τρόφιμος ξαναβίασε το 7χρονο αγόρι, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Τότε οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου.

Όμως η ουσία της υπόθεσης αφορά τις διώξεις που προέκυψαν μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής προσπάθησαν να αποκρύψουν το πρώτο περιστατικό και φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά της κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος με αποτέλεσμα η υπόθεση να αποκαλυφθεί μετά από 3 μήνες, διάρκεια κατά την οποία το ανήλικο αγόρι παρέμενε απροστάτευτο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι, έδωσαν ήδη ο διευθυντής του Ιδρύματος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος ως πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης εγκληματία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά ιδιαίτερα και χρήζουν ουσιαστικών απαντήσεων αλλά και παρέμβασης της πολιτείας ιδιαίτερα αν αποδειχθούν οι κατηγορίες που βαραίνουν τους υπεύθυνους του Ιδρύματος. 

Η πρώτη αντίδραση Άνθιμου

Την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα και η πρώτη αντίδραση από πλευράς του Ορφανοτροφείου με επιστολή που υπογράφει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος;

Ο Μητροπολίτης κάνει λόγο για μεμονωμένο περιστατικό και επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους επικαλούμενος την αυτονόητη ευαισθησία του θέματος η οποία εκτιμά ότι “δεν  δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα”.

Επιπλέον ανακοίνωσε πως τρία χρόνια μετά το περιστατικό “το Ίδρυμά μας διέταξε δια των αρμοδίων οργάνων του έρευνα, προκειμένου να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, το οποίο παραλλήλως αποτελεί αντικείμενο ερεύνης και της δικαιοσύνης και βεβαιώνει την κοινή γνώ¬μη πως εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοικήσεως παρέλειψαν εσκεμμένως να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, θα επι-βληθούν οι δέουσες κυρώσεις”. 

Τέλος ο Μητροπολίτης υπογραμμίζει τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό. 

“Το Παπάφειο, παρά τις ελλείψεις του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την φι¬λοξενία προσώπων, τα οποία οι αρμόδιοι Εισαγγελείς μάς καλούν να περιθάλψωμε. Από εκεί και πέρα, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποτροπής παραβατικών συμπεριφορών, η οποία, όπως και κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, δεν επιτυγχάνει πάντοτε πλήρως ικανοποιη¬τικά αποτελέσματα”, αναφέρει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)