to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 25.08.2023

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η κυβερνητική καραμέλα ότι «φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή για τις πυρκαγιές» δεν πείθει

«Αυτοί κατήργησαν το 2021 τους φορείς διαχείρισης δασικής προστασίας και στην Πάρνηθα και στη Δαδιά, δεν μπορούν να δώσουν σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης» τόνισε σε συνέντευξη του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δεν είναι δυνατόν το κόμμα και ο ηγέτης που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τυμβωρυχία επί πτωμάτων, τώρα να υιοθετούν το δόγμα ότι "φταίνε οι άλλοι"»


«Το μέγεθος της καταστροφής των πυρκαγιών είναι τρομακτικό. Τα καμένα στρέμμ​ατα είναι τριπλάσια σε έκταση από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, και πολλαπλάσια σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Η κυβερνητική καραμέλα ότι "φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή" δεν πείθει» τόνισε σε συνέντευξη του «στο Κόκκινο» 105,5 FM και στον Γ. Μελιγγώνη, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σημείωσε πως «δυστυχώς θα πληρώσουμε πολύ ακριβά το 41% της ΝΔ. Η αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δυναμώνει, το ίδιο και ο κυνισμός της. Πλέον βλέπουμε ακραία φαινόμενα επικίνδυνων χειρισμών από τη ΝΔ, γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι η προπαγάνδα τους. Δυστυχώς, πέτυχε η προσπάθεια της ΝΔ να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες επί τέσσερα χρόνια -εκμεταλλευόμενη τη μιντιακή της παντοκρατορία, αλλά και τις δικές μας αδυναμίες. Και τώρα, μπροστά στην καταστροφή, αντί να δεχθεί η κυβέρνηση ένα μερίδιο ευθύνης, αντί να δεχθούν ότι συνετρίβη η θεωρία τους ότι δήθεν ήταν πανέτοιμοι, δυστυχώς υιοθετούν την θεωρία ότι φταίνε όλοι οι άλλοι αλλά όχι ο εξαφανισμένος Μητσοτάκης και η ανεπαρκέστατη κυβέρνησή του».

Ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, διασπείροντας τις εύκολες θεωρίες συνωμοσίας της και ένα σωρό επικίνδυνα στερεότυπα. «Αυτό το είδαμε και στον Έβρο με τους αυτόκλητους ακροδεξιούς τιμωρούς στη θέση του κράτους, και με τη χθεσινή ανάρτηση του Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Ο Πρόεδρος Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, διορισμένος από την κα Μενδώνη, και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπερασπίστηκε την αυτοδικία. Καμία σχέση με τα... "Μένουμε Ευρώπη" της ΝΔ», είπε.

Τόνισε πως «η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και αυτό δεν μπορεί να το δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί κατήργησαν το 2021 τους φορείς διαχείρισης δασικής προστασίας και στην Πάρνηθα και στη Δαδιά! Δεν είναι δυνατόν το κόμμα και ο ηγέτης που -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τυμβωρυχία επί πτωμάτων- τώρα να υιοθετούν το δόγμα ότι "φταίνε οι άλλοι".

«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο που να αξιοποιεί τις προτάσεις Γκολντάμερ. Την ώρα που υπάρχει και ο πακτωλός των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν είναι δυνατόν τα κονδύλια για τη δασοπροστασία και την πρόληψη να έχουν απορρόφηση 0,5%. Αυτό είναι παταγώδης αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους και απόδειξη ότι στη ΝΔ όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά και δεν θέλουν!», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή: «Η εντολή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σήμερα από την ίδια την πραγματικότητα είναι ενότητα, ταχύτατη ανασυγκρότηση και αντεπίθεση με μαχητική, αλλά τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Πρέπει να είμαστε παντού, να κερδίσουμε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής για την εκλογή της ηγεσίας μας, που είναι κλειδί και για τα επόμενα βήματά μας, και να μην ρίξουμε λευκή πετσέτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για να μπορέσουμε στις επόμενες ευρωεκλογές να αποδείξουμε τα σημάδια ανάκαμψης του κόμματός μας.

Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το σκοπό. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη καμπάνια από το κόμμα και όχι μόνο από τους υποψηφίους για την προεδρία, ώστε να κερδίσουμε τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές μας. Επίσης, ένα διαρκές συνέδριο ενότητας, συνοχής και ισχυρής βούλησης ανάκαμψης -γι' αυτό προσβλέπω και σε ένα ισχυρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να ετοιμάσει ένα πλάνο τετραετίας με στόχο να είμαστε η κυβέρνηση ή κορμός της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Γιατί η δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη είναι ακόμη χειρότερη από την πρώτη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που περιμένει από εμάς περισσότερα.

Αυτή η χώρα και μπορεί καλύτερα και αξίζει καλύτερα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει περίοδο χάριτος, παρά μόνο μια πρωτοφανή ασπίδα μιντιακής προστασίας. Ντρέπομαι ειλικρινά για διάφορα μέσα ενημέρωσης που μέχρι και τσακώνονται με πολίτες μπροστά στα καμένα σπίτια τους, αναλαμβάνοντας χρέη... κυβερνητικού εκπροσώπου!».

Μάλιστα, ο Δημ. Παπαδημούλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που δεν έχουν αρθρώσει μια συγνώμη για τις πυρκαγιές.

«Για εμένα το χρυσό μετάλλιο του Μιχάλη Τεντόγλου και το χάλκινο της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη δείχνουν ότι υπάρχει και μια Ελλάδα που πραγματικά μπορεί να είναι μια χώρα που θα ανεβαίνει σκαλοπάτια στην ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να είναι στον πάτο στα καλά και στην κορυφή στα κακά. Και ως χώρα, αλλά και ως κόμμα, πρέπει να προφυλαχτούμε από την μοιρολατρία, αλλά και από το... καλάμι. Χρειαζόμαστε σεμνότητα, σχέδιο και αποτέλεσμα», είπε.

 «Βήματα πίσω στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων»

Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζελένσκι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε τα εξής: «Για ακόμη μια φορά στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε κινήσεις που δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και μια αποτελεσματική στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η πρόσκληση Ζελένσκι στη συνάντηση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και η Διακήρυξη των Αθηνών, στην οποία κατέληξε η συνάντηση, τοποθετούν την προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ στο ίδιο επίπεδο με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Δηλαδή μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, εξομοιώνεται με μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες! Αυτό είναι βήμα πίσω για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπηρετεί με συνέπεια την εθνική μας γραμμή για το ζήτημα, καθώς αρνείται να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει τη θετική Συμφωνία των Πρεσπών -με την οποία συμφωνούν όλοι οι άλλοι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων!

Όσο για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μεταχειρισμένα ελληνικά F16, την είδηση την έδωσε ο Ζελένσκι, όχι ο Μητσοτάκης. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά η στρατηγική του πρόθυμου συμμάχου δεν είναι έξυπνη και συνετή. Άλλα κράτη της ΕΕ κρατούν μια πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Ουκρανία, με δεδομένη βέβαια την αλληλεγγύη και την καταδίκη της εισβολής Πούτιν. Πρέπει να νοιαζόμαστε περισσότερο για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό χάρτη.

Και ακριβώς λόγω των αναθεωρητικών βλέψεων του γείτονα πρέπει να προσέχουμε να μην αποδυναμώνουμε την επάρκεια της δικής μας άμυνας στερώντας εξοπλισμό από την δική μας επικράτεια. Ο νοών νοείτο... Και δεν πρέπει να οξύνουμε και υπαρκτά μέτωπα. Καθόλου δεν θα μας συνέφερε μια αναγνώριση των Κατεχομένων, για παράδειγμα, από τη Ρωσία. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μπει φρένο στον Πούτιν, ας ελέγξει πρώτα το όργιο διακίνησης ρωσικού πετρελαίου από υποστηρικτές της με μεταφορτώσεις στον λακωνικό κόλπο...».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)