to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 03.05.2019

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Ξενοφοβικές και νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη προσπαθούν να "επενδύσουν" στο μεταναστευτικό»

«Δυστυχώς, στην Ευρώπη, ξενοφοβικές και νεοναζιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επενδύσουν σε αυτό και αυτή την ατζέντα την υιοθετούν και άλλες δεξιές δυνάμεις για να κρύψουν ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι η κοινωνική ανισότητα. Εννοώ την ανισότητα μέσα στην ίδια την κοινωνία, αλλά και ανάμεσα στα κράτη – μέλη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στον Alpha 98.9


Ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή των Δ. Βερύκιου και Σ. Λάμπρου στον ρ/σ «Alpha 989», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί κάποιος να πει «τα κατάφερα», γιατί πρέπει πάντοτε να είμαστε εν εγρηγόρσει, να είμαστε σε επιφυλακή. Αυτό κάνουμε. «Θέλω να τονίσω το εξής: ο ελληνικός Λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν είναι ξενοφοβικός και δεν έχει ρατσιστικές ιδέες. Άρα, κατανοεί καλά και δείχνει την αλληλεγγύη του, δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό σαν πρόβλημα, αλλά το αντιμετωπίζει σαν μια πραγματικότητα που αφορά ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», σημείωσε ο Υπουργός. 

Σε ερώτηση σχετικά με το τί περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη, ο ΥΜΕΠΟ ανέφερε ότι στην ΕΕ το ζήτημα το σηκώνουν κάποιοι, χωρίς να υπάρχει λόγος, καθώς το 2015 έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το 2018 μόλις που ξεπέρασαν τις 100.000. «Δυστυχώς, στην Ευρώπη, ξενοφοβικές και νεοναζιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επενδύσουν σε αυτό και αυτή την ατζέντα την υιοθετούν και άλλες δεξιές δυνάμεις για να κρύψουν ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι η κοινωνική ανισότητα. Εννοώ την ανισότητα μέσα στην ίδια την κοινωνία, αλλά και ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Η Ελλάδα δίνει έναν κοινό αγώνα με τις προοδευτικές δυνάμεις, ώστε η Ευρώπη να γυρίσει στις γενεσιουργές της αιτίες και στις θεμελιώδεις ιδέες της: την σύγκλιση, την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και κοινωνιών και την συνεργασία. Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα των ευρωεκλογών: θα πάμε στην «Ευρώπη – Φρούριο», εκεί που το κάθε κράτος θα κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα ή θα προχωρήσουμε στο δρόμο της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στα κοινωνικά», σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ. 

Σχετικά με την κατάσταση στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο, ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «έχουμε μείωση των ροών, συγκρίνοντας τα στοιχεία του Απρίλη του 2018 με τα στοιχεία του Απρίλη του 2019». Είμαστε σε επικοινωνία με τον τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, την Δευτέρα του Πάσχα μιλήσαμε στο τηλέφωνο, και λαμβάνουμε υπόψιν μας όλες τις παραμέτρους. 

Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση των ροών την καλοκαιρινή περίοδο, ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το καλοκαίρι συνήθως υπάρχει μια αύξηση. Αυτό μας δημιουργεί την αναγκαιότητα να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Ήδη έχω στείλει στον αρμόδιο Επίτροπο και στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις εκτιμήσεις μας και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, ώστε να υπάρξει και από εκεί η απαραίτητη ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η αναγκαιότητα ενός προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, υπάρχει η αναγκαιότητα ενός επιπέδου επίπληξης ή τιμωρίας εκείνων των χωρών, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι το πού ήταν η Ελλάδα το 2014 και πού είναι η Ελλάδα σήμερα. «Σήμερα, η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, αναπτύσσει μια δική της πολιτική, ξεκίνησαν οι συλλογικές συμβάσεις, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, παίζουμε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη σταθερότητα στην περιοχή, κάναμε μια μεγάλη τομή με την Συμφωνία των Πρεσπών, θα αποδειχθεί ιστορική για τη συνανάπτυξη και για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Τέτοια πράγματα το 2014, δεν τα συζητάγαμε. Τότε συζητάγαμε αν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση. Τώρα, έχουμε διορθώσει την κατάσταση, βγαίνουμε στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια, έχουμε λύσει μια σειρά από ζητήματα».

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)