to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 02.05.2014

Πολιτική

Δ. Βίτσας: " Πρώτο και κύριο ζήτημα να έχουν όλοι Υγεία και Παιδεία"

Συνέντευξη του Δημ. Βίτσα, γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του ALPHA (Μπ. Παπαπαναγιώτου –Άρης Ραβανός)


-          Καλό μεσημέρι κ. Βίτσα. Τελικά, ποιο είναι το καλύτερο φετίχ από το ευρώ που έχετε;

Το δικό μας φετίχ είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Αυτό είναι το φετίχ μας και πάνω σε αυτό και στηριγμένοι στις κοινωνικές ανάγκες αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας, και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, ακριβώς γιατί το κεντρικό ζήτημα ή, αν θέλετε, η δική μας οφειλή και συγχρόνως εντολή του λαού είναι να προασπίσουμε τα συμφέροντά του. Αλλά, αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα και κύρια – και προσέξτε τις λέξεις – είναι ο κατώτατος μισθός να ανέβει στα 751 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη να πάει στα 451 ευρώ και να αρχίσει να ανεβαίνει η πίτα του ΑΕΠ. Να σώσουμε την υγεία, να ορθοποδήσει η παιδεία κλπ.

-          Ωραία. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και, θα μπορούσα να πω, πάρα πολύ ευχάριστα για πολύ κόσμο εάν και εφόσον θα μπορούσαν να γίνουν. Το θέμα είναι γίνονται με ευρώ ή χωρίς ευρώ όλα αυτά;

Καταρχήν ευχάριστα και για την οικονομία, αυτό είναι το θέμα μας. Εμείς εξαρχής είχαμε πει ότι η συζήτηση «τρομοκρατικού χαρακτήρα» περί ευρώ ή μη ευρώ είναι μια ψευδής συζήτηση. Στην ουσία δεν έχει μπει από κανέναν. Η κ. Μέρκελ έχει ανακοινώσει πια και μας έχει επιβεβαιώσει ότι τυχόν έξοδος με εξαναγκασμό της Ελλάδας από το ευρώ, θα σήμαινε ένα τρις ευρώ για την εναπομείνασα ζώνη. Ο Αλέξης Τσίπρας για πολλοστή φορά είπε ότι δίνουμε τη μάχη μας μέσα στην ευρωζώνη για να σώσουμε την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, τη μάχη μέσα στο ευρώ για να σώσουμε την ελληνική κοινωνία και όχι τη μάχη να σώσουμε το ευρώ, καταστρέφοντας την ελληνική κοινωνία.

-          Αν αυτή η μάχη απαιτήσει κάποια στιγμή να θυσιαστεί το ευρώ για να σωθεί η ελληνική  κοινωνία θα γίνει;

Προσέξτε την υπόθεση που κάνετε. Αν απαιτήσει αυτή η μάχη. Το βασικό ζήτημα είναι ότι θα κάνεις μια διαπραγμάτευση με βάση εντολή που θα σου δοθεί από τον ελληνικό λαό, έτσι δεν είναι; Για κοιτάξτε τώρα, με αυτή τη λογική που μπαίνει δεν έχεις τέρμα. Δηλαδή, δεν έχεις ελληνικό λαό. Πηγαίνεις εκεί, σου λένε κοίταξε να δεις υπάρχει το ζήτημα του ευρώ και αμέσως εθελόδουλα υποχωρείς. Αυτό κάνει η κυβέρνηση σήμερα, δεν διαπραγματεύεται από εκεί  και πέρα και αυτή η ιστορία είναι συνεχώς ενάντια στο λαό.

Εμείς λέμε, λοιπόν, τη μάχη τη δίνουμε –και εδώ είναι η διαφορά μας με άλλες δυνάμεις όπως το ΚΚΕ– στο πεδίο που δίνεται η επίθεση από τον αντίπαλο. Σε αυτό λοιπόν το πεδίο κάνουμε και την αντίστασή μας και την αντεπίθεσή μας. Και πιστεύουμε ότι βαθιές αλλαγές που έτσι και αλλιώς θα έχουμε στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινωνία, είναι αναγκαίες και για την Ευρώπη. Και βλέπετε ότι κανείς δεν μιλάει αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη, δηλαδή για το ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΚΤ, για το λόγο που πρέπει να υπάρχει το ταμείο τελικής καταφυγής, για το γεγονός ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι μέσο ανάπτυξης για την Ευρώπη. Για τον απομονωτισμό της Ευρώπης της κ. Μέρκελ από όλο τον υπόλοιπο  κόσμο. Για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κεκτημένου έχουν καταργηθεί και  το κεντρικό ζήτημα είναι η κυβερνητική πολιτική της κυρίας Μέρκελ, δηλαδή της Γερμανίας, που εξυπηρετεί τραπεζίτες, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… κ.λπ. Εδώ είναι η μάχη λοιπόν.

-          Αυτά όμως για να αλλάξουν όλα χρειάζονται συσχετισμούς δυνάμεων και συμμαχίες. Έτσι δεν είναι;…

Ωραία και θα έχουμε τις εξής αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται περίπου στο Ευρωκοινοβούλιο, αν δεν κάνω λάθος, στην έκτη ή στην έβδομη θέση…

-          Γύρω στο 7% είναι…

Όλα δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές –τουλάχιστον αυτή είναι η πληροφόρηση, όχι η δική μου μόνο, αλλά που παίρνω κι απ’ όλες τις άλλες χώρες- ότι θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

-          Τι ποσοστό περίπου;… Και με τι αριθμό βουλευτών… Αν πάτε από το 7 στο 15% είναι ένα τεράστιο άλμα, είναι διπλασιασμός, αλλά το 15% δεν παραμένει να είναι μικρό….

… Να σας πω το εξής.. Τον ρόλο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη, όχι μόνο στην ανάταξη της αριστεράς στην Ευρώπη, όχι μόνο στην παρεμπόδιση ενός εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού, όχι μόνο σ’ αυτή τη λογική, αλλά στο να αλλάξει στο σύνολο την πολιτική της Ευρώπης και να υπάρξει και ενότητα της αριστεράς. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ιταλία, στη Γαλλία.

-          Αυτό αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αυτό αφορά, καλά το λέτε, τον πυρήνα των ευρωεκλογών.. Από κει και πέρα όμως πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με το βλέμμα στραμμένο στη χώρα, το τι θα γίνει και το τι περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες… Άκουσαν λοιπόν από τον κ. Τσίπρα χθες το βράδυ να τους λέει ότι χρειάζεται χρόνος να καταργηθούν 400 εφαρμοστικοί νόμοι. Μήπως χαμηλώνετε τις προσδοκίες;… Σε ένα άλλο σημείο είπε, σχεδιάζουμε για την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και του βασικού μισθού, με βάση τα τότε δημοσιονομικά στοιχεία…

Να σας πω. Ο Αλέξης ο Τσίπρας ήταν πολύ καθαρός και έδειξε το δικό μας ριζοσπαστικό ρεαλισμό. Είπε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα.  Άμεσα, δηλαδή την επόμενη μέρα, μαζί με την ακύρωση των μνημονίων, όπως είναι το ζήτημα του προγράμματος τροφής στα σχολεία, όπως είναι το ζήτημα το να μην υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους, όπως είναι το ζήτημα του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ…

-          Τους άστεγους στους δρόμους πώς θα το λύσετε σε μία μέρα;…

Πρώτον θα ανοίξουμε τα δημόσια κτίρια, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κενά και την ίδια στιγμή το δημόσιο πληρώνει ενοίκιο. Δεύτερον, θα χρησιμοποιήσουμε συμβάσεις με ιδιωτικά κτίρια τα οποία μπορούν να τους στεγάσουν και είναι στο κέντρο της Αθήνας. Τρίτον, θα βρούμε τρόπους και μορφές –και έχουμε τέτοιες- σε σχέση και με τα δημοτικά κτίρια. Τέταρτον…

-          Ναι, αλλά αυτά που λέτε τώρα δεν είναι δουλειά μιας μέρας…

Δουλειά μιας μέρας, να αρχίσουμε σήμερα το πρωί και να τελειώσουμε το βράδυ;…

-          Εννοώ το άμεσο…

.. Δεν νομίζω ότι κανείς περιμένει κάτι τέτοιο.. Το άμεσο παίρνει και τον χρόνο της ιεράρχησης του άμεσου, δηλαδή το πρώτο ζήτημα.

 Και έρχομαι τώρα στους 400 νόμους. Τι θα λέγατε εσείς οι βασικοί μνημονιακοί νόμοι να καταργηθούν εντός μηνός και ένας μνημονιακός νόμος, για παράδειγμα, να το δούμε, θα πρέπει να κατεβάσουμε νόμο, να κάνουμε διαβούλευση και να καταργηθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα.

Προσέξτε ως τώρα έχουμε γνωρίσει κυβερνήσεις οι οποίες ανέβαιναν, υπόσχονταν και μετά έλεγαν, τους βρήκανε καμένη γη. Εμείς ξέρουμε τι θα βρούμε. Το ξέρουμε. Το λέμε από τώρα και λέμε με ποια διαδικασία θα κάνουμε την ανάταξη. Δηλαδή το δικό μας το πρόγραμμα ξεκινάει από τη λογική ότι θα βρούμε καμένη γη και γι αυτό πρέπει να προλάβουμε μην καεί και ακόμα περισσότερο.

-          Δεν μπορείτε να δεσμευτείτε όμως  στο νοσηλευτή ή στον εκπαιδευτικό ο οποίος έχει χάσει 450 ευρώ από το μισθό του ότι θα του αποκαταστήσετε …

Άμεσα όχι. Τι μπορούμε όμως να πούμε. Ότι η συνολική μας προσπάθεια έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Το ένα το είπα ή μάλλον τα βασικά, η προστασία από την ανθρωπιστική κρίση. Το δεύτερο ζήτημα είναι η στροφή στην πραγματική οικονομία και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αναδιάρθρωση και του ίδιου του κράτους. Αυτό θέλουμε και πρέπει, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και βοηθώντας την εσωτερική ενεργή ζήτηση,  να παράξουμε νέες αξίες. Αυτό θα εκδηλωθεί και στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό θα δημιουργήσει κι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας και μια νέα σχέση των τριών επιπέδων του κράτους, δηλαδή μιλάμε για το κράτος, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τη δημοτική αυτοδιοίκηση και αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα αν θέλετε να αυξηθεί και ο μισθός. Όμως το πρώτο και το κύριο ζήτημα είναι να έχουν όλοι υγεία, να έχουν όλοι παιδεία….

-          Για να υπάρχει υγεία, παιδεία και να υπάρχει κοινωνική πολιτική θα πρέπει να υπάρχουν και οι πόροι, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και υπάρχει ένα θέμα της φορολόγησης των πλουσίων, το οποίο είχατε θέσει ως κόμμα και παλαιότερα και το θέτετε. Χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας είπε, εμείς ξέρετε ότι θέλουμε να φορολογήσουμε και θα φορολογήσουμε τα κέρδη των πολύ πλουσίων και των πολύ ισχυρών, αλλά είναι και ένα ζήτημα τι απ’ αυτά θα βρούμε στη χώρα. Γιατί το λέει αυτό; Τι φοβάται;

Δεν φοβάται. Έχουμε γνώση. Έχουμε τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λιχτενστάιν και μια σειρά λίστες.  Αυτά είναι λεφτά που έφυγαν στο εξωτερικό. Άρα θα πρέπει να δούμε και άλλες διαδικασίες, όπως και αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει. Αλλά εγώ σας λέω έξι χρηματοδοτικές πηγές. Ο ένας είναι αυτός που αναφέρετε, ο φορολογικός νόμος., Το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής που χρειάζεται πολιτική βούληση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα επιπλέον στοιχείο, ότι δεν τον κρατάει κανείς από πουθενά, δεν είναι ένα βασικό στοιχείο; Το ζήτημα της ανασυγκρότησης του ίδιου κράτους ώστε να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό, κι όταν λέω κράτος εννοώ και τους τρεις βαθμούς, δεν είναι ένα στοιχείο; Οι νέες αξίες δεν είναι ένα νέο στοιχείο; Η επιδίωξη ή αν θέλετε η μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί και ο Μ. Γλέζος στην ευρωβουλή για τις γερμανικές οφειλές και αποζημιώσεις δεν είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο;

Αλλά πάντως θέλω να μείνω στο εξής Δανεικά με δανεικά δεν σβήνουν. Αυτή η χώρα κι αυτό το κράτος πρέπει να αρχίσει να δουλεύει. Πρέπει να στραφούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Και στον αγροτοδιατροφικό τομέα –βλέπετε τι γίνεται τώρα ακόμα και με τις λαϊκές αγορές- και στον τουρισμό και στη ναυπηγία και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό, ιδιαίτερα τους νέους. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να φεύγουν.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)