to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:04 | 16.10.2017

Πολιτική

Διεθνιστική εκδήλωση ΚΚΕ: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο»

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα - Χαιρετισμοί διεθνών αντιπροσωπειών


"Τιμούμε εδώ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ την 100η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, μιας μεγάλης εποποιίας αγώνων και θυσιών για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βίωσαν κι εξακολουθούν να βιώνουν οι λαοί στον καπιταλισμό και στα προηγούμενα εκμεταλλευτικά κοινωνικά συστήματα.

Αυτό το έπος, που ξεκίνησε νικηφόρα στη χώρα των Σοβιέτ ενέπνευσε την εργατική τάξη και τους λαούς σε όλον τον κόσμο" ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην διεθνιστική εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ υπό τον τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετέχουν στις προσπάθειες της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΔΚΕ).

Αναφερόμενος στις οξύτατες αντιφάσεις του καπιταλισμού που είναι σύμφυτες με αυτόν, στην όξυνση της βασικής αντίθεσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία και στην υποβόσκουσα νέα πιο συγχρονισμένη κρίση, είπε ότι τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που στηρίζονται στον επιστημονικό σοσιαλισμό, "καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες -όχι απλά για το συντονισμό της πάλης, της προβολής κάποιων δίκαιων εργατικών δικαιωμάτων σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, που κι αυτό είναι αναγκαίο- αλλά για να διαμορφωθεί ενιαία επαναστατική στρατηγική, απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου".

"Καμία επιμέρους ιδιαιτερότητα, καμία επιμέρους υπαρκτή ή κατασκευασμένη αντίθεση, όπως πχ «Βορράς - Νότος», «Κέντρο-Περιφέρεια», «Αναπτυγμένες - Υποανάπτυκτες χώρες» και άλλα σχετικά, δεν μπορούν να σβήσουν τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας, όπως και την αναγκαιότητα χειραφέτησης της εργατικής τάξης, κατάκτησης της εργατικής εξουσίας" είπε, επίσης ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι οι κομμουνιστές λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση σε κάθε χώρα, και τις επιμέρους αντιθέσεις, αλλά "αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της στρατηγικής μας και των γενικών νομοτελειών για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας".

Είπε ότι η συζήτηση για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού πρέπει να απαντά με αντικειμενικότητα σε ερωτήματα για την ανακοπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και αν η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη ή οφειλόταν σε συγκεκριμένους παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και αξιολόγηση για την στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Επισήμανε την επιβεβαιωμένη από την Οκτωβριανή Επανάσταση αναγκαιότητα συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με την φτωχή αγροτιά και τα καταπιεσμένα στρώματα της πόλης πρόσθεσε πως η εργατική τάξη πρέπει να κατακτήσει την πολιτική εξουσία και να διαμορφώσει τους δικούς της θεσμούς εργατικής εξουσίας και υπογράμμισε πως ο Οκτώβρης "ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο της πολιτικής επαναστατικής πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος", ρόλος που διακρίνεται "όχι μόνο ως καθοδηγητικός παράγοντας της σοσιαλιστικής επανάστασης, αλλά και σε όλη την πορεία της ταξικής πάλης, η οποία συνεχίζεται με άλλες μορφές, για τη διαμόρφωση, ισχυροποίηση και τελική νίκη της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας".

Τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος ισχυρού μετώπου ενάντια στον οπορτουνισμό, επισημαίνοντας "ο οπορτουνισμός είναι φορέας της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα, και όπως είδαμε και από την εμπειρία της ΕΣΣΔ, μετά το 1956 και πιο έκδηλα την περίοδο της περεστρόϊκα, μετατρέπεται σε αντεπαναστατική πολιτική δύναμη".

Ο κ. Κουτσούμπας είπε πως τα περίπου 70 χρόνια ύπαρξης της ΕΣΣΔ "απέδειξαν πως, παρά τις όποιες αδυναμίες και κριτικές παρατηρήσεις, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι ένα ανώτερο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα που μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα δουλειάς για όλους και να λύσει μεγάλα προβλήματα, όπως η δωρεάν υγεία, παιδεία, κατοικία, μετακινήσεις, ξεκούραση, και τόσα άλλα που ο καπιταλισμός όχι μόνον δεν μπορεί, αλλά και δεν επιδιώκει να τα λύσει, αφού αποτελούν σφαίρες κερδοφορίας και κερδοσκοπίας του κεφαλαίου".

Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές "που αλλοίωναν αρχικά σταδιακά και στη συνέχεια με ταχύτητα την ταξικότητα και επιστημονικότητα της πολιτικής του ΚΚ, κατέληξαν να διαμορφωθούν ως οπορτουνιστική παρέκκλιση".

"Η μήτρα από την οποία γεννήθηκαν λαθεμένες απόψεις και επιλογές που μετεξελίχθηκαν σε κοινωνικοπολιτική και ιδεολογική δύναμη της αντεπανάστασης βρίσκεται στο γεγονός ότι μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την εντυπωσιακή ανασυγκρότηση της σοβιετικής οικονομίας από τις πολεμικές καταστροφές, ενώ πήρε νέα ορμή η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, δεν πάρθηκαν πολιτικές αποφάσεις για την επέκταση των κομμουνιστικών σχέσεων στην αγροτική παραγωγή" είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι "σημείο στροφής και επικράτησης της οπορτουνιστικής παρέκκλισης στην σοσιαλιστική οικοδόμηση, αποτέλεσε το 20ό συνέδριο του 1956, όπου στο όνομα της αντιμετώπισης υπαρκτών προβλημάτων, ισχυροποιήθηκαν οι απόψεις για το «σοσιαλισμό της αγοράς», που με την σειρά τους οδήγησαν στο αδυνάτισμα του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, στην πολιτική της ιδιοσυντήρητης των επιχειρήσεων, στην σύναψη εμπορευματο - χρηματικών σχέσεων οριζόντια ανάμεσα στις επιχειρήσεις, που σήμαινε εξοβελισμό του κεντρικού σχεδιασμού".

Αναφέρθηκε στις πηγές των προβλημάτων της στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι "η αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επεμβατικής πολιτικής και των οπορτουνιστικών παρεκκλίσεων δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο με την αποκατάσταση της επαναστατικής στρατηγικής στο ΔΚΚ. Με την αποφασιστική διαπάλη με τον οπορτουνισμό και τον ρεφορμισμό. Με την αποκατάσταση των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και την κατάργηση της στρατηγικής των σταδίων και την ενδιάμεση πολιτική εξουσία".

"Το ΚΚΕ, έχει πλήρη επίγνωση, ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, προκειμένου να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στην επεξεργασία των παραγόντων της αντεπανάστασης" είπε ο κ. Κουτσούμπας, ότι ταυτόχρονα το Κόμμα πρέπει να κατακτά την ωριμότητα και ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

"Να βοηθάμε στην προετοιμασία των λαών να μη σταθούν κάτω από την σημαία των αστικών τους τάξεων στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ανεξάρτητα από το αν το ένα η το άλλο κράτος πέρασε πρώτο στην στρατιωτική επίθεση ή βρέθηκε σε θέση άμυνας.

Να διεκδικήσουν την έξοδο από τον πόλεμο, αν δεν αποτραπεί, παλεύοντας όχι μόνο κατά της αστικής τάξης που ηγείται του πολέμου αλλά και της αστικής τάξης της δικής τους χώρας, γιατί αυτή ούτε θέλει ούτε μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την προστασία της πατρίδας του εργάτη, του υπαλλήλου, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων" πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την θέση με την οποία κλείνει το Πρόγραμμα του Κόμματος "το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά, γιατί «η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός, είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη η πιο πλατιά» και υπογραμμίζοντας "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός".

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών Ισπανίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Λάουρα Μπεργκαμίνι, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, Αϊνούρ Κουρμάνοφ, μέλος του Προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καζακστάν, Ιννα Μπελοκούροβα, μέλος της Διοίκησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Πάβελ Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, Μπουλέλουα Τουνισίουα, μέλος της ΚΕ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μαρίνα Πιλάεβα μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, Ιλιά Φέρμπεροφ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Αννα Ρουσνόφ, στέλεχος του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε, μεταξύ των χαιρετισμών των διεθνών αντιπροσωπειών από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων του ΚΚΕ λειτουργούσε έκθεση με σοβιετικές αφίσες, από τα πρώτα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, και από τα χρόνια της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Ιδιαίτερα εκθέματα ήταν ένα νεκρικό εκμαγείο του Λένιν που προσέφερε πρόσφατα στο Αρχείο του ΚΚΕ ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας Δημήτρης Ταλαγάνης, καθώς και ένα λάβαρο του ΚΚΣΕ, το οποίο γράφει: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Κάτω από τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού και την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Προχωράμε μπροστά προς τη νίκη του κομμουνισμού». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΚΚΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)