to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 29.11.2021

Διεθνή

Δεκαέξι πρακτορεία ειδήσεων δημιουργούν μια "ευρωπαϊκή αίθουσα σύνταξης"

Δεκαέξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "μια ευρωπαϊκή αίθουσα σύνταξης" ώστε να εργάζονται από κοινού για ευρωπαϊκά θέματα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


"Η πλειονότητα αυτών των πρακτορείων ειδήσεων θα βρεθούν σε έναν κοινό τόπο όπου θα μπορούν να κάνουν ανταλλαγές σε όλα τα ευρωπαϊκά θέματα, να ζητούν από κοινού συνεντεύξεις και να δημοσιεύουν σε έναν ιστότοπο ένα μέρος των παραγωγών αυτών", διευκρίνισε το AFP το οποίο συμμετέχει στο σχέδιο.

"Οι συμμετέχοντες θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από εκπαιδεύσεις, ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα και στον έλεγχο αξιοπιστίας γεγονότων", προσέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA είναι επικεφαλής του σχεδίου που θα λάβει στήριξη 1,76 δισεκ. ευρώ, διευκρίνισε η Επιτροπή. Η πρωτοβουλία αυτή "αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2022", ανέφερε εκπρόσωπός του.

Εκτός από το DPA και το AFP, μέλη αυτής της κοινοπραξίας είναι τα ακόλουθα πρακτορεία ειδήσεων: ANSA (Ιταλία), Agerpres (Ρουμανία), APA (Αυστρία), ATA (Αλβανία), Belga (Βέλγιο), BTA (Βουλγαρία), EFE και Europapress (Ισπανία), FENA (Βοσνία), HINA (Κροατία), MIA (Βόρεια Μακεδονία), STA (Σλοβενία), Tanjug (Σερβία) και TASR (Σλοβακία).

"Με αυτό το νέο στάδιο, ενισχύουμε τον χώρο πληροφοριών της Ευρώπης και αυξάνουμε την πρόσβαση των πολιτών σε μια ποιοτική ενημέρωση", δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν (Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών) ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2022 ένα νόμο για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να "διασφαλίσει τον πλουραλισμό, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής αγοράς μέσων ενημέρωσης απέναντι σε κάθε είδους αδικαιολόγητες παρεμβάσεις", προσέθεσε.

"Οι απειλές αυτές μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, όπως της ανάμιξης των κυβερνήσεων, της πολιτικοποίησης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ή μιας ισχυρής συγκέντρωσης κεφαλαίου των μέσων ενημέρωσης στα χέρια μιας φούχτας ιδιοκτητών", υπογράμμισε.

Οι συγκεντρώσεις αυτές μπορεί να θέτουν προβλήματα εκδοτικής ανεξαρτησίας "κυρίως όταν οι ιδιοκτήτες ή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ενεργά σε διάφορους τομείς", προειδοποίησε.

"Πώς ένας δημοσιογράφος μπορεί να ερευνήσει ελεύθερα μια υπόθεση στην οποία ο ιδιοκτήτης [του μέσου ενημέρωσης στο οποίο εργάζεται] έχει ιδιαίτερα συμφέροντα; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των απόψεων όταν οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν συστάσεις να είναι προσεκτικοί, ή απολύονται, στο όνομα των συνεργιών;" διερωτήθηκε.

"Είναι η ανεξαρτησία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσής μας που διακυβεύονται, καθώς και η ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και η δημόσια ευθύνη", κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)