to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 26.10.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Μένει ακόμα πολλή δουλειά στα θέματα ισότητας των φύλων, όχι μόνο στη “φούσκα των Βρυξελλών” αλλά και στα κράτη μέλη»

«Στο Ευρωκοινοβούλιο, λιγότερο από το 40% ήταν γυναίκες σε θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων το 2019. Σήμερα είμαστε κοντά στο 50%. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις των γενικών διευθυντών. Σημαντική η βελτίωση και στο σπάσιμο της ‘’γυάλινης οροφής’’: Από το 17%, σήμερα είμαστε κοντά στο 30% σε γυναίκες σε θέσεις γενικών διευθυντών. Δεν αρκούν όμως!», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) (βίντεο)


Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοστο πλαίσιο της τρίτης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των φύλων, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2023 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), αναλύθηκαν οι κυρίαρχες τάσεις στις ανισότητες των φύλων στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, ευρωβουλευτές, θεσμικοί παράγοντες και υπεύθυνοι αποφάσεων, μεταξύ των οποίων οι Carlien Scheele, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), Irene Montero, Υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, Robert Biedron, Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, κ.ά.

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης στάθηκε στα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας τον πρωτοποριακό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προώθηση της ισότητας με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει τις σοβαρές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, όχι μόνο στη ‘’φούσκα’’ των Βρυξελλών αλλά και στα κράτη μέλη.

Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση του Δημ. Παπαδημούλη

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Από τον Ιούλιο του 2014 έχω την τιμή να προεδρεύω στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ασχολείται με την ισότητα και τη διαφορετικότητα. Πρέπει να πω ότι για εμάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο δείκτης ισότητας των φύλων (GEI) δεν είναι μόνο ένα εργαλείο μέτρησης. Αλλά αποτελεί για πολλά χρόνια ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τον διαρκή αγώνα για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι. Στην πολιτική σφαίρα, έχουμε 40% γυναίκες μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, η πλειοψηφία του Προεδρείου είναι γυναίκες ενώ και η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι γυναίκα. Την ίδια στιγμή, έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών ως Πρόεδροι και Συμπρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων και των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου.

Τόσο για τη διοικητική, όσο και για την πολιτική σφαίρα του Ευρωκοινοβουλίου, έχει εγκριθεί ομόφωνα ένας χάρτης για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων. Το 2019, λιγότερο από 40% ήταν γυναίκες σε θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων. Σήμερα είμαστε κοντά στο 50%, όπως ήταν και ο στόχος που εγώ ο ίδιος είχα θέσει κατά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις των γενικών διευθυντών. Προσπαθώντας να σπάσουμε τη ‘’γυάλινη οροφή’’, πετύχαμε μια σημαντική βελτίωση. Ξεκινώντας από το 17%, τώρα είμαστε κοντά στο 30% σε γυναίκες σε θέσεις γενικών διευθυντών.Αυτό όμως δεν αρκεί.

Ο δείκτης ισότητας των φύλων (GEI) που παρουσιάζεται κάθε χρόνο, δείχνει τις σοβαρές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. Έχουμε τα σκανδιναβικά κράτη να πρωτοπορούν σε σχέση με τα υπόλοιπα και την ίδια στιγμή άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν μείνει πίσω.

Πέρα από εργαλείο, ο δείκτης ισότητας των φύλων (GEI) αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς, όχι μόνο για να δούμε την όποια πρόοδο έχουμε επιτύχει αλλά και για να βάλουμε επιπλέον στόχους πιο φιλόδοξους για τα επόμενα χρόνια.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές σηματοδοτούν το τέλος της θητείας μου ως Ευρωβουλευτής και των δέκα χρόνων ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Είμαι υπερήφανος για την πρόοδο που επετεύχθη σε συνεργασία με την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο (FEMM), με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, όχι μόνο στη ‘’φούσκα’’ των Βρυξελλών αλλά και στα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, η Πολωνία τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ακολουθεί ένα προοδευτικό δρόμο αλλά κάνει βήματα προς τα πίσω. Επομένως, είναι σημαντικό να αγωνιστούμε για την ισότητα των φύλων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η τρίτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ισότητας των Φύλων (23-27 Οκτωβρίου)

Στο πλαίσιο της τρίτης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ισότητα των Φύλων, πολλές κοινοβουλευτικές επιτροπές και αντιπροσωπείες οργανώνουν συνεδριάσεις που διερευνούν θέματα ισότητας των φύλων στους τομείς πολιτικής τους, εξετάζοντας πτυχές ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στους τομείς αρμοδιοτήτων τους.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ισότητας των Φύλων είναι να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στη μακροχρόνια μάχη για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, καθώς και μεγαλύτερη προβολή και αναγνώριση στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ισότητας των Φύλων διοργανώθηκε το 2020, σηματοδοτώντας την 25η επέτειο της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)