to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 30.08.2022

Κοινωνία

Δήμος Αθηναίων: Αποχώρησε η αντιπολίτευση από το δημ. συμβούλιο - Απαρτία με Χρυσαυγίτες σχημάτισε ο Μπακογιάννης

Ένα επίκαιρο ζήτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αυτό των καταγγελιών περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, προκάλεσε αντιπαραθέσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.


Αφορμή στάθηκε αίτημα της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», του Παύλου Γερουλάνου να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε πρόσφατα για την καταδίκη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ελευθέριος Σκιαδάς ανέφερε ότι η πρόταση δεν εντάχθηκε στα θέματα προς συζήτηση διότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα. Το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία από την οποία προέκυψε ότι η πλειοψηφία (η δημοτική αρχή) κατάψηφισε το αίτημα για ένταξη του στην ημερήσια διάταξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από από τη συνεδρίαση τόσο της παράταξης Γερουλάνου όσο και των αριστερών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

• Διαβάστε επίσης: Αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας στη συγκέντρωση στην πλ. Κοτζιά κατά του μετρό επί της πλ. Εξαρχείων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στηλίτευσε τη στάση αυτή λέγοντας ότι «το δημοτικό συμβούλιο δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται», καθώς και ότι «η πόλωση και η τοξικότητα, όπως και η μεταφορά των διενέξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας».

Ο δήμαρχος επισήμανε με έμφαση ότι δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος και η παράταξή του την αυτοδιοίκηση «ως ένα παρακολούθημα της Βουλής και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ως ένα παραμάγαζο των κομμάτων, ως το προστατευόμενο ανήλικο τέκνο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Το αντίθετο. Αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως ισχυρή και ως ανεξάρτητη. Για αυτό και προσπαθούμε να μην αφήσουμε αυτό το τοξικό νέφος, το τοξικό νέφος που καλύπτει την Βουλή, να καλύπτει το δημοτικό συμβούλιο και αντίθετα να κάνουμε τη δουλειά μας».

Για το ίδιο θέμα, σύμβουλοι της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Νάσου Ηλιόπουλου τόνισαν ότι η άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει το θέμα και να συναινέσει στη διαμόρφωση ψηφίσματος «επιβεβαίωσε την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα». Σύμφωνα με τους ίδιους, «ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να σιωπά απέναντι σε μια τέτοια εκτροπή», τονίζοντας ότι «η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη επιστρέφει τη χώρα σε σκοτεινές και επικίνδυνες νοοτροπίες που αντιμετωπίζουν τον πολιτικό αντίπαλο με όρους εσωτερικού εχθρού και εθνικού κινδύνου».

Αναλυτικά στην παρέμβαση της ΑΠ αναφέρθηκε: «Η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και προέδρου του τρίτου κόμματος της χώρας Ν. Ανδρουλάκη μας επιστρέφει σε σκοτεινές και επικίνδυνες νοοτροπίες που αντιμετωπίζουν τον πολιτικό αντίπαλο με όρους εσωτερικού εχθρού και εθνικού κινδύνου. Όπως και με την περίπτωση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, γίνεται σαφές ότι ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας, επιχειρηματίες και αυτοδιοικητικά στελέχη, απλοί πολίτες, είναι έκθετοι σε αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές πρακτικές – και αυτό, με προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

Ανοιχτή Πόλη: «Ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να σιωπά απέναντι σε μια τέτοια εκτροπή»

Η “Ανοιχτή Πόλη” ζήτησε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα καταδίκης αυτών των “μαύρων” πρακτικών που κατέθεσε η παράταξη “Αθήνα Είσαι Εσύ”. «Ζητήσαμε την εξαντλητική διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Η άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει το θέμα και να συναινέσει στη διαμόρφωση ψηφίσματος επιβεβαίωσε την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα και μας ανάγκασε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε, η ημερήσια διάταξη που είχε ετοιμάσει η δημοτική αρχή δεν ακουμπούσε τα ζωντανά και κρίσιμα προβλήματα της πόλης», καταλήγει η Ανοιχτή Πόλη.

Παράταξη Γερουλάνου: Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη συνεπάγεται παρακολούθηση και δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αθηναίων

Αποχώρηση της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, η οποία αιτιολογήθηκε αργότερα με δελτίο τύπυ ως εξής:

«Η παράταξή μας, «Αθήνα Είσαι Εσύ», είχε καταθέσει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων από την Πέμπτη 25 Αυγούστου ψήφισμα καταδίκης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, για να συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, αρνήθηκε ακόμη και τη συζήτηση του θέματος αυτού, λέγοντας πως δεν αφορά τον δήμο της Αθήνας, παρότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη συνεπάγεται παρακολούθηση και κάθε συνομιλητή του, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αθηναίων.

Θυμίζουμε ότι η παράταξη του κ. Μπακογιάννη δεν είχε κανέναν ενδοιασμό (όπως και εμείς άλλωστε) την περασμένη Άνοιξη να συζητήσει και να ψηφίσει ένα ψήφισμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία. Ύστερα από αυτό, η παράταξή μας αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας και μαζί της αποχώρησαν και όλες οι άλλες παρούσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης».

Καταγγελίες για σχηματισμό απαρτίας με τους Χρυσαυγίτες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Ο Μπακογιάννης με τους χρυσαυγίτες σχημάτισαν απαρτία των 25 για να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς την αντιπολίτευση!», καταγγέλλει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας σχολίασει πως «η δεξιά παράταξη μπλοκάρει τη λήψη απόφασης για τις υποκλοπές με 22 ψήφους (παράταξη Μπακογιάννη και ένας χρυσαυγίτης) ενώ η αντιπολίτευση συγκέντρωσε 19.

Μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ο κατήφορος έφτασε στον πάτο αφού με την εξασφάλιση της παρουσίας δύο πρόθυμων χρυσαυγιτών, έστησαν συνεδρίαση με απαρτία: σύσσωμη η δεξιά πολυκατοικία μέσα σε 10 λεπτά, με πλήρη ομοφωνία, ολοκλήρωσε τη διαδικασία μέσα σε χειροκροτήματα ορισμένων παρόντων, που θεώρησαν τους εαυτούς τους δικαιωμένους.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη η κατρακύλα τους, να προτιμάνε λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με τις συναινέσεις των χρυσαυγιτών. Ετούτη η κυβέρνηση και ο Μπακογιάννης παίζουν την ατζέντα "νόμου και τάξης" με διαρκείς απαγορεύσεις πορειών και ρατσιστικές εκστρατείες, όπως η εκκένωση της δομής προσφύγων του Ελαιώνα για να συσπειρώσουν τους φασίστες στην καταρρέουσα δεξιά πολυκατοικία.

Ο Μπακογιάννης έχει μετατραπεί σε φρούραρχο των ΜΑΤ, δίνοντας ακόμη και σήμερα έγκριση για να περιοριστεί η διαδήλωση των κινήσεων των ελεύθερων χώρων που ήρθαν για να υπερασπίσουν την πλατεία των Εξαρχείων από την καταστροφική επιλογή να μετατραπεί σε σταθμό του μετρό και τον Λόφο Στρέφη από την εγκατάλειψη και την παράδοση στη PRODEA.

Ο άνθρωπος που ταξίδευσε μέσα σε μία βδομάδα, από τη Ν.Υόρκη ως το Κίεβο, ως δεκανίκι της εξωτερικής πολιτικής του Μητσοτάκη, δεν μπορεί να εμποδίζει τη λήψη απόφασης για τις υποκλοπές με πλειοψηφία στηριγμένη στους χρυσαυγίτες.

Θα μας βρούνε μπροστά τους!

Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα μαζί με όλα τα κινήματα στις γειτονιές θα βάλουν τέλος στην κυβέρνηση των υποκλοπών, της ακρίβειας, του ρατσισμού και της καταστολής και δε θα επιτρέψουν στους Δημάρχους της Δεξιάς να κάνουν παιχνίδια με τους φασίστες στις πλάτες μας».

Τεχνητή ένταση είδε ο Μπακογιάννης

Με ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε: «Οι μάσκες έπεσαν, όπως οι φερετζέδες.
Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης, είναι αποκαλυπτική.
«Λυπάμαι πάρα πολύ για τη στάση των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Ένα είναι ξεκάθαρο ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται.
Η πόλωση και η τοξικότητα δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας. Όπως δεν βοηθάει και η μεταφορά των διενέξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν βοηθάει η τεχνητή ένταση. Δε βοηθούν οι ακραίες προκλήσεις.
Οι μάσκες όμως, πλέον έχουν πέσει, όπως και οι φερετζέδες εκείνων που δεν θέλουν από το μετρό στα Εξάρχεια, τις υποδομές στον Λ. Στρέφη, τα 1200 προνήπια στα σχολεία, μέχρι και το θέατρο στο Λυκαβηττό και αναζητούν μικροπολιτικά άλλοθι.
Είναι οι ίδιοι που επενδύουν πολιτικά στις ήττες της Αθήνας. Όμως σκιαμαχούν και ανήκουν στο παρελθόν. Η συνεδρίαση μας συνεχίζεται κανονικά. Είναι άλλωστε υποχρέωσή μας να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, με πολιτικό πολιτισμό. Άλλωστε η δημοκρατικότητα όλων μας κρίνεται στην πράξη».

Η αντίδραση με νέο δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Πόλης

Στη μισαλλόδοξη και τοξική ομιλία του Δημάρχου απάντησε με νέο δελτίο Τύπου και σκληρή γλώσσα, το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». «Τι φανερώνουν οι μάσκες που πέφτουν;» αναρωτιέται η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την τυφλή πρόσδεση της δημοτικής αρχής στο κυβερνητικό άρμα, τη μίμηση της κυβερνητικής στρατηγικής, δηλαδή την ταύτιση κάθε κριτικής στην κυβέρνηση (κι εδώ, στον Δήμο) με απόπειρα υπονόμευσης του εθνικού συμφέροντος, αλλά και το σαφάρι εντοπισμού δημοτικών συμβούλων που απουσίαζαν και την προσφυγή στις ψήφους των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής.

«Χρειάστηκαν 25 λεπτά για να καταλήξουν στην πιο εμετική τοποθέτηση της θητείας του Δημάρχου»

«Πέσανε οι μάσκες και οι φερετζέδες" δήλωσε για την αντιπολίτευση ο Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος των ΜΑΤ, των υποκλοπών, της εθνικιστικής και ρατσιστικής προπαγάνδας», απάντησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου: «Σε επίδειξη χυδαιότητας με ισχυρή δόση ρατσισμού προχώρησε ο Μπακογιάννης για να συγκαλύψει την απροκάλυπτη συμπόρευση του με τον βόθρο της ακροδεξιάς ρητορικής. Πως αλλιώς θα εξασφάλιζε την συμμετοχή των δύο χρυσαυγιτών στην σύνθεση που έστησαν διακόπτοντας το δημοτικό συμβούλιο μετά την αποχώριση του συνόλου των 19 συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Η ισλαμόφοβη, σεξιστική και ρατσιστική στάση της παράταξης Μπακογιάννη έχει παράδοση με το καλημέρα στην ανάληψη της δημοτικής αρχής με τις συμπεριφορές της Λυκούδη και της Γκαγκάκη, τις οποίες αρχικά παραμέρισε για να τους δώσει ξανά θέσεις ευθύνης. Όμως τώρα έχουμε να κάνουμε με την έμπρακτη στήριξη στον θείο Μητσοτάκη που έχει σηκώσει την σημαία του Ορμπαν στα σύνορα και χαρακτηρίζει πράκτορες του Ερντογάν όποιους διαφωνούν με τις δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα.

Είναι πέρα νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι θα αποποροσανατολίσουν την οργή για την κυβέρνηση των ΚΥΠατζήδων που βάζουν το χέρι τους βαθιά στις τσέπες μας για να τροφοδοτήσουν με υπερκέρδη τους παρόχους ενέργειας ενω πετοσκόβουν τις δημοκρατικές ελευθερίες με υποκλοπές και ΜΑΤ παντού.

Χρειάστηκαν 25 λεπτά διάλειμμα, συσκέψεις και επικοινωνίες για να καταλήξουν στην πιο εμετική τοποθέτηση της θητείας του Δημάρχου. Της αξίζει μια απάντηση: Άι σιχτίρ Μπακογιάννη!»

Αποπροσανατολισμοί για μετρό στα Εξάρχεια

Η αντιπολίτευση έθεσε στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση και το θέμα της κατασκευής σταθμού μετρό στα Εξάρχεια τασσόμενη ενάντια στην χωροθέτησή του στην πλατεία και προτείνοντας ως εναλλακτική λύση την κατασκευή του σταθμού κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Απαντώντας ο Κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι η παράταξή «Ανοιχτή Πόλη» δεν εξέφρασε καμμία αντίρρηση για την χωροθέτηση του σταθμού όταν η περιβαλλοντική μελέτη τέθηκε σε διαβούλευση «για να μην φέρει σε δύσκολη θέση την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι ένα έργο χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Δεν υπάρχουν αριστερά ή δεξιά βαγόνια. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι που αυτό το έργο δεν είναι μόνο μίας κυβέρνησης γιατί παρά είναι μεγάλο για να χωρέσει σε μία θητεία», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ειδικότερα στην παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης αναφέρθηκε: «Η κατασκευή σταθμού μετρό στα Εξάρχεια υλοποιείται μέσα σε κλοιό δυνάμεων καταστολής, οι οποίες εδώ και μέρες αστυνομεύουν βίαια κατοίκους και επισκέπτες και τακτικά προχωρούν σε αυθαίρετες προσαγωγές και συλλήψεις. Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι εύλογες, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εμμονή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της κυβέρνησης σε μια σχεδιαστικά προβληματική “λύση” που διαλύει ελεύθερο χώρο και πράσινο, στην μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Μια λύση που αφαιρεί πολύτιμο ελεύθερο χώρο από μια πυκνοδομημένη περιοχή, ενώ παράλληλα αφήνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίς σύνδεση με το μετρό και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι κάτοικοι του κέντρου γνωρίζουν επίσης ότι δεν θα μπορέσουν καν να συνεχίσουν να ζουν στη γειτονιά τους, αν οι διαφαινόμενες διαθέσεις “εξευγενισμού” κυβέρνησης και δημοτικής αρχής τη μετατρέψουν σε “Γκάζι”, όπως έχει τάξει ο Υπουργός Υποδομών. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν τότε, θα είναι πράγματι “λίγες δεκάδες, αρκετοί από αυτούς ούτε καν Έλληνες”, για να χρησιμοποιήσουμε την ατυχέστατη πρόσφατη διατύπωση του Δημάρχου.

Η “Ανοιχτή Πόλη” έχει καλέσει τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει την επανεκκίνηση – μετά την αυθαίρετη διακοπή της το 2019 – της διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν και που αναγνωρίζουν τόσο την ανάγκη για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό, όσο και την ανάγκη να διασωθεί η πλατεία Εξαρχείων, τα δέντρα της και η πολυσχιδής φυσιογνωμία μιας ιστορικής γειτονιάς του κέντρου. Σημειακές τροποποιήσεις των γραμμών έχουν γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, καί μετά την δημοπράτηση (πχ στο σταθμό Κεραμεικού ή στην πλατεία Καραϊσκάκη). Πρόσφατη είναι και η περίπτωση του σταθμού Ριζάρη, όπου – με παρέμβαση του εφοπλιστή κ. Πατέρα – διακόπηκαν οι εργασίες και διερευνώνται εναλλακτικές. Η διαβούλευση και ο ορθολογικός σχεδιασμός είναι μονόδρομος για την επιτυχή εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του μετρό. Η έξαρση της καταστολής στα Εξάρχεια εξυπηρετεί ίσως μια στρατηγική έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης, όχι όμως και τα συμφέροντα των δημοτών. Η δημοτική αρχή οφείλει να διαλέξει όχθη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)