to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 19.06.2022

Διεθνή

Διαπραγματεύσεις από τον Αύγουστο «βλέπει» το Κίεβο

Την πρόθεση για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών εκφράζει η ουκρανική πλευρά, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν πραγματοποιηθεί αντεπιθέσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου, ενώ το αιματοκύλισμα στα ανατολικά και νότια συνεχίζεται


Βεβαιότητα για επικείμενα κέρδη στο πεδίο της μάχης εκφράζουν αξιωματούχοι του Κιέβου, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις, σημειώνοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίας μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Αραχάμια, εκ των επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, οι συζητήσεις μπορούν να σημειωθούν από τον Αύγουστο, όταν θα έχουν διεξαχθεί αντεπιθέσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό κρατικό δίκτυο Φωνή της Αμερικής, ισχυρίστηκε ότι στα τέλη του καλοκαιριού η χώρα του θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής πλευράς έχουν παγώσει εδώ και πάνω από δύο μήνες, με το Κίεβο και τη Μόσχα να παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, ενώ το αιματοκύλισμα κορυφώνεται.

Στα τέλη Μαρτίου, όταν ακόμη ήταν σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν να βάλει τέλος στην προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Η Μόσχα, από την πλευρά της, απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση του γειτονικού κράτους και την εκχώρηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στα ανατολικά και νότια, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες και μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της ουκρανικής αντίστασης.

«Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν», επιμένει ο Ζελένσκι

Επιστρέφοντας από τη νότια γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι το ηθικό των στρατιωτών του παραμένει υψηλό και ότι δεν αμφιβάλλουν για τη νίκη τους επί των Ρώσων.

Στη διάρκεια της σπάνιας αυτής επίσκεψης που πραγματοποιεί εκτός Κιέβου, όπου οχυρώθηκε στην αρχή της σύγκρουσης όταν η ουκρανική πρωτεύουσα απειλείτο από τον ρωσικό στρατό, ο Ζελένσκι μετέβη στην πόλη Μικολάγεφ στην Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενος τις ουκρανικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν κοντά και στην γειτονική περιφέρεια της Οδησσού.

"Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν, θα τα πάρουμε όλα πίσω και η θάλασσα θα είναι ουκρανική, θα είναι ασφαλής", σημείωσε ο Ζελένσκι σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Telegram καθώς επέστρεφε στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

"Οι απώλειες είναι σημαντικές. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, η εφοδιαστική αλυσίδα των πολιτών διαταράχθηκε, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα", δήλωσε επίσης ο Ζελένσκι.

"Ζήτησα να υπάρξει στήριξη για τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εν γένει. Οπωσδήποτε θα τα ξαναχτίσουμε όλα όσα καταστράφηκαν. Η Ρωσία δεν έχει τόσους πυραύλους για να μπορεί να λυγίσει την επιθυμία για ζωή του λαού μας", τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες που συνεχίζουν να απωθούν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονται στα ανατολικά από την προσαρτημένη Κριμαία, για την "ηρωϊκή υπηρεσία" που προσφέρουν. "Η ζωή σας είναι σημαντική. Όσο είστε εσείς ζωντανοί, υπάρχει ένα ισχυρό ουκρανικό τείχος που προστατεύει τη χώρα μας", τους είπε.

Το ΝΑΤΟ «βλέπει» μακροχρόνιο πόλεμο

Την ίδια στιγμή, η Βορειοατλαντική Συμμαχία προβλέπει, μέσω του Γενς Στόλντενμπεργκ, ότι η πολεμική σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μιλώντας στην Bild, εκτίμησε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην κυριακάτικη έκδοση της Μπιλτ. «Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», πρόσθεσε ο Νορβηγός.

Στη σύνοδο κορυφής του NATO στη Μαδρίτη αργότερα εντός του μηνός αναμένεται να συμφωνηθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που θα συμβάλει ο στρατός της να αφήσει πίσω τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και να αποκτήσει νατοϊκό εξοπλισμό, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε χθες Σάββατο ότι οι δυνάμεις της θα νικήσουν αυτές της Μόσχας, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με συνέχιση του σφυροκοπήματος πόλης στρατηγικής σημασίας στο Ντονμπάς και άλλες τοποθεσίες δέχθηκαν επιθέσεις με πυροβολικό και με πυραύλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)