to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 25.07.2017

Πολιτική

Διευκρινίσεις για το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έδωσε ο Ν. Μπελαβίλας

Ανεκμετάλλευτο το 49% των ακινήτων που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είπε ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ, Ν. Μπελαβίλας


Με «πολλαπλούς χειρισμούς», όπως εμπορική εκμετάλλευση, κοινωνική εκμετάλλευση, στήριξη νέων επιχειρηματιών ή συνεταιριστικών ομάδων, σκοπεύει το υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσει «με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», την ακίνητη περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το συνολικό σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ. Σε διευκρινίσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, ο αν. καθηγητής της σχολής Αρχιτεκτόνων και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, ανέφερε πως η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων ήταν εντυπωσιακή: «Το 49% των ακινήτων από τα 1.126 είναι ανεκμετάλλευτα και μάλιστα, ένα ποσοστό από αυτά που θεωρούνται αυτήν τη στιγμή ότι είναι υπό εκμετάλλευση, στην πραγματικότητα είναι αποθήκες αρχείων που θα μπορούσαν να μετακινηθούν».

«Είναι τεράστιος ο όγκος σε όλη την Ελλάδα, επικεντρωμένος στα δύο μεγάλα αστικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε ο κ. Μπελαβίλας. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή του, «αναπτύσσεται το σενάριο πολλαπλών χειρισμών, δηλαδή και εμπορική εκμετάλλευση των ξενοδοχείων, κοινωνική εκμετάλλευση και στήριξη νέων επιχειρηματιών ή νέων συνεταιριστικών ομάδων που ασχολούνται με τον πολιτισμό ή με παραδοσιακό εμπόριο ή με ανάλογες χρήσεις που ταιριάζουν στο κέντρο της Αθήνας. Συνέργειες πάρα πολλές που θα μπορέσουν να δώσουν ζωή στα άδεια καταστήματα. Δεν θέλουμε εκδίωξη των εμπόρων» εξήγησε ο κ. Μπελαβίλας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί το εξής σχέδιο:

- Απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κ.λπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα).

- Προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης.

- Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για πέντε χωρικές ενότητες. Επιδίωξη είναι, μέσω αυτής της εμβληματικής δράσης, το υπουργείο να συμβάλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα απαξιωμένα κτίρια.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκταση του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, με στόχο την επανάχρηση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτικά το σχέδιο αξιοποίησης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)