to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 17.03.2015

Πολιτική

Εισαγγελέας Ειδικού Δικαστηρίου: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ

Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, ζήτησε κλείνοντας την πεντάωρη πρότασή της η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου. Η δίκη θα συνεχισθεί αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.


Η εισαγγελέας του Ειδικού ΔικαστηρίουΞένη Δημητρίου έκλεισε την 4ωρη αγόρευσή της λέγοντας:


"Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιον σας αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ήταν ένας τρόπος, ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ένα βαρύ βιογραφικό θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς εδώ φάνηκε και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχτεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα και ειλικρινά αυτό που με λυπεί και μακάρι να είναι τελευταίο αυτό, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περιπλανιόμουν όχι για τους προγόνους μας αλλά για το κράτος μας και τη διοίκηση μας και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό. Μου καλεί ντροπή ακόμα και η ονομασία της λίστας ως Λαγκάρντ και αισθάνθηκα παρά πολύ άβολα βλέποντας τα έγγραφα που συνόδευαν το δεύτερο CD από τη Γαλλία που αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε."


________

Ούτε ο Διώτης ούτε ο Βενιζέλος γνώριζαν ότι ο Ρωσσώνης είναι συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν στη διαγραφή του ονόματος για να τον βλάψουν πολιτικά, είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Το στικάκι ο κατηγορούμενος το έδωσε στο Διώτη ενώ είχε φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και έκανε χρήση αυτού μέχρι να το παραδώσει. Ήταν εμφανής η προσπάθεια του κατηγορούμενου να πείσει το δικαστήριο ότι η παράδοση έγινε πριν φύγει από υπουργείο Οικονομικών. Έδωσε μάχη με νύχια και με δόντια για να το αποδείξει» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξένη Δημητρίου.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις που έκανε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης τόνισε:

«Ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον υπηρέτη δυο κυρίων... βρίσκεται ανάμεσα στον πρώην προϊστάμενο του, τον κατηγορούμενο και τον νυν, τον κ. Βενιζέλο. Έχει στα χέρια του το στικάκι και πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο. Παραμένει στο γραφείο του κ. Βενιζέλου 6-7 μήνες και άλλους τόσους στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ο κ. Διώτης είπε στον τότε Υπουργό "θυμάστε το στικάκι που σας έδωσα, στείλτε το στον πρωθυπουργό". Τουλάχιστον η γραμματέας του κ. Βενιζέλου δεν το έχασε».

Η Εισαγγελέας τόνισε στην εισήγησή της ότι τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και απόπειρας απιστίας που αντιμετωπίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

«Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες» τόνισε η Εισαγγελέας, προσθέτοντας πως θα αναγκαστεί να πει πράγματα που θίγουν το κράτος μας για τον τρόπο που λειτουργεί.

Πιο αναλυτικά:

 

Η κ. Δημητρίου τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα «της αποσβεστικής προθεσμίας» που έχουν θέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης και συγκεκριμένα για το εάν η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του πρώην υπουργού είναι νόμιμη ή εάν έχει παρέλθει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος και άρα είναι παράνομη. Αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 86 του Συντάγματος που προβλέπει τα περί ποινικής δίωξης από τη Βουλή πρώην υπουργών, πρωθυπουργών κλπ και ανέφερε επίσης νομικές απόψεις έγκριτων δικαστικών, πανεπιστημιακών και νομικών και η εισαγγελέας κατέληξε ότι στη Βουλή της ΙΕ' περιόδου νομίμως άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου της ΙΓ' βουλευτικής περιόδου καθώς η Βουλή της ΙΔ' περιόδου ουσιαστικά δεν λειτούργησε παρά μόνο δύο ημέρες.

«Αντίθετη άποψη» τόνισε η εισαγγελέας «θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα η ποινική δίωξη να έχει ασκηθεί σε χρόνο δύο ημερών αλλά σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δεν θα είχε το χρόνο να ψάξει αυτή την υπόθεση ή να μην έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη συνταγματικότητα του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Τόνισε ότι παρόμοιο θέμα είχε ανακύψει στη διαδικασία της παραπομπής σε δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967 και επεσήμανε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να μας προβληματίσει και να οδηγήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία προς μια στις νομικές έννοιες που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός και στάθηκε συγκεκριμένα στο τι σημαίνει έγγραφο νομικά λέγοντας στη συνέχεια το ότι το γεγονός ότι το έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ δεν είχε πρωτοκολληθεί νομίμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε την έννοια του εγγράφου.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αναφορά στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και στη διαδικασία που ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 όταν έγινε γνωστή στη γαλλική κυβέρνηση η ύπαρξη της λίστας Φαλτσιανί – Λαγκάρντ που περιείχε και ονόματα Ελλήνων καταθετών.

«Ο κατηγορούμενος ανέθεσε στον τότε γγ του ΥΠΟΙΚ κ. Πλασκοβίτη να μεριμνήσει να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 ο κ. Πλασκοβίτης με έγγραφό του απευθύνθηκε στο γαλλικό υπ. Οικονομικών και ζήτησε να έρθουν, ή δυνατόν και αυθημερόν, τα στοιχεία στην Ελλάδα».

Και συνέχισε η εισαγγελέας: «Όχι απευθείας στον κατηγορούμενο πρώην υπ. Οικονομικών αλλά στον τότε Πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλάστανη με την υποχρέωση να σταλούν ή και δυνατόν αυθημερόν στον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να γίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι έφτασε ένα cd στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου».

Σε αυτό το σημείο η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του υπουργού σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί έγγραφο η λίστα χωρίς Αρ. Πρωτοκόλλου. 

Και τόνισε «η νομολογία του ΣτΕ ορίζει ότι για να είναι κάποιο έγγραφο ούτε σφραγίδα ούτε Αριθμός Πρωτοκόλλου».

(πληροφορίες από Ναυτεμπορική - HPost)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)