to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 12.12.2012

Κοινωνία

Διαφορετική διαδικασία είσπραξης του τέλους ακινήτων ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη ΔΕΗ, θεωρεί ότι πλέον επιβάλλεται να εξορθολογιστεί ο τρόπος υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ και να επανασχεδιαστεί η διαδικασία είσπραξής του, ως δημόσιο έσοδο.



Η Ανεξάρτητη Αρχή επανειλημμένως (και με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών) έχει επισημάνει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη μέσω της ΔΕΗ του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Αυτά αποδείχθηκαν μάλιστα ιδιαιτέρως επαχθή για τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες δεν εντάσσονται στις τυπικές ομάδες, που εκ του νόμου απαλλάσσονται από το τέλος, αδυνατούν όμως να το καταβάλουν, λόγω πραγματικής απουσίας εισοδήματος. Αναδεικνύοντας τα προβλήματα αυτά, η Αρχή είχε προτείνει με έγγραφο στον υπουργό Οικονομικών τον επανασχεδιασμό των παραπάνω διαδικασιών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπενθυμίζει ότι στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με την υπ' αριθμ. 1972/2012 απόφαση έκρινε ότι η δυνατότητα της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος να προβαίνουν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καταναλωτή, σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, αντίκειται στο Σύνταγμα. Και αυτό διότι, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, προσβάλλεται και η ελευθερία των συμβάσεων, η οποία αποτελεί ειδική εκδήλωση του συνταγματικού δικαιώματος του καθενός να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. 



Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)