to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 12.02.2013

left.gr

Διεθνή

Δεν πρέπει να ξέρουμε πώς γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις;

Μια διδακτική ιστορία με μια πολυεθνική του νερού και τη δίωξη για to αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ Water Makes Money (βίντεο)


Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Παρίσι η αγωγή που κατέθεσε η γαλλική πολυεθνική Veolia εναντίον των συντελεστών του ντοκιμαντέρ Water Makes Money. Η αγωγή στρέφεται μόνο εναντίον της εταιρείας διανομής του ντοκιμαντέρ στη Γαλλία, La Mare aux Canards και του κεντρικού πρωταγωνιστή της ταινίας, υπαλλήλου της Veolia Ζαν-Λικ Τουλί. Η πολυεθνική δεν κατόρθωσε να κινηθεί δικαστικά εναντίον των δημιουργών της ταινίας, των Γερμανών σκηνοθετών Λέζλι Φράνκε και Χέρντολορ Λόρεντς, λόγω του γερμανικού νομικού πλαισίου.


Η δίκη θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας. Η Veolia, που θεωρεί την ταινία δυσφημιστική, κατέθεσε αγωγή στις 28 Σεπτεμβρίου 2010, ενώ υπήρχαν φόβοι ότι θα εμπόδιζε την προβολή με ασφαλιστικά μέτρα. Οι σκηνοθέτες παρέκαμψαν την απειλή οργανώνοντας ταυτόχρονη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ σε 150 ευρωπαϊκές πόλεις. Το Water Makes Money έχει προβληθεί αρκετές φορές από το κανάλι ARTE, το οποίο θα το μεταδώσει μία ακόμη φορά το βράδυ της Τετάρτης, παραμονής της δίκης.


Μην μπορώντας να αποτρέψει την προβολή του ντοκιμαντέρ, ούτε και να στραφεί εναντίον των δημιουργών του, η Veolia επιτίθεται σε μια εταιρεία που δεν έχει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο, παρά μόνο για την διανομή στη Γαλλία και φυσικά στον υπάλληλο που αποκάλυψε τις μεθόδους που μεταχειρίζεται η πολυεθνική. Η Veolia έχει προσφύγει κατ επανάληψη στη δικαιοσύνη εναντίον του Ζαν Λικ Τουλί, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις δίκες.


Στις 14 Φεβρουαρίου, η Veolia θα αμφισβητήσει ενώπιον του δικαστηρίου του Παρισιού την δήλωση του Τουλί ότι η πολυεθνική του προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης θα ζητήσει την καταδίκη των διανομέων της ταινίας επειδή σε αυτήν περιλαμβάνεται η λέξη “διαφθορά”. Η εταιρεία δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ, υποστηρίζει όμως ότι αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “διαφθορά” όπως αυτή ορίζεται από τον ποινικό κώδικα.


Οπως αποκάλυψε το περιοδικό “Pere Ubu”, λίγο πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την διαχείριση αποβλήτων στην περιφέρεια Βορείων Βρυξελλών, υπεύθυνοι του διαγωνισμού και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του δήμου προσεκλήθησαν σε πολυτελή γιωτ στο Σαν Τροπέ. Εν συνεχεία προσετέθη στην προκήρυξη του διαγωνισμού η φράση “πειραματικές τεχνολογίες”, η οποία ήταν απαραίτητη ώστε να καταθέσει προσφορά η Veolia. Και φυσικά η Veolia κέρδισε τον διαγωνισμό χάρη στην “πειραματική τεχνολογία” Athos. Αυτό πώς λέγεται;


H Veolia είναι ο κύριος σπόνσορας της “Πλατφόρμας της Ε.Ε.για την τεχνολογία ύδρευσης και αποχέτευσης” έχοντας διορίσει τον πρόεδρο και δύο ακόμη μέλη. Η επιτροπή αυτή συμβουλεύει την Κομισιόν για την επιλογή ερευνητικών προτάσεων, κάποιες από τις οποίες έχει υποβάλει η Veolia. Αυτό πώς λέγεται; Την περιστρεφόμενη πόρτα που δείχνει η ταινία πώς τη λένε; Τα υπόλοιπα παραδείγματα πώς ονομάζονται;

Με βάση την γερμανική νομοθεσία θα ήταν αδύνατο η Veolia να προσφύγει δικαστικά εναντίον του πρωταγωνιστή και των διανομέων. Στην Γερμανία θα μπορούσε να κινηθεί μόνο εναντίον των σκηνοθετών. Αλλά η πολυεθνική δεν τολμά να το κάνει αυτό. Προτιμά να υποφέρουν άλλοι. Ο Ζαν Λικ Τουλί και η La Mare aux Canards απειλούνται με τεράστιες αποζημιώσεις. Ακόμη και αν αθωωθούν, μια πολυεθνική με κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ασκήσει έφεση.


Για να μην γίνει αυτό χρειαζόμαστε όσο περισσότερη δημοσιότητα γίνεται.


Η επιστολή υπογράφεται από τους:  Χέρντολορ Λόρεντς, Λέζλι Φράνκε, Λισι Ντόμπλερ  


Δείτε τρία αποσπάσματα, με ελληνικούς υπότιτλους:


1ο μέρος


2ο μέρος


3ο μέρος


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)