to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 17.06.2022

Κοινωνία

Δημόσια versus ιδιωτικής εκπαίδευσης

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Συχνά-πυκνά αντιμετωπίζω την εξής ερώτηση:

- Πώς εξηγείς ότι πολλοί αριστεροί στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία;

Τώρα…

…το «πολλοί αριστεροί» είναι υπερβολή. Υπάρχει η προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι πολλά στελέχη της Αριστεράς έχουν στείλει τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία -η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που ακούγεται διαρκώς και διαχρονικά είναι το σίριαλ με την Αλέκα Παπαρήγα. Εδώ δίνω δυο απαντήσεις:

- Πρώτον, οι αριστεροί που μπορούν αν στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία είναι μειοψηφία στην Αριστερά. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα προ μνημονίων, υπήρχε [και σε ένα βαθμό υπάρχει] ένα στρώμα, με σταθερά εισοδήματα, όχι ιδιαίτερα υψηλά, που μπορούσε (και μπορεί) να στείλει τα παιδιά του σε παιδικούς σταθμούς [από ανάγκη] ή το προνήπιο. Ελάχιστοι [συγκριτικά] έχουν τα χρήματα για να συνεχίσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

- Δεύτερον, μεσαία σε εισοδήματα και γενικότερα καλοστεκούμενα οικονομικά στρώματα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Γιατί δεν πρέπει να το κάνουν αυτό αριστεροί; Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι αντικαπιταλιστές; Αν όχι, είναι εντελώς υποκριτικό. Αποδέχονται και θεωρούν ηθικό, για παράδειγμα ότι ο Ίλον Μάσκ, μπορεί να κατέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, αλλά όχι, ένας αριστερός δεν μπορεί να στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό προνήπιο. Εκπληκτική αίσθηση της ηθικής…

Αλλά, ας προχωρήσουμε τη συζήτηση ακόμα παραπέρα.

Τα ιδιωτικά σχολεία, τα πριν το δημοτικό, είναι καλύτερα σε ορισμένα πράγματα γιατί έχουν περισσότερο προσωπικό, έχουν μεταφορικά μέσα, δραστηριότητες κ.λπ. Αυτό για τον απλό λόγο ότι έχουν τσουχτερά (για το μέσο άνθρωπο) δίδακτρα. Δίδακτρα τα οποία όσο μεγαλώνει το παιδί και οι τάξεις, γίνονται ολοένα και πιο τσουχτερά. Για να στείλεις σε αυτά τα παιδιά σου πρέπει να είσαι πλούσιος ή πολύ καλοστεκούμενο μεσαίο στρώμα.

Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά σχολεία, τα δημόσια είναι δωρεάν ενώ το ελληνικό κράτος δίνει για την παιδεία συνολικά τα λιγότερα χρήματα πανευρωπαϊκά, με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο η δημόσια παιδεία να υποβαθμίζεται. Παρά την υποβάθμιση, η συντριπτική πλειοψηφία στέλνει τα παιδιά του στο δημόσιο μετά το προνήπιο και το νηπιαγωγείο γιατί το κόστος είναι δυσβάστακτο.

Επιπλέον, επειδή το κόστος λειτουργείας γίνεται ολοένα μεγαλύτερο όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι δημόσια [ισχύει στην Ελλάδα αυτό απόλυτα]. Ακόμα και τα φημισμένα όπως το Χάρβαρντ, όπου σπουδάζει η «χρυσή νεολαία» των πλούσιων (όπως ο Μητσοτάκης) εκτός των πανάκριβων διδάκτρων (63.000 δολάρια το χρόνο, 5.250 το μήνα) παίρνουν και τεράστια κρατική επιχορήγηση που χωρίς αυτήν θα έκλειναν. Το Χάρβαρντ λαμβάνει 22,2 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι σήμερα από το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Σπουδών και Εργασίας του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ.

Όσο για την Παπαρήγα, έχω ξαναπεί και γράψει πολλές φορές ότι τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι φοβερά και καλά θα κάνουμε όλοι μας να μην πιστεύουμε το οτιδήποτε χωρίς να το διασταυρώνουμε από αξιόπιστες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, να κάνουμε αναζήτηση μέσω google στο διαδίκτυο για ότι διαβάζουμε, για να επαληθεύουμε ή να διαψεύδουμε τα τερατώδη που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ντόρος, λοιπόν, γίνεται κάθε τόσο για… τα παιδιά (!) της Αλ. Παπαρήγα. Το γεγονός ότι η Αλ. Παπαρήγα δεν έχει παιδιά, αλλά ένα παιδί, το οποίο φοίτησε και τέλειωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο και όχι το ιδιωτικό, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια μάλιστα, και το οποίο σπούδασε την αγγλική γλώσσα στο Deree, δε φαίνεται να ενδιαφέρει τους επιτήδειους...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)