to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 13.10.2023

Διεθνή

Δημοσκόπηση Jerusalem Post: 4 στους 5 Ισραηλινούς Εβραίους λένε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ευθύνεται για τη σφαγή

Τουλάχιστον 1.799 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους 583 παιδιά, από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς - 86% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών του Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα αποτελεί αποτυχία της ηγεσίας της χώρας - Ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου, λένε οι Ισραηλινοί - Παραιτήθηκε με αιχμές η Υπουργός Διπλωματίας - Αντιδράσεις των πολιτών στην υπουργό Περιβάλλοντος - «Καταστρέψατε τη χώρα» - Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού και Υπουργός της κυβέρνησης παραδέχονται λάθη


Τουλάχιστον 1.799 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες. Πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες. Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης αιφνιδίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τη φήμη που έχουν ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητά τους. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε χθές για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το περασμένο Σάββατο, επιθέσεις που αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

Δημοσκόπηση: Ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου, λένε οι Ισραηλινοί

Τέσσερις στους πέντε Ισραηλινούς Εβραίους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευθύνονται για τη μαζική διείσδυση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη σφαγή που ακολούθησε, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Dialog Center που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, η συντριπτική πλειοψηφία - το 86% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών του Νετανιάχου, είπε ότι η αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα είναι αποτυχία της ηγεσίας της χώρας, ενώ ένα εκπληκτικό 92% είπε ότι ο πόλεμος προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (94%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να φέρει κάποια ευθύνη για την έλλειψη ετοιμότητας για την ασφάλεια που οδήγησε στην επίθεση, με πάνω από το 75% να λέει ότι η κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 620 Ισραηλινοί Εβραίοι από όλη τη χώρα, διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι ο Νετανιάχου θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση της Επιχείρησης Swords of Iron.

Το 56% είπε επίσης, ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί στο τέλος του πολέμου, με το 28% των ψηφοφόρων του συνασπισμού να συμφωνεί με αυτή την άποψη και το 52% των ερωτηθέντων να αναμένει επίσης να παραιτηθεί ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

Επιπλέον, οι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση να ηγηθεί του πολέμου στη Γάζα, αν και η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ ενταχθεί σε κυβέρνηση ενότητας έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τετάρτης.

«Χωρίς» τον Γιαΐρ Λαπίντ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Kατηγορεί τον Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία», καθώς απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάβββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Η αποτυχία του Σαββάτου είναι ασυγχώρητη», τόνισε ο Λαπίντ, προσθέτοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε από τον Νετανιάχου με τη συμμετοχή του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς.

Διαβάστε αναλυτικά: Ισραήλ: «Χωρίς» τον Γιαΐρ Λαπίντ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Kατηγορεί τον Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία»

Υπήρξαν επίσης αναφορές αυτή την εβδομάδα, στις οποίες αξιωματούχοι των αιγυπτιακών πληροφοριών ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε προειδοποιηθεί, αλλά υποβαθμιστήκε η προοπτική να συμβεί «κάτι μεγάλο», πριν από την έναρξη της φονικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, αρνήθηκε ότι είχε εκδοθεί ποτέ τέτοια προειδοποίηση.

Υπουργός της κυβέρνησης μιλά επίσης για λανθασμένους υπολογισμούς

Παράλληλα χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς

«Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

Παραιτήθηκε  με αιχμές η Υπουργός Διπλωματίας

Η υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας Distel Atbaryan την Πέμπτη το βράδυ παραιτήθηκε από τη θέση της, ισχυριζόμενη ότι το υπουργείο της απογυμνώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας από τις ελάχιστες εξουσίες που του δόθηκαν, όταν συγκροτήθηκε στις αρχές του έτους.

Με ένα tweet η Distel Atbaryan σημειώνει ότι η κυβέρνηση εξουσιοδότησε το υπουργείο Διασποράς και το υπουργείο Εξωτερικών να αποφασίζουν από κοινού τη δημόσια διπλωματία του Ισραήλ στο εξωτερικό, καθιστώντας το δικό της υπουργείο περιττό ή όπως διαφορετικά το έθεσε, "σπατάλη δημόσιου χρήματος".

Είχε ευρέως σχολιαστεί ότι το υπουργείο της Distel Atbaryan στερείτο πραγματικών αρμοδιοτήτων, και ότι ουσιαστικά αποτελείτο μόνο από το γραφείο της υπουργού. Η ίδια επιχείρησε αρκετές φορές να διορίσει γενικό διευθυντή και απέτυχε, ενώ η επικοινωνιακή παρουσία του υπουργείου της –βίντεο, καθώς επίσης αναρτήσεις στα αγγλικά με τη θέση της κυβέρνησης σε θέματα όπως η δικαστική αναμόρφωση- επικρίθηκαν ως πρόχειρα και καθυστερημένα σχετικά με την επικαιρότητα της στιγμής στην οποία δημοσιεύονταν.

Η ανακοίνωση της δικαστική μεταρρύθμισης, σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου, στις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυριών, από τα μεγαλύτερα που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ίδρυσή της, το 1948. Το καλοκαίρι, χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθούν.

Διαβάστε αναλυτικά: Ισραήλ: Νέες μεγάλες διαδηλώσεις κατά της «μεταρρύθμισης» του δικαστικού συστήματος

Αντιδράσεις των πολιτών στην υπουργό Περιβάλλοντος - «Καταστρέψατε τη χώρα»

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο σε νοσοκομείο, το οποίο επισκέφτηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Idit Silman, την οποία αποδοκίμασαν πολίτες που βρέθηκαν εκεί.

«Ήσασταν καλοί, αλλά τώρα καταστρέψατε τη χώρα. Φύγετε!» ακούγεται σε βίντεο εργαζόμενος ενώ άλλος παρευρισκόμενος της φώναζε «Είναι η σειρά μας να ενωθούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο χωρίς βοήθεια. Καταστρέψατε τη χώρα! Φυγέτε!».


Άλλοι αντέδρασαν στην απόφαση του Νετανιάχου στις αρχές του έτους να προωθήσει τον σχεδιασμό και την προώθηση περισσότερων από 4.000 οικιστικών μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότερες χώρες θεωρούν την οικοδόμηση οικισμών σε αυτή την περιοχή είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και προειδοποίησαν ότι η κίνηση θα κινδύνευε να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Πληροφορίες από The Jerusalem Post, ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)