to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 28.07.2017

Πολιτική

Δικαίωση για τις, κατά Μητσοτάκη, «αχρείαστες» καθαρίστριες - ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικό τέλος στις διώξεις της κυβέρνησης Σαμαρά

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου - Με αφορμή την απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την πρόσφατη συνέντευξη Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως «αχρείαστη» για το Δημόσιο προτείνοντας την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες και αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο


Όπως γράφαμε χθες, ο Άρειος Πάγος με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή του απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20/11/2014 κατά της πρωτόδικης, θετικής για τις καθαρίστριες, απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίνοντας παράνομη την απόλυση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Με αφορμή την απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δικαίωση του πολύχρονου αγώνα των καθαριστριών, ο οποίος είχε στηριχτεί από ένα εξαιρετικά μαζικό και πολύμορφο κίνημα. Η πρώτη δικαίωσή τους, θυμίζει η Κουμουνδούρου, είχε έρθει με την επαναπρόσληψή τους από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο του 2015. «Με την απόφαση, μπαίνει οριστικό τέλος στις διώξεις που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών αυτών στην αξιοπρεπή εργασία», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε πρόσφατη ομιλία του (σ.σ.: βλέπε παρακάτω), χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως “αχρείαστη” για το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο».

«Είναι αδιανόητο το Δημόσιο να προσλαμβάνει καθαρίστριες, όταν μπορεί να αγοράζει τέτοιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ή να κρατάει ομήρους υπαλλήλους με συμβάσεις. Είναι πελατειακή πολιτική που δεν μας πηγαίνει μακριά» σημείωνε  Μάιο του 2017 ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΣΕΒ τονίζοντας ότι μια δική του κυβέρνηση θα κάνει προσλήψεις με τον κανόνα 1 προς 5 ένα 24ωρο αφότου ο ίδιος και η Ν.Δ. είχαν επαναλάβει την πρόθεσή τους να... απολύσουν τους συμβασιούχους καθαριότητας στους δήμους. «Εμείς έχουμε δεσμευτεί στην πολιτική 5 προς 1, αλλά ο ένας που προσλαμβάνεται θα πρέπει να είναι χρήσιμος» είπε , αποκαλύπτοντας, ουσιαστικά, την γνώμη του για τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες στο Δημόσιο...  

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε τι πρότεινε, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις απολυμένες, τότε, καθαρίστριες, σε μία έξαρση ακραίου νεοφιλελευθερισμού: Η συμβουλή του Κυρ. Κ. Μητσοτάκη ήταν να γίνουν.. εργολάβοι και να ανταγωνιστούν με τους οργανωμένους εργολάβους, τους οποίους άλλωστε «αβαντάρει» με κάθε ευκαιρία ο ίδιος και το κόμμα του καθώς διαρκώς «δεσμεύεται» για αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο προς όφελος των συμφερόντων που τόσα χρόνια λυμαίνονταν τα κρατικά ταμεία, με τις αναθέσεις εργολαβιών σε ιδιώτες.

(το βίντεο από τη συνέντευξη του τότε υπουργού Διοικ. Ανασυγκρότησης, τον Δεκέμβριο του 2013, στην εκπομπή «Ενικός»)

Η χθεσινή ανακοίνωση των δικηγόρων των καθαριστριών:

Το ιστορικό του πολύχρονου αγώνα και της δικαστικής μάχης (πηγή: Αυγή):

 Οι καθαρίστριες, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέσα σε μία νύχτα από την κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να αντικατασταθούν από ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, είχαν δώσει έναν υποδειγματικό αγώνα, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο, στο οποίο προσέφυγαν, αρχικά τις δικαίωσε. Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται «στο δημόσιο συμφέρον και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ έχει προσβάλει δυσανάλογα το ατομικό δικαίωμα των εναγόντων στην εργασία και την περιουσία».

Κατόπιν όλων αυτών, η καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων κρίθηκε «άκυρη» και συνεπώς «η ακυρότητα πρέπει να αναγνωριστεί και να υποχρεωθεί ο εναγόμενος - το υπουργείο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των εναγόντων - καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και με τους όρους που επικρατούσαν έως σήμερα». Στη συνέχεια, το Δημόσιο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος με μια επονείδιστη απόφαση έκρινε συνταγματικά επιτρεπτή την απόλυση των καθαριστριών. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Κοσμίδη, σύμφωνα με την οποία το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες έχουν περιέλθει σε κατάσταση διαθεσιμότητας και δεν έχουν απολυθεί. Επίσης, δέχτηκε ότι η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης παροχής εξηρτημένης εργασίας, αλλά «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Το 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, υλοποιήθηκε η προεκλογική δέσμευση για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών με βάση νόμο που πέρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η υπόθεση ωστόσο παρέμενε ενεργή για τον Άρειο Πάγο, καθώς το Δημόσιο δεν είχε αποσύρει την προσφυγή του, εμμένοντας στο ότι οι καθαρίστριες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δεν απολύθηκαν και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αναδρομικούς μισθούς. Πάντως, εκτός από τον νομικό τους εκπρόσωπο, στο αίτημα αναβολής είχε συναινέσει το Δημόσιο (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

Η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον νομικό παραστάτη των καθαριστριών Γ. Καρούζου, «σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα, αποτελώντας ταυτόχρονα μια σημαντική παρακαταθήκη στον νομικό πολιτισμό της χώρας μας και στη νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)