to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 04.10.2013

Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία και απειλές καθηγητών στη Νιγηρία

Πολλαπλασιασμό των αιματηρών επιθέσεων σε σχολεία και απειλές εναντίον καθηγητών στη βόρεια Νιγηρία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


«Φέτος περισσότεροι από 70 καθηγητές και μεγάλος αριθμός μαθητών έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον 50 σχολεία παραδόθηκαν στις φλόγες ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές και 60 άλλα αναγκάστηκαν να κλείσουν», καταγγέλλει η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων σημειώθηκε στο βόρειο κρατίδιο Μπόρνο, που είναι ιστορικό προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15.000 παιδιά να αναγκαστούν να σταματήσουν το σχολείο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «ζητεί από τις νιγηριανές αρχές να παρέχουν καλύτερη προστασία στα σχολεία και να διασφαλίζουν ότι διενεργούνται έρευνες για τις επιθέσεις αυτές».

1.000 εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη θέση τους στο βορρά από το 2012. Εκπαιδευτικοί λένε ότι δέχτηκαν απειλές και εκφοβισμούς από μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Ένας καθηγητής στο Μπόρνο, τον οποίο επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αφηγείται πως δύο ισλαμιστές εισέβαλαν στο σπίτι του μέσα στη νύχτα και υπό την απειλή όπλου, μπροστά στη γυναίκα του και τα παιδιά του, του ζήτησαν να διδάσκει στην αραβική γλώσσα και όχι στην αγγλική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, μέλη της Μπόκο Χαράμ στέκονται μερικές φορές έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας για να ελέγχουν το περιεχόμενο των μαθημάτων. «Είναι σαν να διδάσκεις υπό την απειλή όπλου», τονίζει.

Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)