to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:03 | 18.02.2023

Διεθνή

Διάσκεψη Μονάχου: Πιέσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για μέγιστη ενίσχυση της Ουκρανίας - Ειρηνευτική πρωτοβουλία από Κίνα

Πιέσεις υπήρξαν και στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στη διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου - Κριτική της Κίνας στις ΗΠΑ περί εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών, ενώ ανακοινώνει ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία - «Ό,τι χρειάζεται» το μήνυμα το Στόλτενμπεργκ για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας


Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας απηύθυναν νέα έκκληση σήμερα να δοθεί στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νικήσει τη Ρωσία, με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να νικήσει η Μόσχα, καθώς πλησιάζει η επέτειος της έναρξης του πολέμου. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, της ρωσικής εισβολής, καμία ένδειξη χαλάρωσης δεν είναι ορατή. Οι μάχες έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στα δύο στρατόπεδα και το ΝΑΤΟ φοβάται μια νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας της Μόσχας προσεχώς.
________

Κατά τη δεύτερη ημέρα της 59ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε πως δεν υπάρχει "καμία ένδειξη που να δείχνει" πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν "άλλαξε φιλοδοξίες".

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης, είναι απαραίτητο να "δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νικήσει και να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη", ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Το Κρεμλίνο κινητοποιεί "εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα", και προμηθεύεται "περισσότερα όπλα από αυταρχικές χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα", υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επρόκειτο επίσης να καλέσει τη Δύση "να μην κάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα" που έκανε με τη Ρωσία, η οποία δημιούργησε δεσμούς ενεργειακής εξάρτησης με την Ευρώπη, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που είχαν διαβιβάσει στο AFP συνεργάτες του.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις από το βήμα της Διάσκεψης.

«Το Κίεβο είναι όρθιο. Η Ατλαντική συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», είπε η Χάρις, «προτεραιότητα είναι να καταταστεί ισχυρή η Ουκρανία στο πεδίο του πολέμου», τόνισε.

Αιτιολόγησε την επιλογή παραπέμποντας σε ένα ηθικό και ένα στρατηγικό διακύβευμα: Αφενός την διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ρωσία, για τα οποία διαβεβαίωσε ότι «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Στρατηγικά, η απάντηση στη ρωσική επέμβαση είναι η υπεράσπιση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. «Εάν ο Πούτιν πετύχει παραβιάζοντας αυτές τις αρχές, θα τον μιμηθούν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», είπε η Χάρις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέστησε νωρίτερα σήμερα εκ νέου σαφές ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι η αμυντική βιομηχανία θα στηριχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και στην βιομηχανία εξοπλισμών. «Όπως και στην πανδημία με τις φαρμακευτικές εταιρίες, έτσι και τώρα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιταχύνουμε την παραγωγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τα εγκλήματα πολέμου. Προανήγγειλε την σύγκληση διάσκεψης για την ανοικοδόμησης της Ουκρανίας τον Ιούνιο στο Λονδίνο, όπου θα εξεταστούν και τρόποι, «πώς θα πληρώσει και η Ρωσία». Ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ουκρανία θα γίνει κάποια στιγμή μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι τότε πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία τα όπλα για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας».

Κίνα: Συστάσεις σε Ευρώπη - Έντονη κριτική στις ΗΠΑ - Διάλογο για Ουκρανία

Η Κίνα ούτε "έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά" όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και συνεχίζει να καλεί για ειρήνη και διάλογο, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διπλωμάτης της χώρας Ουάνγκ Γι στο πλαίσιο της Διάσκεψης.

"Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο", είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Ο Ουάνγκ είπε επίσης πως υπάρχουν "κάποιες δυνάμεις που απ΄ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα" χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφερόταν.

Η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης σε ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, είπε ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα διεκδικεί ως δική της την Ταϊβάν»

Όταν του ζητήθηκε να καθησυχάσει το ακροατήριο πως δεν επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταΐβάν, ο Ουάνγκ είπε πως οι "δυνάμεις της ανεξαρτησίας" της Ταϊβάν είναι ασύμβατες με την ειρήνη.

Η Κίνα διεκδικεί ως δική της την Ταϊβάν.

"Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, πρέπει να διατηρήσουμε αποφασιστικά την πολιτική της μίας Κίνας", είπε.

«Υστερική» η αντίδραση των ΗΠΑ για το μπαλόνι 

Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως η διαχείριση από τις ΗΠΑ του περιστατικού με το μπαλόνι ήταν "απίστευτη" και "υστερική" και μια "παράλογη" ενέργεια που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.

"Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;" είπε.

Ένα φερόμενο ως κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, το οποίο το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κυβερνητικό κατασκοπευτικό σκάφος, πέταξε για μια εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προτού καταρριφθεί ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στις 4 Φεβρουαρίου με εντολές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Για τον Ουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού "συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία" του 1944.

"Απαιτούμε επιτακτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους", είπε ακόμη.

"Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο", συνέχισε. "Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό".

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει από το Μόναχο αύριο Κυριακή.

ΝΑΤΟ: Ταυτόχρονη ένταξη με τη Σουηδία θέλει η Φινλανδία - Αισιόδοξο ο Στόλτενμπεργκ

Αισιόδοξος ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής το καλοκαίρι είναι ο γγ του ΝΑΤΟ. «Θα είναι μία επιτυχία η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών μέχρι τη σύνοδο του Βίλνιους», είπε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου. «Το ΝΑΤΟ πήρε την ιστορική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, 28 μέλη επικύρωσαν την απόφαση εκτός από δύο, Τουρκία και Ουγγαρία. «Και δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτεμπεργκ.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν τόνισε με έμφαση ότι επιδιώκει σταθερά την ένταξη της χώρας της ταυτόχρονα με τη Σουηδία. «Μαζί με τη Σουηδία υποβάλλαμε την αίτηση ένταξης και μαζί θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» , τόνισε και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νινιστέ. Αλλά «η απόφαση είναι στο χέρι της Τουρκίας».

Η G7 καταδικάζει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) καταδίκασαν σήμερα Σάββατο "με τους εντονότερους όρους" την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι απαιτεί μια ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

"Αυτή η ενέργεια συνιστά κατάφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλεί την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", ανέφεραν στη δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

"Η απερίσκεπτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας απαιτεί μια ενωμένη απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων επιπρόσθετων σημαντικών μέτρων που θα ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", τονίζουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στη δήλωσή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα νωρίτερα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, και διεμήνυσαν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή.

____________

Πληροφορίες: ΕΡΤ, Reuters και AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)