to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δεν φεύγουμε αν δεν πάρουμε το όχι από εδώ» - Νέα διαμαρτυρία κατοίκων για τα εργοστάσια βιομάζας

Σήμερα αναμένεται να επανέλθει στη Μητροπολιτική Επιτροπή το θέμα της αδειοδότησης και της εγκατάστασης δύο μονάδων επεξεργασίας βιομάζας στην περιοχή των Βασιλικών και της Λακκιάς του νομού Θεσσαλονίκης.


Ο δημοτική αρχή Θέρμης και οι κάτοικοι, οι οποίοι με τη μαζική τους παρουσία είχαν καταφέρει να αναβληθεί το θέμα στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, διοργανώνουν νέα κινητοποίηση σήμερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εκφράσουν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους στην εν λόγω επένδυση η οποία φοβούνται ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες για την περιοχή και όχι μόνο.

Σήμερα, η Μητροπολιτική Επιτροπή αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση επί των περιβαλλοντικών όρων για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από την καύση βιομάζας και οι κάτοικοι διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν λάβουν την αρνητική γνωμοδότηση για το έργο.

Υπενθυμίζεται πως καταπέλτης για τη λειτουργία των δύο εργοστασίων βιομάζας είναι η θέση των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τόνισαν ότι εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και πως θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας όλης της λεκάνης του Ανθεμούντα.

Παράλληλα, καθολική είναι η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, οι οποίοι επισημαίνουν πως αυτές οι εγκαταστάσεις απειλούν την βιοποικιλότητα, την οικονομία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και κυρίως την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μία πιθανή έγκριση της ΜΠΕ, συνιστά για τους κατοίκους «μια αυταρχική επιλογή» που, όπως σημειώνουν, δυναμιτίζει το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης στο οποίο πρέπει να στηρίζεται κάθε σοβαρό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)