to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διευθυντής του CERN: Ο επόμενος μεγάλος επιταχυντής πρέπει να είναι παγκόσμιος

Ο τωρινός μεγάλος επιταχυντής του CERN θα έχει ζωή ακόμη 20 χρόνια και ο διάδοχός του πρέπει να αποτελεί όχι μόνο ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά πραγματικά παγκόσμιο, λέει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Μεταξύ άλλων, προσδοκά ότι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη του CERN θα αφορά τη σκοτεινή ύλη, ενώ συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να περικόψει όσο γίνεται λιγότερο τις δαπάνες για έρευνα και εκπαίδευση. Όπως επισημαίνει, πρέπει να λύνει κανείς τα άμεσα προβλήματα, έχοντας πάντα την ματιά του στο μέλλον.

Ο Χόγιερ βρέθηκε στην Αθήνα, το προηγούμενο διήμερο, προσκεκλημένος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνειου, η οποία τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορά της σε ειδική τελετή χθες το απόγευμα. 

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ γεννήθηκε το 1948 στη Γερμανία και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1977. Υπήρξε από το 1998 καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και μεταξύ 2004-2008 επιστημονικός διευθυντής στο γερμανικό κέντρο επιταχυντών DESY.

Ανέλαβε γενικός διευθυντής του CERN το 2009 και η θητεία του λήγει στο τέλος του 2015, οπότε θα τον διαδεχθεί η ιταλίδα φυσικός Φαμπιόλα Τζιανότι.

tags: CERN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)