to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 25.07.2022

Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δαδιά: Νότια οδηγείται η φωτιά - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από το χωριό Λευκίμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δαδιά - Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους


Με την εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς να διαφοροποιείται συνεχώς, δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στα οποία έχουν επικεντρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας 25/7 οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και των δασικών υπηρεσιών, το νότιο και το νοτιοδυτικό.

Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες έχουν κάνει τη χάραξη αντιπυρικής ζώνης και την απομάκρυνση της βλάστησης με υλοτομίες προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φάμελλος - Καφαντάρη - Γκαρά: Ανεπαρκής η κυβέρνηση και στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Στην περιοχή της Δαδιάς, όπου το βράδυ της Κυριακής η αιφνιδιαστική αλλαγή του ανέμου ανακατεύθυνε την πορεία της φωτιάς σε απόσταση αναπνοής τόσο από το μοναστήρι και το δασικό φυτώριο, όσο και από το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Εθνικού Πάρκου, αφήνοντάς τα αλώβητα, η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Από αέρος επιχειρούν με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα δεύτερα να ανεφοδιάζονται από το φράγμα του Προβατώνα.

Τέλος, κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κοινότητα Δαδιάς της Δ.Ε. Σουφλίου και τις κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε. Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21/07/2022 στις παραπάνω περιοχές.

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά:

Θυμίζουμε ότι νύχτα τρόμου έζησαν για ακόμη ένα βράδυ, αυτό της Κυριακής προς Δευτέρα, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στη Δαδιάς καθώς η φωτιά όλο το βράδυ έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της. 

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούσαν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Το ρεπορτάζ του Οpen το πρωί της Δευτέρας

Μιλώντας την Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν από τις 21:00, ότι η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσίαζε το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 το βράδυ της Κυριακής, στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη 21 Ιουλίου το απόγευμα στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας τοπίο στο Εθνικό Πάρκο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Δαδιά, καθώς οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά την περιοχή. Την Κυριακή 24 Ιουλίου κρίθηκε επιτακτική και η εκκένωση της περιοχής προς Σουφλί και Γιαννούλη, καθώς υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Πάρκο βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών, που συναντώνται στην Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και σπάνιοι πληθυσμοί. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην χώρα μας, που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας.

Πληροφορίες από eevros.gr, tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)