to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 04.07.2023

Πολιτική

Δίκη για το Μάτι: Διακοπή για να ζητηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας της Ρένας Δούρου - Θα ζητήσει η ίδια επίσπευση διαδικασιών

Η Ρένα Δούρου με δήλωση τους γνωστοποιεί πως θα ζητήσει και η ίδια την επίσπευση των διαδικασιών για την άρση ασυλίας της, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δίκη. Σημειώνεται πως η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 24 Ιουλίου.


Σε διακοπή της δίκης για την τραγωδία στο Μάτι οδήγησαν οι εκλογές τις 25ης Ιουνίου 2023 και ειδικότερα η εκλογή της Ρένας Δούρου στη Βουλή. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αφού από το νόμο απαιτείται πλέον το δικαστήριο να διαβιβάσει στη Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας της Ρένας Δούρου.

Η εξέλιξη αυτή «μπλοκάρει» προσωρινά τη δίκη με τους δικαστές να ανακοινώνουν πως θα η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 24 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση της Βουλής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οριστεί νέα δικάσιμος. Σημειώνεται, ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στη δεύτερη δίκη για το Μάτι, η οποία αφορά εγκαυματίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των παθόντων.

«Υπάρχει δικονομικό κώλυμα και θα πρέπει να ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για τη συνέχιση της δίκης και μέχρι τότε η διαδικασία πρέπει να διακοπεί» ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης.

Ο συνήγορός της Θεόδωρος Σχοινάς δήλωσε στο δικαστήριο την πρόθεση της εντολέως του να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία. Μάλιστα, ανέγνωσε σχετική επιστολή στην οποία η Ρένα Δούρου αναφέρεται με ρητό τρόπο στην απόφαση της να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία για να συνεχιστεί κανονικά η δίκη. Στην ίδια επιστολή σημειώνει ότι αναμένει τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου, αφού -όπως λέει- δεν έχει διαπράξει τίποτα για να φοβάται την κρίση της δικαιοσύνης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 24 Ιουλίου, ενώ αν δεν έχει εκδοθεί μέχρι τότε η αναγκαία απόφαση της Βουλής το δικαστήριο θα οδηγηθεί σε νέα διακοπή.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Δούρου προς το Δικαστήριο:

«Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25.06.2023 εκλέχτηκα βουλεύτρια στην εκλογική περιφέρεια "Δυτικός Τομέας Αθήνας" με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ορκίστηκα στις 03.07.2023 σύμφωνα με το άρθρο 59 Σ.

Η ιδιότητά μου αυτή υποχρεώνει το Δικαστήριό Σας, το οποίο από την 31.10.2022 αδιάλειπτα και συστηματικά, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη 73 συνεδριάσεις, εκδικάζει την εθνική τραγωδία της 18.07.2018 στο Μάτι, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 Σ να αναστείλει τη σε βάρος μου ποινική δίωξη μέχρις ότου χορηγηθεί άδεια από την Βουλή των Ελλήνων.

Με την παρούσα δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 83) και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης.

Στον πυρήνα των αξιών μου βρίσκεται η ισότιμη αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη όλων των πολιτών, ισχυρών και ανίσχυρων, προβεβλημένων και μη. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκα με σεβασμό απέναντι στο θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναμένω το ακροατήριο με υπομονή, αλλά και με την πεποίθηση ότι δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους θα λάβουν τη δίκαιη απόφαση.

Όταν, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, πολιτικοί αντίπαλοί μου, με ασέβεια προς τα θύματα της εθνικής τραγωδίας αλλά και προς τη Δικαιοσύνη, επιδόθηκαν σε μια συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενοχής μου, με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη στις περιφερειακές αλλά και εθνικές εκλογές του 2019, επέλεξα συνειδητά να μην απαντώ. Ενώ διαστρέβλωναν το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει αρμοδιότητες, χρησιμοποιούσαν κραυγαλέα ψέματα, όπως ότι "η Πυροσβεστική έδωσε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση" και παραποιούσαν επίμονα δηλώσεις μου, εγώ προσέβλεπα στη δίκαιη κρίση των δικαστικών οργάνων. Δεν έχω πράξει ούτε έχω παραλείψει κάτι για το οποίο να φοβούμαι την κρίση Σας. Άλλωστε, τον Ιούλιο του 2022, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, ζήτησα με γραπτό αίτημά μου την επίσπευση έναρξης της δίκης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)