to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 25.10.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Οξυγόνο για κάθε κόμμα είναι ο διάλογος στα συλλογικά όργανα

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, ο Δημ. Παπαδημούλης σημειώνει, μιλώντας στο στο Ράδιο Θεσσαλονίκη:·«Εξαγγελίες αποκεφαλισμών, με παράκαμψη του καταστατικού, αλλά και παράλληλοι μονόλογοι σε υψηλούς τόνους μέσα από τα ΜΜΕ, δεν επιτρέπουν αυτό που είναι το οξυγόνο για κάθε κόμμα: τον διάλογο στα συλλογικά όργανα»


«Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον επικίνδυνη. Είναι ορατοί οι κίνδυνοι διάλυσης του κόμματός μας. Με πονάει πολύ γιατί πριν 35 χρόνια βάλαμε τα θεμέλια μαζί με το Γιάννη Δραγασάκη για να υπάρξει -στην εξέλιξή του- ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, με το κοινό πόρισμα που ένωσε το κόμμα του Χαρίλαου Φλωράκη με το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου. Το λέω αυτό διότι όταν υπάρχει βούληση βρίσκεται και ο τρόπος».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RThess.

«Πάντως, κακά τα ψέματα, ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης ούτε εγώ δεν είμαστε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Εγώ έχω παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία με δική μου πρωτοβουλία πριν είκοσι χρόνια και δεν ήμουν υποψήφιος και για την Κεντρική Επιτροπή πριν ένα χρόνο. Σαράντα χρόνια μέλος είναι αρκετά. Και έχω εδώ και χρόνια πει ότι ολοκληρώνω και την κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Γι’ αυτό μιλώ και με μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί δεν έχω άμεση εμπλοκή», είπε.

«Εξαγγελίες αποκεφαλισμών, με παράκαμψη και παραβίαση του Συντάγματος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το καταστατικό του, αλλά και παράλληλοι μονόλογοι σε υψηλούς τόνους μέσα από τα ΜΜΕ, δεν επιτρέπουν αυτό που είναι το οξυγόνο για κάθε κόμμα, όταν υπάρχουν διαφορές: τον διάλογο και την αναζήτηση είτε συνθέσεων είτε αποφάσεων δια πλειοψηφίας», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει άμεσα να οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η Εκτελεστική Γραμματεία που ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί αύριο, είναι ένα άτυπο όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα. Σύμφωνα με το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πρέπει να συνεδριάσει άμεσα, ώστε να κατέβουν οι τόνοι».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε επιπλέον ότι «ο πρόεδρος του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό, δεν έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να διαγράφει». «Μπορεί απλώς να προτείνει κάτι. Τα είπε μια χαρά χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο Αντώνης Κοτσακάς», σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ηττημένος, αν και πληγωμένος, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Ο κόσμος περιμένει από μας να κάνουμε αντιπολίτευση με αυστηρή κριτική αλλά και αντιπρόταση στον Κ. Μητσοτάκη. Να βγάλουμε διδάγματα από την ήττα μας, να ανακάμψουμε και όχι να αυτοδιαλυθούμε. Ζητώ από το Στέφανο Κασσελάκη να καταλάβει ότι εξελέγη πρόεδρος, αλλά όχι αυτοκράτορος του κόμματος. Πρέπει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή των κανόνων και στην σύγκληση των οργάνων. Το Συνέδριο του κόμματος, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επισπευσθεί. Μετά από αυτή την παρόξυνση της κρίσης και δεν είναι δυνατόν να πάμε σε Συνέδριο με διαγραφές. Πρέπει να πάμε με διάλογο συντεταγμένο στα όργανα. Θεωρώ αρνητικό και το ότι ένα μήνα μετά την εκλογή νέου προέδρου, η Πολιτική Γραμματεία έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά, και αυτή ατελώς», είπε ο ευρωβουλευτής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παρέμβασης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως παραμερίζει για να περάσει το νέο κύμα. Αλλά και ότι θα είναι και εγγυητής της ενότητας. Δεν του υποδεικνύω τίποτε. Απλώς αναρωτιέμαι: Αν δεν μιλήσει και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με όσα γίνονται, πότε θα το κάνει;».

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα και το Παλαιστινιακό, τόνισε τα εξής: «Μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την παράλογη υπεραντίδραση του Ισραήλ που κινεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Δυστυχώς η διάρκεια αυτής της επιχείρησης μπορεί να είναι και ένας χρόνος! Σε μια υπαίθρια φυλακή που είναι περίπου στο μέγεθος της Άνδρου και έχει πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Φρένο μπορούν να βάλουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και θα έπρεπε. Θα περίμενα, δε,  από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην παίζει το ρόλο του ουραγού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά να είναι ενεργότερη στην προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και της λύσης. Λύση μπορεί να υπάρξει αν γίνει αυτό που εκκρεμεί εδώ και 75 χρόνια. Πρόκειται για δύο κράτη που να συνυπάρχουν δίπλα δίπλα -το κράτος του Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης.

Την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, που κάνει και αποτρόπαιες πράξεις, την προκάλεσε μια άγρια πολιτική απαρτχάιντ, διακρίσεων και κατοχής, που με τις πλάτες των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δευτερευόντως, υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του Ισραήλ, με φωτεινές εξαιρέσεις, όπως αυτή του κ. Ράμπιν, που πριν τριάντα χρόνια έκανε μια συμφωνία με τον Γιασέρ Αραφάτ στο Όσλο. Δυστυχώς η συμφωνία δεν προχώρησε γιατί ο Ράμπιν δολοφονήθηκε από ακραίους φανατικούς της πατρίδας του.

Ένας μακροχρόνιος πόλεμος στη Γάζα μπορεί να απλωθεί μια περιοχή που είναι πυριτιδαποθήκη, και αυτό θα κάνει όχι μόνο μια τεράστια ανθρωπιστική ζημιά με χιλιάδες νεκρούς, αμάχους, παιδιά και αμέτρητες απώλειες ανθρώπινες, αλλά θα κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου και θα πληγώσει. Θα πονέσουμε και εμείς στην Ελλάδα. Αν ανοίξει η πόρτα της κόλασης και του φρενοκομείου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν δικλείδες όπου δεν θα απλώσει».

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη για απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχουν που κρατούνται αυτή τη στιγμή από την Χαμάς. «Η αλληλοτροφοδότηση ακραίων θυσιάζει τον παλαιστινιακό λαό και τα δίκαια του για μια πατρίδα. Δημιουργεί πόνο και νεκρούς και από τις δύο πλευρές», είπε.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)