to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 23.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

«Δημοσιονομική ελευθερία, εξωστρέφεια και υγιής τραπεζικός τομέας θα επιστρέψουν την ανάπτυξη στην κοινωνία»

Μετά το Καλοκαίρι, ανοίγει μία νέα περίοδος για την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία, με το αναπτυξιακό σχέδιο που εστιάζει στην υποστήριξη της εργασίας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των πιο παραγωγικών κλάδων, ενώ αναγκαίο είναι να υπάρχει και υγιής τραπεζικός τομέας, είπε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Πρόκειται για ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, που «δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας», είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά:

  • στην αύξηση της παραγώγικότητας,
  • στην εργασία μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία
  • στην ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων, αλλά και
  • στην ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας

Έτσι, «θα δοθεί η δυνατότητα για περισσότερη κοινωνική πολιτική και διαφορετική φορολογική πολιτική. Πρέπει να εστιάσουμε στην επιτάχυνση της ανάκαμψης, που με τη σειρά της θα δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, το σχέδιο εστιάζει κυρίως εκεί. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ήδη γνωστά και πρέπει να αξιοποιηθούν», όπως τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης:

  • είναι αποτέλεσμα δουλειάς τριών χρόνων, που πέρασε μέσα από τα αναπτυξιακά συνέδρια, κάτι πρωτόγνωρο στην Ελλάδα
  • δεν είναι στάσιμο, αλλά θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και να γίνεται πιο συγκεκριμένο

Κλειδί η εξωστρέφεια...

«Η εξωστρέφεια είναι μία λέξη που μπορεί να συμπυκνώσει πολλά» για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «υπάρχει ελλειμματική εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία, με βάση την γεωγραφική θέση της χώρας, τις οικονομικές δυνατότητες, τις εμπορικές σχέσεις που έχουμε σήμερα, που προϋπήρχε του 2010 και των μνημονίων».

«Τα τελευταία χρόνια αυτό αντιστρέφεται, όπως φαίνεται στο εμπορικό ισοζύγιο, τις επενδύσεις, την αύξηση των εξαγωγών, αλλά υπάρχουν πολλά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν, όπως στις δομές εξωστρέφειας, τα εργαλεία που διαθέτει η χώρα και στα οποία έχουμε μείνει αρκετά πίσω», προσέθεσε.

...και ο υγιής τραπεζικός τομέας

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα, που δεν επιτελεί το ρόλο του, δεν χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με φρέσκο χρήμα για επενδύσεις, βοήθεια στις επιχειρήσεις, κτλ. Αυτό πρέπει ούτως ή άλλως να λυθεί. Επίσης, το θέμα των "κόκκινων δανείων" είναι πολύ σημαντικό να λυθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

«Μέχρι τότε, η χρησιμοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μίας αναπτυξιακής τράπεζας είναι μία λύση, αλλά δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε ες αεί το πρόβλημα, πρέπει να έχουμε έναν υγιή τραπεζικό τομέα στη χώρα», όπως τόνισε.

Εντατική δουλειά για την συμφωνία για το χρέος

Στο θέμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι το μόνο θέμα στο οποίο πρέπει να έχουμε νεότερα -και θα έχουμε. Υπάρχει εντατική δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, αλλά και όλο το διάστημα μέχρι τις 21 Ιουνίου».

«Το ΔΝΤ πολύ δύσκολα θα είναι εντελώς εκτός, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, αλλά δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα», όπως εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

«Μετά το Καλοκαίρι θα ανοίξει μία νέα περίοδος για τη χώρα, βγαίνει από τα μνημόνια, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να επιστρέψει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη στην κοινωνία, είναι το πιο βασικό», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)