to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 01.09.2017

Διεθνή

«Διαφορετική η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους αν εκλεγεί ο Σουλτς»

Συνέντευξη του Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Duisburg-Essen, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ


«Δεν αποκλείω το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) να τα καταφέρει να φτάσει το 30% και να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση», λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Duisburg - Essen και διευθυντής του NRW School of Governance. «Την πιθανότητα να προκαλέσει το SPD ακόμα μια φορά ενθουσιασμό με τον υποψήφιό του δεν την αποκλείω», προσέθεσε ο διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων ZDF και WDR, Phoenix, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα «Η προοπτική των γερμανικών εκλογών - Καίριες διαστάσεις και πιθανά επακόλουθα», την οποία συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Ο γερμανός καθηγητής δεν αποκλείει επίσης τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά και τους Πράσινους, διότι «το SPD δεν θα μπει πλέον σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και τότε θα έχει δύο εναλλακτικές επιλογές, είτε τον κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό είτε τον συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους».

Ο ίδιος πιστεύει πως, «εάν εκλεγεί καγκελάριος ο κ. Σούλτς, τότε θα πραγματευθεί το θέμα του ελληνικού χρέους διαφορετικά. Δεν θα προτείνει ευρωομόλογα, αλλά θα συζητήσει μια "κυβέρνηση" της ευρωζώνης και έτσι μπορεί να χαλαρώσει το ένα ή το άλλο μέτρο το οποίο μέχρι τώρα έχει σκληρύνει. Για την Ελλάδα η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς θα είχε θετικότερες συνέπειες».

Ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε εκτιμά ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών σε μια νέα κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς «έχει αποδειχθεί ότι η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτού και της κ. Μέρκελ είναι πολύ αποτελεσματική ... είναι απόλυτα προβλέψιμος και αξιόπιστος συνεργάτης της και επιπλέον δεν φαίνεται να έχει και περαιτέρω πολιτικές βλέψεις». Ο καθηγητής θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα θα παραμείνει η ίδια.

Ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε στον Αντώνη Πολυχρονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Κύριε καθηγητά, ποια είναι η πρόγνωσή σας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;

Καταρχάς πιστεύω ότι στην γερμανική Βουλή θα εισέλθουν αντί τεσσάρων -όπως μέχρι τώρα- έξι κόμματα (σ.σ. δηλαδή εκτός των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Εναλλακτικοί). Και επειδή κανείς δεν θα είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα προκύψει τελικά ένας συνασπισμός δύο κομμάτων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως θα είναι η κ. Μέρκελ εκείνη η οποία θα αναζητήσει εταίρο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο από εκείνα των τελευταίων εκλογών σε τρία κρατίδια. Δεν αποκλείω να τα καταφέρει το Σεπτέμβριο να φτάσει το 30% και να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με την Αριστερά (Die Linke) και τους Πράσινους (Die Gruenen) ή με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Γιατί δεν αποκλείετε να κερδίσει τελικά το SPD;

Δεν το αποκλείω διότι την άνοιξη, τόσο ο υποψήφιος του κόμματος όσο και το κόμμα, απολάμβαναν ευρείας στήριξης και οι προτιμήσεις στο πρόσωπο του κ. Σουλτς ξεπερνούσαν το ποσοστό της κ. Μέρκελ. Αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί. O κ. Σουλτς είναι άφθαρτος, ασκεί μια αντιελιτίστικη γοητεία και είναι ένα νέο πρόσωπο στο Βερολίνο. Έχει πάθος, είναι συναισθηματικός, έχει επικοινωνιακό χάρισμα, είναι εντελώς διαφορετικός από την κ. Μέρκελ. Μπορεί να ενθουσιάσει. Δεν μπορούμε επομένως να αποκλείσουμε ότι θα ανακάμψει και θα αναμετρηθεί ως ίσος προς ίσον με τους Χριστιανοδημοκράτες. Την πιθανότητα να προκαλέσει το SPD ακόμα μια φορά συναισθηματικά ενθουσιασμό με τον υποψήφιό του δεν την αποκλείω, ιδίως εάν καταφέρει να θέσει και ένα ή δύο μεγάλα θέματα με τα οποία να μπορέσει να επιτύχει κάτι στο μέλλον.

Και πώς εξηγείτε τις ήττες του σε τρία κρατίδια και την δημοσκοπική πτώση τού SPD;

Διότι οι τοπικές εκλογές ακολούθησαν την αρχική άνοδο του κ. Σουλτς και τα κρατίδια δεν επιθυμούσαν την ανάμειξη του σ' αυτές. Κράτησε αποστάσεις διότι αυτό επιθυμούσαν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, δεν ήταν παρών, δεν ήταν ορατός και έτσι χάθηκαν και οι τρεις εκλογές. Και επειδή κανείς δεν θέλει να είναι με τους ηττημένους, ακολούθησε και η δημοσκοπική πτώση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι τρεις ήττες στο Ζααρμπρίκεν, το Κίελο και το Ντίσελντορφ ήταν όμως καταστροφικές μετά από τον ενθουσιασμό που είχε προκαλέσει η εκλογή Σουλτς ως υποψήφιου για την καγκελαρία.

Γιατί δεν αποκλείετε τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά και τους Πράσινους;

Δεν τον αποκλείω διότι το SPD δεν θα μπει πλέον σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και τότε θα έχει δύο εναλλακτικές επιλογές, είτε τον κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό είτε τον συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Πόσο πιθανή είναι μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση κατά την γνώμη σας;

Είναι μάλλον απίθανη. Υπάρχει και τώρα αριθμητική πλειψηφία στη Μπούντεστακ, αλλά κάθε φορά που τίθεται θέμα κυβέρνησης δεν έχει απήχηση στους εκλογείς. Μπορεί όμως να προκύψει καθαρά αριθμητικά. Αλλά μάλλον τρομάζει τους εκλογείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι Πράσινοι θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή;

Οι Πράσινοι ήταν μια συμπαθητική οργάνωση η οποία προσέλκυε τους ανήσυχους αστούς, όμως τώρα που η κ. Μέρκελ κατάφερε να έχει απήχηση και στο προοδευτικό Κέντρο μπορεί να προσελκύει και ανήσυχους πολίτες αυτού του τύπου. Τα κεντρικά θέματα αυτής τις προεκλογικής περιόδου είναι η ασφάλεια και η ταυτότητα. Τα θέματα αυτά δεν βρίσκονται στον πυρήνα της θεματολογίας με την οποία ασχολούνται ο Πράσινοι, οι οποίο επικεντρώνονται αποκλειστικά στην οικολογία, το περιβάλλον, την ενέργεια. Γι΄ αυτό και έχουν δημοσκοπική πτώση, αλλά τελικά θα τα καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο.

Θεωρείτε δυνατό ένα συνασπισμό μεταξύ SPD και FDP παρότι το δεύτερο είναι ακραιφνώς φιλελεύθερο;

Ναι, διότι υπάρχει τέτοιος συνασπισμός στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλανατινάτο και λειτουργεί. Επίσης υπάρχει και η παράδοση της συνεργασίας τους στο παρελθόν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Και το SPD παραμένει σχετικά ανοικτό στο θέμα αυτό.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα, εάν και πάλι κυβερνήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες; Ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει;

Ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση Μέρκελ είτε με τους Φιλελεύθερους είτε με τους Πράσινους. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτού και της κ. Μέρκελ είναι πολύ αποτελεσματική. Εκείνη εμφανίζεται ως η καλή και εκείνος ως ο κακός, είναι απόλυτα προβλέψιμος και αξιόπιστος συνεργάτης της και επιπλέον δεν φαίνεται να έχει και περαιτέρω πολιτικές βλέψεις. Η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα θα παραμείνει η ίδια.

Και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα, εάν αν εκλεγεί καγκελάριος ο κ. Σούλτς;

Εάν εκλεγεί καγκελάριος ο κ. Σουλτς τότε θα πραγματευτεί το θέμα του ελληνικού χρέους διαφορετικά. Πρέπει να υπεραμυνθεί των χρημάτων των Γερμανών φορολογούμενων, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να διαπραγματευτούν εκ νέου το θέμα. Δεν θα προτείνει ευρωομόλογα, διότι δεν είναι δημοφιλή στη Γερμανία, αλλά θα συζητήσει μια «κυβέρνηση» της ευρωζώνης και έτσι μπορεί να χαλαρώσει το ένα ή το άλλο σκληρό μέτρο. Από ελληνικής πλευράς ενδεχόμενη εκλογή του Μάρτιν Σουλτς θα είχε θετικότερες συνέπειες.

Ενώ με μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων θα σκληρύνει και άλλο η στάση της Γερμανίας;

Όχι, δεν το νομίζω, διότι θα έχει την ευθύνη και πάλι ο κ. Σόιμπλε και η στάση της θα παραμείνει η ίδια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)