to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 13.07.2016

Διεθνή

Η Κίνα δεν δέχεται καμία πρόταση που στηρίζεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε την Τρίτη ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.


Δε θα αποδεχτούμε καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γουάν Κουάν.

Η δήλωση του Κινέζου υπουργού έγινε στη διάρκεια συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δεν θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., και ότι προσβλέπει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Παραμένει το ενδεχόμενο ανακήρυξης Ζώνης Εναέριας Αναγνώρισης

Από την πλευρά του, ο ο υφυπουργός των Εξωτερικών της Κίνας, Λιου Ζενμίν, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η χώρα του θ' αποφασίσει το χρόνο που θα ανακηρύξει μία Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης (ΖΕΑ) πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σε συνδυασμό με το μέγεθος της απειλής που δέχεται στην περιοχή.

«Η ΖΕΑ δεν είναι κινεζική εφεύρεση, αλλά ούτε και εφεύρεση των μεγάλων δυνάμεων. Εάν απειληθεί η ασφάλειά μας, φυσικά και έχουμε το δικαίωμα να την ανακηρύξουμε. Εξαρτάται από την αξιολόγηση που θα κάνουμε», είπε.

«Λευκή βίβλος» για την επίλυση των προβλημάτων

Η κινεζική κυβέρνηση γνωστοποίησε στο μεταξύ ότι προχώρησε στη δημοσίευση «λευκής βίβλου» υπό τον τίτλο: «H Κίνα παραμένει στη θέση επίλυσης των διαφορών της με τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων».

Το Πεκίνο εμμένει στη θέση του για την επίλυση των προβλημάτων περιφερειακών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, που δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων.

Ωστόσο, η αντίδραση της κυβέρνησης στη Μανίλα, αξιολογείται ως ψύχραιμη και συγκρατημένη, καθώς η προσφυγή είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει νομική βάση»

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε την Τρίτη ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

"Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της 'γραμμής με τις 9 παύλες' (Nine Dash Line)", ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει κυριαρχία σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας --πλούσιας σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων-- ενώ αντιδρούν οι άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή και έχουν επίσης αντίστοιχες αξιώσεις: οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Η περιοχή είναι επίσης σταυροδρόμι ζωτικής σημασίας θαλασσίων οδών για το παγκόσμιο εμπόριο και τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα.

Η Κίνα, που μποϊκόταρε τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, βασίζεται σε μια οριοθέτηση με "εννέα παύλες" η οποία υπάρχει στους κινεζικούς χάρτες από τη δεκαετία του 1940.

Στην προσφυγή της που κατέθεσε το 2013, η Μανίλα ζητεί από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο να δηλώσει ότι οι κινεζικές αξιώσεις συνιστούν παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

"Το δικαστήριο εκτιμά ότι η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη", δηλαδή ένα χώρο μήκους έως 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές στον οποίο το κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι τα στοιχεία που διεκδικεί η Κίνα δεν μπορούν καν να φιλοξενήσουν ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς δεν μπορεί να έχουν καθεστώς νησιού. Τα "στοιχεία" αυτά συνεπώς "δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη".

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ορισμένες θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων, διότι στις περιοχές αυτές δεν υφίσταται κανένα δικαίωμα της Κίνας".

Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της, η Κίνα επεξέτεινε νησάκια και υφάλους και κατασκεύασε εκεί διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις όπως, πρόσφατα, τέσσερις φάρους πάνω σε υφάλους, ενώ είναι σε εξέλιξη μια πέμπτη κατασκευή, διευκρίνισε τη Δευτέρα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Δεν αναγνωρίζει η Κίνα την απόφαση

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων.

"Η απόφαση είναι άκυρη", ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Χαιρετίζουν την απόφαση οι Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες "χαιρετίζουν" την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα που αποφαίνεται ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.

"Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν" την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης "όσον αφορά τη διαδικασία διαιτησίας για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες όσον αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα", δήλωσε ο Περφέκτο Γιασάι, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

"Οι ειδικοί μας μελετούν αυτήν την επιδίκαση με τη φροντίδα και την επιμέλεια που αξίζει σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα διαιτησίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους γι' αυτή την απόφαση ορόσημο", σημείωσε.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" στο μεγαλύτερο μέρος των υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας και ότι το Πεκίνο "παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα" της Μανίλας.

Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Να συμμορφωθεί η Κίνα με την απόφαση του Δικαστηρίου

Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε σήμερα η Ιαπωνία.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)