to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 19.06.2016

πηγή: Το Περιοδικό

Διεθνή

Το δικαίωμα στην άμβλωση... και τους «Radiohead»! (βίντεο)

Η καταστολή του αυτονόητου από το Περού, μέχρι την Πολωνία και την Τουρκία


Δύο τυπικά παραδείγματα για το τί σημαίνει στην πράξη η ιστορικά αποδεδειγμένη διαπίστωση πως δεν μπορεί να υπάρξει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα δίχως να συνοδεύεται από επίθεση στα ανθρώπινα συνολικά, μας έρχονται από Πολωνία και Τουρκία.

Χθες, Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρσοβίας κάτω από το σύνθημα «Υπάρχω, σκέφτομαι, αποφασίζω», κατά του νομοσχεδίου που θέλει να επιβάλει την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία.

Η «Πορεία για την Αξιοπρέπεια» οργανώθηκε από την οργάνωση «Dziewuchy Dziewuchom» (οι γυναίνες για τις γυναίκες) που αν και εμφανίστηκε από την αρχή του χρόνου, αριθμεί ήδη 100.000 μέλη.

Η ισχύουσα νομοθεσία της Πολωνίας, η πιο σκληρή στην Ευρώπη για την άμβλωση, χρονολογείται από το 1993, από την αρχή, δηλαδή, της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην χώρα.

Από τότε ακόμη θεσμοθετήθηκε ο αυστηρός περιορισμός της άμβλωσης στην Πολωνία επιτρέποντάς την σε τρεις μόνο περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει μη αναστρέψιμο παθολογικό πρόβλημα στο έμβρυο και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ο νόμος θεωρήθηκε τότε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην – πανίσχυρη πολιτικά στην Πολωνία – Εκκλησία και την Πολιτεία.

Τώρα, το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόταση οργανώσεων κατά της άμβλωσης, επιτρέπει την διακοπή της κύησης μόνο στην περίπτωση που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής της μητέρας. Προβλέπει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα άτομα που εφαρμόζουν παράνομη άμβλωση, έναντι δύο ετών, σύμφωνα με τον σιχύοντα νόμο.

Ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς αυτήν την… «λαϊκή πρωτοβουλία», η οποία για να εισαχθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο έπρεπε να συγκεντρώσει άλλες 100.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φεμινιστικών οργανώσεων, 100.000-150.000 γυναίκες προσφεύγουν σε παράνομες αμβλώσεις κάθε χρόνο, είτε σε ιατρεία στην Πολωνία, είτε σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας. Ο αριθμός των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 700 – 1.800 ετησίως.

Το ότι η άμβλωση αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα δεν απασχολεί διόλου το Πολωνικό κράτος. Αλλωστε, η Πολωνία είναι πρωτοπόρα και στην έναρξη του αντρικομμουνιστικού «κυνηγιού μαγισσών» που ακολούθησε την πτώση του σοσιαλισμού στην χώρα, υιοθετώντας από τις πρώτες σχετικό, αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο. Ο δρόμος από την απαγόρευση της σκέψης μέχρι την απαγόρευση στην γυναίκα να ορίζει το σώμα και την ίδια της την ύπαρξη είναι πολύ μικρός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς εκλαμβάνεται η άμβλωση από τους διεθνείς οργανισμούς είναι το παρακάτω: Τον περασμένο Φλεβάρη, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι το Περού δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση σε μία γυναίκα, στην οποία αρνήθηκε να επιτρέψει την πραγματοποίησης άμβλωσης, 10 χρόνια σχεδόν μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι υπήρξε πράγματι παραβίαση των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001, όταν ανακοινώθηκε στη 17χρονη Περουβιανή ότι το έμβρυο που κυοφορούσε είχε διαγνωσθεί με ανεγκεφαλία (anencephaly), μια πάθηση που εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου.

Η κατάσταση αυτή έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία της ίδιας της γυναίκας, συνεπώς της προτάθηκε να προχωρήσει σε άμβλωση.

Παρόλο που η άμβλωση για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη στο Περού, το νοσοκομείο αρνήθηκε να την κάνει γιατί το κράτος δεν είχε σαφείς κανονισμούς ως προς την παροχή της υπηρεσίας.

Αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα να αναγκαστεί να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη και να θηλάσει το μωρό για τις τέσσερις μέρες που έζησε, με σημαντικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε κρίνει από το 2005 ότι υπήρξε παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος πρόσβασης σε νόμιμη ιατρική διαδικασία, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία μέχρι η κυβέρνηση του Περού να καταβάλει τελικά την αποζημίωση.

Οπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η συγκεκριμένη περίπτωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που όργανο του Οργανισμού κατέστησε μια κυβέρνηση υπόλογη για την αποτυχία της να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης, κρίνοντας ότι η χώρα με αυτή την παράλειψη, παραβίασε μία σειρά από άρθρα του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όπως το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, την απαγόρευση βασανιστηρίων και της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα των ανηλίκων στα μέτρα αποτελεσματικής προστασίας.

Το… «έγκλημα» να ακούς μουσική…

Είναι γνωστό ότι Τουρκία και «ανθρώπινα δικαιώματα» δεν μπορούν να «συναντηθούν» στην ίδια πρόταση. Είναι επίσης γνωστό, ότι η κρατική καταστολή συμπληρώνεται από παρακρατικές, φασιστικές ομάδες και οργανώσεις φανατικών θρησκόληπτων υπό τον «μανδύα» των «αγανακτισμένων πολιτών».

Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν βίαια το Σάββατο το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που δέχθηκαν σε δισκοπωλείο την Παρασκευή το βράδυ, φίλοι και οπαδοί του βρετανικού συγκροτήματος των Radiohead από ισλαμιστές.

Την Παρασκευή το βράδυ, ένα πλήθος 20 ισλαμοφασιστών εισέβαλε στο δισκοπωλείο Velvet Indieground, ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης Τούρκων και ξένων φίλων της μουσικής στην περιοχή Τζιχανγκίρ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπου είχαν συγκεντρωθεί μουσικόφιλοι για να ακούσουν τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε το βρετανικό συγκρότημα (A Moon Shaped Pool).

Ένας εργαζόμενος στο δισκοπωλείο ανέφερε πως οι ισλαμοφασίστες «δυσαρεστήθηκαν»… επειδή ότι το δισκοπωλείο έπαιζε μουσική και διένειμε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού!

Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ισλαμοφασίστες έφεραν πάνω τους εκτός των άλλων και κλομπ. Εξύβρισαν και ξυλοκόπησαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δισκοπωλείο υπό την «ιαχή»… «θα σας σκοτώσουμε μπάσταρδοι».

Οι Radiohead καταδίκασαν την επίθεση ως εξής: «Οι σκέψεις μας βρίσκονται δίπλα σε όσους δέχθηκαν επίθεση στο Velvet Indieground στην Κωνσταντινούπολη. Ελπίζουμε κάποια μέρα να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αντίστοιχες πράξεις βίας. Για την ώρα, προσφέρουμε στους οπαδούς μας στην Κωνσταντινούπολη την αγάπη και την υποστήριξη μας».

Στην χθεσινοβραδινή διαδήλωση, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να απομακρύνει τους περίπου 500 συμμετέχοντες στην πορεία που έγινε στην Τζιχανγκίρ, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φώναζαν συνθήματα όπως: «Ολοι μαζί ενάντια στον φασισμό» αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλέφτη» και «δολοφόνο».

Πηγές: euronews, skai.gr, lawspot.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)