to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:50 | 10.11.2017

Πολιτική

Διεθνές Συνέδριο «Η επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στις τύχες των λαών»

"Η επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στις τύχες των λαών" είναι ο τίτλος των διήμερων εργασιών διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Caravel, και το οποίο διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Ελληνορωσική Λέσχη Διάλογος και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου.


Στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σταύρος Κιβωτίδης, ανέφερε ότι το συνέδριο δίνει μια ευκαιρία στην ακαδημαϊκή κοινότητα να μελετήσει ένα γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να απαντηθεί το ερώτημα "ποιά είναι η σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης σήμερα" και τονίζοντας ότι το διαχρονικό μήνυμά της παραπέμπει στα λόγια του Μπ. Μπρέχτ "η πραγματικότητα θέλει ν' αλλάξει. Αλλαξέ την".

"Η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα, τα αποτελέσματα ήταν θετικά και αρνητικά, ενώ σήμερα μπορεί να γίνει προσπάθεια για αμερόληπτη κρίση όσα συνέβησαν σε μια ιστορική στροφή" ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μασλόβ.

Ο κ. Μασλόβ έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα διεθνώς που επέφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, το κοινωνικό κράτος και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που ελήφθησαν στην Δ. Ευρώπη υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι η εναντίωση στην Οκτωβριανή Επανάσταση, είναι ακόμα αφορμή για γενικευμένη αντιρωσική επίθεση και προσπάθεια ενοχοποίησης διαχρονικά της Ρωσίας, ενώ ενέταξε στην προσπάθεια αυτή και την εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Έλληνες, για την απόρριψη τέτοιας εξίσωσης, όπως και την απόρριψη ενοχοποίησης της Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε και στην συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των δύο λαών τους οποίους συνδέουν πολυποίκιλοι δεσμοί και το 2018, έτος που συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, Ελλάδας-Ρωσίας.

"Ο 20ός αιώνας υπήρξε ο αιώνας της Ρώσικης Επανάστασης, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα δεν είναι αναιρέσιμα και ο κόσμος (μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση) δεν θα είναι πια ο ίδιος" τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Σημείωσε ότι με την Οκτωβριανή Επανάσταση ράγισε ο πάγος της κοινωνικής απελπισίας που θεωρούσε ότι δεν υπάρχει απάντηση-λύση στο καπιταλιστικό σύστημα, πρόσθεσε ότι ο μαρξισμός και το σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό εργατικό κίνημα αναγεννήθηκαν και ανέφερε ότι παρά τις οπισθοδρομήσεις έως και τον εκφυλισμό και ζητήματα που ανέκυψαν μεταξύ σοσιαλισμού και δημοκρατίας, καθυστερημένες χώρες μετατράπηκαν σε γιγάντια βιομηχανική δύναμη που αποτέλεσε και την βάση συγκρότησης του Κόκκινου Στρατού και της καθοριστικής συμβολής του στην συντριβή του ναζισμού-φασισμού.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι όσοι επιχειρούν να εξισώσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό προσφέρουν υπηρεσίες στον φασισμό καθώς τον ωραιοποιούν και ταυτόχρονα ξαναγράφουν την βιωμένη από τους λαούς ιστορία.

Επισήμανε ότι για αυτούς τους λόγους, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει μέρος σε σχετικό συνέδριο πρόσφατα, αντιτείνοντας την ιστορική μας μνήμη και γι' αυτό δεν δέχθηκε την εξίσωση ναζισμού-φασισμού με την απελευθερωτική δύναμη του κομμουνισμού.

"Συγκλονιστική κορυφαία εξέγερση που επιτάχυνε την πορεία της ιστορίας" χαρακτήρισε την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης, υπογραμμίζοντας την μεταμόρφωση της αχανούς χώρας καθώς από την φτώχεια και την υστέρηση δημιούργησαν μια προηγμένη χώρα που ακριβώς επειδή είχε μεταμορφωθεί μπόρεσε να νικήσει και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Λυκούδης τάχθηκε υπέρ μιας ψύχραιμης αποτίμησης της Οκτωβριανής Επανάστασης χωρίς "άνευ ορίων πίστης", αλλά και χωρίς "ισοπεδωτική κριτική" προσθέτοντας ότι εκείνοι που μπορούν να προβούν σε αυτήν την αποτίμηση είναι πρώτα απ' όλα "όσοι περπάτησαν μαζί με τα όνειρά τους κάτω από τις κόκκινες σημαίες".

Η Οκτωβριανή Επανάσταση εξακολουθεί να εμπνέει, να προβληματίζει και να διχάζει, ενώ απασχολεί πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις όσο κανένα άλλο ιστορικό γεγονός, σημείωσε ο Γιώργος Φλωρεντής, γγ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι μια διαρκής υπόμνηση ότι τα πράγματα αλλάζουν.

"Η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση σημάδεψε και καθόρισε την πορεία εκατομμυρίων ανθρώπων όχι μόνο στο γεωγραφικό έδαφος της συγκρότησης του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά έβαλε τη σφραγίδα της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για πολλές δεκαετίες" είπε στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι "παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για το πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός".

"Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού προβάλλει από την ίδια την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος. Οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό, ωρίμασαν μέσα στον ίδιο τον καπιταλισμό" πρόσθεσε.

Είπε ότι το μεγαλύτερο δίδαγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι ότι η ανερχόμενη δύναμη, η εργατική τάξη, με το επαναστατικό κίνημά της μπορεί να ηγηθεί της υπόθεσης της κοινωνικής προόδου, του περάσματος από τον παλιό τρόπο παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, τον καπιταλιστικό, στο νέο, τον κομμουνιστικό.

Χαρακτήρισε αντιεπιστημονική και αντιϊστορική την μηδενιστική στάση απέναντι στον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και την υιοθέτηση απόψεων για συνολική αποτυχία επειδή ανακόπηκε η πορεία του, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός πως στον σοσιαλισμό (του 20ου αιώνα) δεν έγινε δυνατό να απελευθερωθούν σε όλη την πορεία οικοδόμησής του οι εγγενείς δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη και τελειοποίηση, για εδραίωσή του στην πάλη με το καπιταλιστικό σύστημα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την συνεισφορά και το ρόλο του σοσιαλιστικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον 20ό αιώνα.

"Αυτό που αντικειμενικά σηματοδότησε η Οκτωβριανή Επανάσταση και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, είναι ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός. Το σύστημα που μέσα στην ιστορική κοινωνική εξέλιξη, θα δημιουργήσει τις νέες κοινωνικές σχέσεις, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής του τον άνθρωπο και την εκπλήρωση όλων των αναγκών του" τόνισε.

Αναφέρθηκε στη μελέτη εκ μέρους του ΚΚΕ της πείρας της Οκτωβριανής Επανάστασης, σημείωσε ότι η επιστημονική εξήγηση και υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα αποτελεί στοιχείο ενίσχυσης της επαναστατικής στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και πρόσθεσε "μέσα στα κορυφαία καθήκοντά μας σήμερα, είναι να αποκατασταθεί στα μάτια των εργαζομένων η αλήθεια για το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα, για την προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης στους λαούς όλου του κόσμου, για την ειρήνη, τη συνεργασία, τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, χωρίς εξιδανικεύσεις, αντικειμενικά και απαλλαγμένη από τις διάφορες συκοφαντίες".

"Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα σήμερα ισχυρός, δεν είναι όμως παντοδύναμος. Οι λαοί είναι δυνατοί, όταν αγωνίζονται με σωστή στρατηγική.

Ο 20ός αιώνας άρχισε με την μεγαλύτερη έφοδο των προλεταρίων όλων των εποχών και τέλειωσε με την προσωρινή ήττα τους. Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες εφόδους και νίκες. Ελπίζουμε, την οριστική και αμετάκλητη αυτή τη φορά ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού" κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε ως αιτία για την ανατροπή του σοσιαλισμού το ότι δεν αποφάσιζε τελικά ο λαός, προσθέτοντας "όταν αποφασίζει ο λαός, τότε θα πετύχουμε, θα επέλθει μια κοσμογονική αλλαγή ώστε να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Ο κ. Γλέζος είπε ότι οι ιδέες του Οκτώβρη θα ζουν πάντα και πρόσθεσε ότι όπως ακριβώς ο λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν μπορεί να προχωρήσει, έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει και η ανθρωπότητα που ξεχνά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα και ασφαλώς το πιο ελπιδοφόρο του 20ου αιώνα χαρακτήρισε την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Νίκος Φίλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, σημειώνοντας ότι όσοι συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ "είναι παιδιά του Οκτώβρη", παλεύοντας για εκείνο το πολιτικό πρόταγμα "με άλλα μέσα, δημοκρατικά".

Αναφέρθηκε στο πολιτικό πρόσημο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ σε συνάρτηση με την συνύπαρξη ανθρώπου και μηχανής, στην ισότιμη θέση της γυναίκας, αλλά και στο γεγονός ότι γρήγορα "το όραμα βρέθηκε αντιμέτωπο με την υλοποίησή του".

Κάνοντας λόγο για "κράτος που κατελήφθη από το κόμμα και όχι από τα σοβιέτ" ο κ. Φίλης είπε ότι σήμερα ελάχιστοι θα βρεθούν να υπερασπιστούν το "σοβιετικό μοντέλο και τις σταλινικές θηριωδίες, αλλά η κριτική δεν σημαίνει άρνηση της κληρονομιάς".

Σε όσους αντιτάσσονται στην Οκτωβριανή Επανάσταση, υπενθύμισε ότι υπό την επιρροή της, στις καπιταλιστικές χώρες απέκτησαν φωνή όσοι δεν είχαν, αναπτύχθηκε το κράτος πρόνοιας και στηρίχθηκε η μεσαία τάξη.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο "καινούργιο που κόμισε η Οκτωβριανή Επανάσταση" στην αισιοδοξία ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας κόσμος καλύτερος.


Στις "τεκτονικές αλλαγές" που επέφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση σε καθυστερημένες χώρες, όπως το Καζακστάν, αναφέρθηκε ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Αλεξέι Βολκόβ , με αποτέλεσμα την γρήγορη εκβιομηχάνισή της, λέγοντας χαρακτηριστικά "το Καζακστάν από χώρα νομάδων έγινε βιομηχανική χώρα", ενώ η κληρονομιά αυτή το έχει φέρει σήμερα να κατέχει την 35η θέση μεταξύ των 50 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη.

"Περισσότερη ειλικρίνεια και λιγότερη υποκρισία απέναντι σε τέτοια γεγονότα" ζήτησε ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέροντας ότι "η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν έγινε για να σημειώνεται εδώ κυβερνητική πασαρέλα".

Είπε ότι ο σημερινός κόσμος αποτελεί "ταφόπλακα του Οκτώβρη" και φέροντας ως παράδειγμα την "νεοαποικιοκρατούμενη Ελλάδα" είπε ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη που μισεί τον Οκτώβρη, έχει θάψει και το πνεύμα και την ουσία και της Γαλλικής Επανάστασης.

Είπε ότι το μήνυμα της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι άκρως επίκαιρο, όπως είναι επίκαιρος και ο δρόμος για τον σοσιαλισμό, που έχει ανάγκη μια Ελλάδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη χωρίς προστάτες και δίκαιη.

Τον θερμό χαιρετισμό προς το συνέδριο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ μετέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης πολιτικών επιστημόνων της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σιρίνιαντς , ο οποίος και επέδωσε δώρο του Πανεπιστημίου στον πρόεδρο της ΕλληνοΡωσικής Λέσχης Διάλογος, Θεόδωρο Ιγνατιάδη.

Στην τεράστια πολιτιστική έκρηξη και στην μετατροπή των καθυστερημένων περιοχών της Κ. Ασίας σε κοσμικά κράτη και κοσμικές κοινωνίες υπό την επίδραση και το έργο της Οκτωβριανής Επανάστασης αναφέρθηκε η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης, αναφέρθηκε στη ιστορική αλληλουχία της Αμερικανικής Επανάστασης του 1776, της Γαλλικής του 1789 και της Οκτωβριανής του 1917 σημειώνοντας ότι τα συστήματα αξιών που δημιούργησαν πολέμησαν μαζί το φασιστικό τέρας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση, επηρέασε περισσότερο τις χώρες της Δ. Ευρώπης, ενώ στο ίδιο το έδαφος της ΕΣΣΔ δεν ξέφυγε από την μέγγενη του κράτους που κληρονόμησε.

Ο κ. Φλογαΐτης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι τώρα με μια ορισμένη απόσταση του χρόνου και καθώς "έχει εκλείψει ο φόβος επέκτασης της ΕΣΣΔ", πρέπει να μελετηθούν οι αξίες που αναπτύχθηκαν υπό την επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)