to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν

Σε μια χωματερή, βρίσκεται ένα σπίτι αυθαίρετο όπου ζει η Κάθυ, μια εκρηκτική σαραντάρα, ο αδελφός της Εντ, φαινομενικά αξιοσέβαστος επιχειρηματίας και ο μισότυφλος πατέρας τους Κεμπ.


Εκεί καταφθάνει ως νοικάρης ο κύριος Σλόουν, ένας νεαρός μυστηριώδης γόης. Η Κάθυ και ο Εντ γίνονται θύματα της γοητείας του κυρίου Σλόουν, ο οποίος εξελίσσεται σε επιβήτορα και των δύο, αφεντικό και δυνάστης τους. Ο μόνος που γνωρίζει το σκοτεινό παρελθόν του κυρίου Σλόουν είναι ο Κεμπ. Η σύγκρουση της Κάθυ  με τον αδελφό της Εντ για το ποιος θα κατακτήσει τον Σλόουν οδηγεί σε αποκαλύψεις και απροσδόκητες ανατροπές.

Σε αυτήν τη μαύρη κωμωδία, η κοφτερή ματιά του συγγραφέα Τζο Όρτον γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά μια κοινωνία με σχέσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλοιωμένες από αμοραλισμό και καταπιεσμένα πάθη.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη, σουρεαλιστική, αναρχική ματιά στην κοινωνία που καταρρίπτει όλα τα ταμπού. Η σάτιρα του 'Ορτον δημιουργεί ένα κοινωνικό σύμπαν που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται αφιονισμένα, παρανοϊκά, αλλά που διαρκώς μας φέρνει στο νου τη δική μας ορθολογική αστική κοινωνία. Οι ηθοποιοί της παράστασης την υποστηρίζουν με το εξαιρετικό ταλέντο τους και η εξπρεσιονιστική σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά λειτουργεί απολύτως για να αναδείξει το πλούσιο σε νοήματα και συναισθήματα έργο του Όρτον. Το αποτέλεσμα είναι το κοινό να συνεπαίρνεται από την παράσταση και ενθουσιασμένο να ξεσπά σε γέλια διαρκώς. Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση.

O John Kingsley "Joe" Orton (1933-1967) ήταν Άγγλος συγγραφέας και θεατρικός δραματουργός. Η δημιουργική του περίοδος ήταν σύντομη αλλά πληθωρική. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου εξόργισε και προβλημάτισε το θεατρόφιλο κοινό με σκανδαλώδεις μαύρες κωμωδίες. Το επίθετο “Ortonesque” χρησιμοποιείται στη Βρετανία για να χαρακτηρίσει ένα έργο με μαύρη ατμόσφαιρα φάρσας αλλά και κυνισμό. Ο Τζο 'Ορτον δολοφονήθηκε με εννέα χτυπήματα σφυριού από τον ερωτικό σύντροφο και πνευματικό μέντορά του Kenneth Leith Halliwell ο οποίος μετά τη δολοφονία αυτοκτόνησε με υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Η ζωή και των δυο έχει γίνει αριστουργηματική ταινία το 1987 από τον Στίβεν Φρίαρς -Prick up your ears (Τεντώστε τ' αυτιά σας) με τους: Γκάρι Ολντμαν, Άλφρεντ Μολίνα, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Η σάτιρα του 'Ορτον για την κοινωνική και σεξουαλική υποκρισία προκάλεσε μεγάλες διαμάχες και όταν το Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν πρωτοπαίχτηκε το καλοκαίρι του 1964 η London Evening News το περιέγραψε ως «ένα πραγματικό σοκ». Εκείνη τη χρονιά κέρδισε το βραβείο κριτικών του Λονδίνου ως «καλύτερο θεατρικό της χρονιάς». Ο Τενεσί Ουίλιαμς το χαιρέτησε ως «το πλέον αστείο θεατρικό που έχω δει ποτέ».

Πράγματι, μια απολαυστική, μαγική παράσταση που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Συντελεστές:

Μετάφραση:

Άννα Ελεφάντη

Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνοθεσία:

Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά-κοστούμια:

Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική:

Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια κίνησης:

Νατάσα Σαραντοπούλου

Μακιγιάζ-κωμμώσεις:

Λένια Saw

Παίζουν:

Γιάννης Δεγαϊτη

Πηνελόπη Μαρκοπούλου

Δημήτρης Μυλωνάς

Γιώργος Νούσης

Αγγέλων βήμα - τόπος συνάντησης Ανατολής - Δύσης

Σατωβριάνδου 36

Σταθμός Μετρό Ομόνοια

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, κάθε Κυριακή στις 19:00

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)