to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 23.07.2013

Οικονομία

Δήλωση κ. Πουλάκη για το νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Με αφορμή την εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εκτός των άλλων αφορά και την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», Κώστας Πουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :


«Τη στιγμή που στα τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονίων έχουν κλείσει 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στιγμή που η ανεργία αυξάνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, τη στιγμή που όσοι ακόμα έμποροι και επαγγελματίες κατορθώνουν να κρατούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές αντιμετωπίζουν χιλιάδες προβλήματα, με το 50% περίπου να αδυνατεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ και να είναι ανασφάλιστο, τη στιγμή που στην αγορά όλων των πόλεων της χώρας επικρατεί “νέκρα”, η κυβέρνηση εμμένει στην επιχείρηση ολοκληρωτικού αφανισμού των μικρών και μεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών.

Το νομοσχέδιο για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα  το “λουκέτο” στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις απολύσεις των εργαζομένων και την υπερσυγκέντρωση της “αγοραστικής πίτας” σε λίγες μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες. Είναι κάλπικο το επιχείρημα ότι δήθεν με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση. Όλοι ξέρουν ότι, εξαιτίας των επάλληλων μέτρων, και για να αντιστρέψω την περίφημη ρήση του πρώην πρωθυπουργού, “χρόνος για ψώνια υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν”.

Γνωρίζοντας τις ολέθριες συνέπειες της προσήλωσής της στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και έχοντας επίγνωση της πάνδημης σχεδόν αντίδρασης του εμπορικού κόσμου και των εκλεγμένων οργάνων του, η κυβέρνηση  επιλέγει να “πετάξει το μπαλάκι” στους Αντιπεριφερειάρχες. Θεσπίζοντας ως κανόνα την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, αφήνει ένα περιθώριο τριών μηνών στους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες, να εκδώσουν απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αν και το ποιες Κυριακές θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή τους.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, θέση την οποία έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει και η οποία ταυτίζεται με την άποψη του συνόλου σχεδόν του εμπορικού κόσμου. Θεωρούμε δε ότι η αντίδραση πρέπει να είναι πάνδημη και η στάση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των περιφερειακών αρχών να είναι ενιαία και αντίθετη στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς.

Καλούμε, λοιπόν, τους τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες της Θεσσαλίας να προβούν άμεσα στην έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων, ώστε να “μπλοκαριστεί” η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Τους καλούμε να μην συμπράξουν – είτε με την αποχή είτε με την υπογραφή τους – στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των μικρών και μεσαίων εμπόρων.

Εμείς, ως “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας”, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε θα υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία, τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων καταστημάτων, την απασχόληση. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο – και από οποιαδήποτε θέση μας στείλουν οι θεσσαλοί πολίτες στο μέλλον – να συμπράξουμε στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που στηρίζει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας και της περιοχής μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)