to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 20.11.2021

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Βιάστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης να κηρύξει πολλές φορές το τέλος της πανδημίας»

Για τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας καθώς και για την συμπερίληψή του στους 10 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε ο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Συνέντευξη στην εφημερίδα Political


Συνέντευξη στην εφημερίδα ‘Political παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας καθώς και για την συμπερίληψή του και φέτος από το Vote Watch Europe στη λίστα με τους 10 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

«Αποτελεί μια σημαντική και πολύ τιμητική διάκριση. Όχι μόνο προς το πρόσωπό μου και την παράταξή μου καθώς είμαι ο μόνος από την Αριστερά, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, καθώς είμαι ο μόνος Έλληνας» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζοντας τη δυσκολία που έγκειται στο γεγονός ότι προέρχεται από την Ελλάδα και την Αριστερά.

«Με το κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα να φουντώνει τον πληθωρισμό, η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, έχοντας την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα» ο Δημ. Παπαδημούλης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ απλώς παρακολουθεί άπρακτη το φαινόμενο. Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να κλείσει γρήγορα τις λιγνιτικές μονάδες και να δώσει αυτό το μπόνους σε ισχυρούς ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, αποδεικνύεται τώρα βιαστική και επιζήμια».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας υπογραμμίζει τη βιασύνη του Κυρ. Μητσοτάκη. «Βιάστηκε να κηρύξει πολλές φορές το τέλος της πανδημίας κι έπεσε έξω. Και αντί να πάρει μέτρα που θα ενισχύσουν την πειθώ υπέρ του εμβολιασμού, κινήθηκε με μικροπολιτική, φοβέρες και απειλές, ρίχνοντας νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών που είναι στα δεξιά του, αλλά και μέσα στο κόμμα του. Κάνει τον αυστηρό, αλλά αρνείται να συζητήσει μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, όπως για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον στρατό, στην αστυνομία, στους ιερείς ή στους άνω των 65. Για να συμπληρώσει πως «το εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο όπλο για να πολεμήσει κάποιος τον κορονοϊό και στην Ελλάδα έχουμε ποσοστό εμβολιασμένων 60%, όταν στην Πορτογαλία είναι 86%!».

Ιδιαίτερα επικριτικός στον κυβερνητικό εξωραϊσμό που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  «απέχει πολύ από την πραγματικότητα», τονίζει πως «δυστυχώς, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Κομισιόν, κατατάσσουν την Ελλάδα πλέον στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, πρώτη στην ανεργία των νέων, με μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, στους ουραγούς σε ποσοστά εμβολιασμών και σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων,  24η  στους 27 σε θέματα ελευθερίας του Τύπου».

Τέλος για τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ ο Δημ. Παπαδημούλης στέκεται στην ανάγκη να κρατηθεί μια «στάση αυστηρής και απόλυτης ουδετερότητας». Υπενθυμίζοντας ότι «την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, βγαλμένες με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα» επισημαίνει πως «είναι ιστορικό στοίχημα για τη χώρα να μη χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής» και τονίζει πως «αν θέλουμε μια Ελλάδα που να βελτιώνει την πορεία και το κύρος της στην Ευρώπη, χρειάζεται αλλαγή στο τιμόνι της χώρας».

​Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

- Kύριε Παπαδημούλη, για δεύτερη χρονιά η έρευνα του Vote Watch Europe σάς κατατάσσει μέσα στους 10 πιο επιδραστικούς ευρωβουλευτές του ευρωκοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς και την Ελλάδα;

Αποτελεί μια σημαντική και πολύ τιμητική διάκριση. Όχι μόνο προς το πρόσωπό μου και την παράταξή μου καθώς είμαι ο μόνος από την Αριστερά, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, καθώς είμαι ο μόνος Έλληνας.

Στη λίστα με τα ονόματα των 10 κορυφαίων, μεταξύ των 705 Ευρωβουλευτών, συγκαταλέγονται συνάδελφοι από μεγάλα κόμματα της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας και από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό, διότι, κακά τα ψέματα, η ΕΕ κυριαρχείται από τις μεγάλες δυνάμεις, με πρώτη και κύρια τη Γερμανία. Το να διακριθεί λοιπόν, ένας Γερμανός δεξιός σε μια τέτοια αξιολόγηση, δεν είναι κάτι καινοφανές. Το να καταφέρνει να διακρίνεται όμως ένας Έλληνας και μάλιστα από την Αριστερά, θέλει πολλαπλάσια προσπάθεια.

- Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα και της κλιματικής αλλαγής;

Γίνεται συζήτηση, μπαίνουν στόχοι, αλλά τα μέτρα για την υλοποίησή τους είναι είτε ανεπαρκή είτε ανύπαρκτα έως τώρα. Για παράδειγμα, η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να δημιουργήσει με ενιαία ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου. Επίσης, απαιτείται και επιτάχυνση των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ, όπου πρέπει ν’ ανεβάσουμε ταχύτητα γιατί έχουμε ενεργοβόρα οικονομία. Και εκεί η Ελλάδα δυστυχώς είναι στις χειρότερες θέσεις.

Με το κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα να φουντώνει τον πληθωρισμό, η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, έχοντας την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ισπανία μειώνουν τους φόρους πάνω στα καύσιμα, δεσμεύουν ένα μέρος των κερδών των μεγάλων εταιρειών στον χώρο της ενέργειας για να το ανακατανείμουν υπέρ των ευάλωτων, αυξάνοντας την κοινωνική στήριξη. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ απλώς παρακολουθεί άπρακτη το φαινόμενο.

Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να κλείσει γρήγορα τις λιγνιτικές μονάδες και να δώσει αυτό το μπόνους σε ισχυρούς ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, αποδεικνύεται τώρα βιαστική και επιζήμια. Τώρα η ΝΔ κάνει στροφή και ξαναβάζει μπροστά τα εργοστάσια του λιγνίτη. Γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας και μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα.

- Τι βαθμό θα δίνατε στην ελληνική κυβέρνηση για τη μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας;

Είμαστε πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο πόσα χρήματα διαθέτουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Στην Ευρώπη διαθέτουν κατά μέσο όρο 10% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα λιγότερο από το μισό, δηλαδή 4.4%.

Πριν έναν χρόνο ο Κ. Μητσοτάκης έκανε αυτοκριτική και είπε ότι «δείξαμε χαλάρωση, υποτιμήσαμε τον κίνδυνο της πανδημίας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, και δεν πήραμε μέτρα». Φέτος, με την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη χώρα πλέον, πολύ χειρότερη από πέρσι όσον αφορά στο ποσοστό εμβολιασμών, τα κρούσματα, τον αριθμό νεκρών, αλλά και την κατάσταση στις ΜΕΘ, είχαμε την ίδια και χειρότερη χαλάρωση!

Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να κηρύξει πολλές φορές το τέλος της πανδημίας κι έπεσε έξω. Και αντί να πάρει μέτρα που θα ενισχύσουν την πειθώ υπέρ του εμβολιασμού, κινήθηκε με μικροπολιτική, φοβέρες και απειλές, ρίχνοντας νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών που είναι στα δεξιά του, αλλά και μέσα στο κόμμα του. Κάνει τον αυστηρό, αλλά αρνείται να συζητήσει μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, όπως για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον στρατό, στην αστυνομία, στους ιερείς ή στους άνω των 65, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Μακρόν. Το εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο όπλο για να πολεμήσει κάποιος τον κορονοϊό και στην Ελλάδα έχουμε ποσοστό εμβολιασμένων 60%, όταν στην Πορτογαλία είναι 86%!

- Η κυβέρνηση επικαλείται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν σήμερα ανάπτυξη στην οικονομία και μείωση της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι απαντάει;

Ο κυβερνητικός εξωραϊσμός απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Δυστυχώς, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Κομισιόν, κατατάσσουν την Ελλάδα πλέον στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, πρώτη στην ανεργία των νέων, με μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, στους ουραγούς σε ποσοστά εμβολιασμών και σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων,  24η  στους 27 σε θέματα ελευθερίας του Τύπου - δίπλα στην Ουγγαρία του Όρμπαν και την Πολωνία του Κατσίνσκι.

Μέχρι και τα χρήματα που θα πάρουμε ως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 12.7 δισ. ευρώ που θα χρεώσουν την οικονομία μας, η ΝΔ θα τα δώσει όλα σε ιδιώτες μέσω τραπεζών. Ούτε μισό ευρώ δεν προορίζεται για δημόσιες υποδομές στο κοινωνικό κράτος. Μέσω των τραπεζών σημαίνει επίσης ότι τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά! Γιατί έτσι αποκλείεται το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

- Αν μπορούσατε να ψηφίσετε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ποιον υποψήφιο θα επιλέγατε;

Απέναντι στις υποψηφιότητες, επιβάλλεται στάση αυστηρής και απόλυτης ουδετερότητας. Καμία ανάμειξη στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος. Αυτό που παραμένει υψηλά στην ατζέντα είναι να αντικατασταθεί η παρούσα κυβέρνηση από μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, με ένα εφικτό και προοδευτικό πρόγραμμα, που θα δουλεύει υπέρ της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος, των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Είναι ιστορικό στοίχημα για τη χώρα να μη χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ κυβερνάται από κυβερνήσεις συνεργασίας με αναλογικά συστήματα. Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, βγαλμένες με καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα.

Αν θέλουμε μια Ελλάδα που να βελτιώνει την πορεία και το κύρος της στην Ευρώπη, χρειάζεται αλλαγή στο τιμόνι της χώρας. Επομένως περιμένω αυτός που θα επιλεχθεί από την κάλπη του ΚΙΝΑΛ να συζητήσει σοβαρά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ανάγκη να γίνουμε κι εμείς Ευρώπη και στον τρόπο διακυβέρνησης.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)