to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 01.06.2018

Διεθνή

Εμπορικός πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη: Αντίποινα από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε τη δίμηνη εξαίρεση Καναδά, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεξικού από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου - Ο Καναδάς απαντά με δασμούς 12,8 δισ. δολαρίων, το Μεξικό εξήγγειλε επίσης αντίμετρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει τη δική της απάντηση


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Ρος, που παραχώρησε τη συνέντευξη από το Παρίσι αφού ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και του Μεξικού, επισήμανε επίσης πως πιστεύει ότι οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα «το ξεπεράσουν εν ευθέτω χρόνο».

 

Η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι κλειστή, δηλώνει η ΕΕ

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν από σήμερα δασμούς 25% και 10% σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντιστοίχως από την ΕΕ.

Η Σ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι πρόκειται για μια "ατυχή απόφαση" από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία θα προκαλέσει "μεγάλη ζημιά" στη βιομηχανία άνθρακα και αλουμινίου" και θα "χτυπήσει" θέσεις εργασίας όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

«Είναι μια ατυχής απόφαση γιατί αποδυναμώνει περισσότερο τις ευρωατλαντικές σχέσεις και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών κλυδωνισμών στις αγορές παγκοσμίως», ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρο προστατευτισμό» και σημείωσε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύει. « Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως απειλή για την ασφάλεια», ανέφερε η ίδια.

Η Σ. Μάλμστρομ τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ΕΕ καταγγέλει στον ΠΟΕ και την Κίνα για την "άδικη μεταφορά τεχνολογίας" ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

«Αν οι ιθύνοντες αυτού του κόσμου δεν ακολουθούν τους κανόνες, τότε το σύστημα θα μπορούσε να καταρρεύσει", ανέφερε η Σ. Μάλμστρομ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπερασπίζεται ένα πολυμερές σύστημα παγκοσμίου εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.

Τέλος, η Σ. Μάλμστρομ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια των σημερινών εντάσεων στο εμπορικό σύστημα, παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο ενός εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και σε ένδικα μέσα.

Πρώτη απάντηση από τον Καναδά: Δασμοί 12,8 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα

Ο Καναδάς ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε να επιβάλλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Μογκερίνι: Δεν είμαστε σε πόλεμο με κανέναν, (αλλά) η ΕΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντά της

 

«Κατ΄αρχάς, γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Δεν το θέλουμε...Και τούτου δοθέντος, η ΕΕ υπερασπίζεται σαφώς τα συμφέροντά της», προειδοποίησε η Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στις Βρυξέλλες. (αναλυτικά)

 

 Σειρά μέτρων σε βάρος αμερικανικών προϊόντων ανακοίνωσε και το Μεξικό

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης σειρά εμπορικών μέτρων, σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

Oι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χάλυβα στις ΗΠΑ: Καναδάς, 5.53 δισ. δολάρια, Νότια Κορέα 3.11, Μεξικό 2.97 δισ. δολάρια

"Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα", όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί "θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του "καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού" εκ μέρους της Ουάσινγκτον. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα αυτό.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση.  Παρά τα "άδικα και μονομερή" μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

 

Οι αντιδράσεις

Οι δασμοί "πλήττουν τον λάθος στόχο" υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων

Οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση "πλήττουν τον λάθος στόχο" και οι αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο Κογκρέσο για τη ζημία που προκαλείται στις αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικανό βουλευτή.

"Σε ό,τι αφορά το άδικο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, το πρόβλημα δεν είναι Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρώπη – (το πρόβλημα) είναι η Κίνα" τόνισε ο Κέβιν Μπρέιντι, ο οποίος προεδρεύει σε μια από τις σημαντικότερες οικονομικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ways and Means Committee). "Αυτοί οι δασμοί πλήττουν τον λάθος στόχο", υπογράμμισε.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπρέιντι κάλεσε τον Λευκό Οίκο να εξαιρέσει από τους δασμούς "αυτούς τους σημαντικούς εταίρους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας". Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης "θα χρειαστεί να έλθουν στο Καπιτώλιο και να παράσχουν απαντήσεις για τη βλάβη που προκαλούν αδιακρίτως αυτοί οι δασμοί στις τοπικές επιχειρήσεις μας".


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αντίμετρα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (...). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Γερμανία: "Παράνομη" η επιβολή δασμών

«Παράνομο» θεωρεί το Βερολίνο το μέτρο της επιβολής από τις ΗΠΑ δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κυβέρνηση το απορρίπτει, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει με αντίμετρα.

«Θεωρούμε παράνομο το μονομερές αυτό μέτρο, οι δε λόγοι εθνικής ασφάλειας των οποίων έγινε επίκληση, δεν υφίστανται», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το μέτρο συνεπάγεται τον κίνδυνο κλιμάκωσης του σπιράλ των αντιδράσεων και το αποτέλεσμα θα ζημιώσει όλους.

«Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Σόφια τον κοινό τους στόχο, για μια μόνιμη εξαίρεση από την επιβολή εκ μέρους των ΗΠΑ δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Υπό αυτή την προϋπόθεση η Ε.Ε. εξέφρασε την βούληση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ επί τεσσάρων συγκεκριμένων σημείων τα οποία συμφωνήθηκαν στην Σόφια», σημείωσε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση του αμερικανού Προέδρου να μην χορηγήσει μόνιμη εξαίρεση, θα αναλυθεί τώρα επακριβώς εντός της Ε.Ε., η οποία ωστόσο «έχει κάνει την αναγκαία προετοιμασία ώστε να μπορεί να αντιδράσει με αντίστοιχα αντίμετρα». Εξακολουθεί πάντως να ισχύει, κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές και την πολυμερή προσέγγιση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για το πλεόνασμα στην χαλυβουργική δυνατότητα, το οποίο προωθήθηκε κατά την γερμανική προεδρία της G20.

Η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες ζητούν τη λήψη προστατευτικών μέτρων για τον τομέα τους

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer "καταδίκασε" την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στον εισαγόμενο ευρωπαϊκό χάλυβα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να υιοθετήσει αμέσως ευρεία και πλήρη προστατευτικά μέτρα".

"Το αμερικανικό μέτρο είναι καθαρός προστατευτισμός, μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα" τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eurofer Άξελ Εγκερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση "πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να υπερασπιστεί την εσωτερική αγορά", πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες φοβούνται ότι τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα κατευθύνονται "στην πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου για τον χάλυβα, την Ευρώπη".

Ο Έγκερτ ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα "που θα καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων τα οποία πλήττονται". Σημείωσε επίσης ότι στόχος "δεν είναι να αποκλειστούν οι εισαγωγές χάλυβα" στην Ευρώπη αλλά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μην υπάρξει απειλή αύξησης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τη Eurofer, οι εισαγωγές χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, κάτι που η ομοσπονδία αποδίδει "σχεδόν μετά βεβαιότητας" στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

Η Άγγελα Μέρκελ κρίνει πως οι αμερικανικοί δασμοί είναι "παράνομοι"

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε σήμερα «παράνομους» τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο «κλιμάκωσης».

«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς, σημείωσε η Μέρκελ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι» κι ότι η απόφαση επιβολής τους «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα» προειδοποίησε η Άγγελα Μέρκελ.

Όλαφ Σολτς: Η αμερικανική απόφαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς καθ' οδόν προς τη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των Επτά (G7) στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

«Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.

Ακόμη, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Μακρόν: Οι δασμοί είναι «παράνομοι» και η ΕΕ θα ανταποδώσει

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η απόφαση που πήρε ο αμερικανός πρόεδρος να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», γνωστοποίησε το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας--ο οποίος διαβεβαιώνει πως διατηρεί φιλική σχέση με τον αμερικανό ομόλογό του--προέτρεψε επίσης τον Τραμπ να συναινέσει η κυβέρνησή του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, στην οποία δεν δίνεται καμιά διευκρίνιση για την απάντηση του ρεπουμπλικάνου.

Η Ουάσινγκτον, με τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε επισης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από αποφασιστικότητα.

"Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά είναι μάλλον μια σύνοδος «G6 συν ένας», με τις ΗΠΑ απένατι σε όλους", είπε ο Μπρουνό Λε Μερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γουίσλερ του Καναδά.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι δεν θα κερδίσουν τίποτα επιδεικνύοντας αδυναμία" καθώς "ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα σεβαστεί ποτέ την αδυναμία των Ευρωπαίων".

"Τερατώδης" η αμερικανική δικαιολογία για την επιβολή δασμών στον χάλυβα, απαντούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

Η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας απάντησε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες», στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον περί επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν βλέπει ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ η Γερμανία

Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιοποιείται σήμερα, προσθέτοντας ότι η απάντηση της ΕΕ στους όποιους δασμούς των ΗΠΑ πρέπει να είναι ισχυρή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που λήγει αύριο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της διαμάχης, ο Σολτς δήλωσε στο Reuters: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πιο πρόθυμα να τονίσουν την ενότητα και την κυριαρχία τους, ενεργώντας με αποφασιστικό τρόπο, δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και έξυπνη».

Ο Σολτς αναφέρθηκε και στην Ιταλία δηλώνοντας ότι δεν αναμένει οι επόμενες εκλογές στη χώρα να αποτελέσουν δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

«Όχι, δεν ανησυχώ ότι θα συμβεί αυτό», δήλωσε, ερωτηθείς εάν ανησυχεί μήπως μια νέα εκλογική διαδικασία στην Ιταλία θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και η πλειονότητα των Ιταλών είναι φιλοευρωπαίοι. Πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει το μπλοκ του ενιαίου νομίσματα παρά την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.

Το Λονδίνο "βαθιά απογοητευμένο"

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα την βαθιά της απογοήτευση για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη για αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση», τόνισε με ανακοίνωσή της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξαιρούνται μονίμως από δασμούς και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τους εργαζόμενους μας και τις βιομηχανίες μας», πρόσθεσε.

Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου της Βρετανίας είναι τεράστιας σημασίας για το ΗΒ, τόνισε, σημειώνοντας ότι επίσης συνεισφέρουν στην αμερικανική βιομηχανία, όπως σε σχέδια της αμυντικού τομέα που στηρίζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, ωθώντας την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου την ώρα μάλιστα που διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αίτημα για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

AΠΕ- ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)