to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 22.03.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανεπαρκείς εξηγήσεις από Μπουτάρη για τις «ληγμένες» εγγυητικές

Οι «ληγμένες» εγγυητικές επιστολές που προκάλεσαν στο δήμο Θεσσαλονίκης οικονομική ζημία που φτάνει τις 210.000 ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να μην δίνει σαφείς εξηγήσεις για τον χειρισμό από πλευράς διοίκησης.


Η υπόθεση έγινε γνωστή πριν λίγο καιρό και αφορά εγγυητικές επιστολές που έλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης από ιταλική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει να προμηθεύσει την υπηρεσία της καθαριότητας με σάρωθρα, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει το έργο που της ανατέθηκε. Οι τρεις εγγυητικές επιστολές που είχαν στα χέρια τους οι δημοτικές υπηρεσίες έληξαν χωρίς να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία ύψους περίπου 210.000 ευρώ.
 

Κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για ένα «κενό διαδικασιών». Όπως σημείωσε οι εγγυητικές «κατατίθενται στην υπηρεσία που έχει την επίβλεψη ή την ευθύνη του έργου. Εν συνεχεία αυτές πηγαίνουν στην οικονομική υπηρεσία και μένουν εκεί. Ποιος όμως κρατάει το ληξιάριο των εγγυητικών;». «Η μεν οικονομική υπηρεσία λέει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το έργο, η υπηρεσία λέει εγώ δεν έχω σχέση με τα λεφτά, οπότε εκεί δημιουργείται ένα μεγάλο κενό», πρόσθεσε.
 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουτάρη ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου μετά την έκπτωση της εταιρίας SIKAS. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, θα προχωρήσει σε καταλογισμό σε βάρος της έκπτωτης εταιρείας όλου του ποσού που αντιστοιχεί και στις τρείς εγγυητικές επιστολές, σε επίσχεση του σαρώθρου που ήδη βρίσκεται στα χέρια του και σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια του ίδιου ακριβώς κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης, θα δοθεί προθεσμία στην έκπτωτη εταιρία να παραδώσει τον εξοπλισμό μέχρι την προηγούμενη διενέργειας του διαγωνισμού και θα της καταλογιστεί ένα επιπλέον ποσό ίσο με το 10% της αξίας του εξοπλισμού, ανεξάρτητα εάν τελικά έκανε ή όχι χρήση του δικαιώματος αυτού. Ακόμη, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, θα παραγγελθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δεν κατέστησαν έγκαιρα γνωστές οι ημερομηνίες λήξης των εγγυητικών επιστολών και δεν ζητήθηκε αρμοδίως η ανανέωσή τους, με συνέπεια να δοθεί από το αρμόδιο όργανο παράταση στην εταιρία για την παράδοση του εξοπλισμού και χωρίς να δύναται να ασκήσει προληπτικά τα δικαιώματά του ο Δήμος.

Αναπάντητα ερωτήματα
 

Ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης του δήμου στον χειρισμό της υπόθεσης έθεσε ο Γιώργος Αβαρλής από την «Ανοιχτή Πόλη» χωρίς ωστόσο να παίρνει απάντηση από τον Γιάννη Μπουτάρη. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως στην 29η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16/12/2015 οπότε έθεσε για πρώτη φορά ο ίδιος το ερώτημα για την εγγυητική επιστολή της SIKAS, η εγγυητική αυτή είχε λήξει την ίδια ημέρα το μεσημέρι στις 14:30. «Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με ένα αρκετά ειρωνικό ύφος, μου απάντησε ‘την έχουμε και θα την εισπράξουμε’», περιέγραψε ο Γιώργος Αβαρλής θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αγνοούσε η δημοτική αρχή ότι εκείνο το απόγευμα που έθετα το ζήτημα της εγγυητικής επιστολής, αυτή είχε λήξει και δεν την εισπράξατε;». 
 

Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Αβαρλής τόνισε επίσης πως «Δεν είναι δυνατόν να περιμένει η διοίκηση του δήμου τρεις μήνες μετά από αυτό το γεγονός που έλαβε γνώση δημοσίως από εμένα να περιμένει για να διατάξει ΕΔΕ. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, μας κοροϊδέψατε όλους».  
 

Απευθυνόμενος στον Γιώργο Αβαρλή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν απάντησε επι της ουσίας, παραπέμποντας σε όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα για τις ενέργειες του δήμου για το θέμα των εγγυητικών. Παρότι ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» επέμεινε στο να του δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα όσα έθεσε, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
 

Επίθεση Μπουτάρη κατά των τριών μελών της Οικονομικής Επιτροπής
 

Δριμεία επίθεση στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, Ανδρέα Κουράκη από την Πρωτοβουλία, Γιώργο Αβαρλή από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη και Εφραίμ Κυριζίδη της παράταξης Εντάξει εξαπέλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για την αυτοψία που διενεργήθηκε στις δύο εταιρίες που έχουν αναλάβει εργολαβίες στη διεύθυνση Καθαριότητας χαρακτηρίζοντάς την «φιάσκο» και κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη κακόπιστη ενέργεια της αντιπολίτευσης».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος τοποθετήθηκε πρώτη φορά για το θέμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε πως «το θέμα είναι πολύ πιο γελοίο από ό,τι φανταζόμαστε», υποστήριξε πως καλά έκανε και έλειπε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο γιατί η πρώτη  αυτοψία ήταν «θεατρική παράσταση» και κατά τη δεύτερη αυτοψία που ήταν η «σωστή» αποδείχτηκε πως δεν είναι «εταιρίες- φαντάσματα». Κατηγόρησε δε τα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για «επιπολαιότητα» και πως «διοχέτευσαν πρώτα στον Τύπο τις πληροφορίες» δημιουργώντας, όπως πρόσθεσε, τεράστια ζημιά για την αξιοπιστία του Δήμου, αλλά και τις εταιρείες.
 

Κατά την ομιλία του, ο Γιάννης Μπουτάρης αποκάλυψε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρο Λεκάκη να μην παρευρεθεί στην πρώτη αυτοψία. Αρνήθηκε επίσης ότι σκέφθηκε να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέροντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει. «Λυπάμαι, με τη μανία της αντιπολίτευσης που οδήγησε σε λάθη που είναι προσβλητικά για σας που τα κάνατε», δήλωσε απευθυνόμενος στα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
 

«Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη μας, κάναμε την αυτοψία μας και καταθέσαμε όσα είδαμε. Αναλάβετε και εσείς τις δικές σας» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση.
 

«Κάναμε ό,τι έπρεπε» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ανδρέας Κουράκης, τονίζοντας πως στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί ένας αιφνιδιαστικός έλεγχος. «Το ερώτημα ήταν εάν η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να παίρνει μέρος στους διαγωνισμούς του δήμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κουράκης, συμπληρώνοντας για τη διοίκηση του δήμου πως «δεν πρέπει να αφεθεί ούτε μία στιγμή η υπόνοια ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ακόμη περισσότερο ότι δεν κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι πάμε να συγκαλύψουμε». 
 

«Όταν μιλάω για ευθύνες μιλάω για πολιτικές και όχι για ποινικές» τόνισε ο Γιώργος Αβαρλής από την «Ανοιχτή Πόλη», προσθέτοντας πως «Δεν θέλω να πιστέψω πως αιρετός σε αυτήν τη διοίκηση μπορεί να έχει ποινικές ευθύνες. Δεν είμαι βέβαια και εισαγγελέας, οι εισαγγελείς θα το κρίνουν».
 

Σχετικά για τη μη συμμετοχή του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρου Λεκάκη στην πρώτη αυτοψία, ο Γιώργος Αβαρλής τόνισε πως: «Μας είχε πει πως είχε δουλειά και δεν ήρθε. Ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε πως του απαγόρευσε να έρθει. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί του απαγόρευσε, από τη στιγμή που η ίδια η εταιρία μας χορήγησε υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να πάμε σε αυτές τις εγκαταστάσεις». 

«Αυτός ο έλεγχος που ζητήσαμε να γίνει, θα έπρεπε να γινόταν στις εταιρίες από τότε που ανέλαβε η Διοίκηση. Αλλά δυστυχώς φτάσαμε 4 χρόνια μετά, να πιέζει ένας της συμπολίτευσης και δύο της αντιπολίτευσης δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της οικονομικής επιτροπής για να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή ότι ελέγχουμε τους προμηθευτές μας», σχολίασε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)