to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 14.05.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Οι κινήσεις καλής θέλησης τελείωσαν, οριστική συμφωνία ως το τέλος Μαΐου (βίντεο)

Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία που δεν θα αναιρεί τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμφωνίας που θα οδηγεί στην οριστική συμφωνία και θα επιβεβαιωθεί σε επόμενο Eurogroup δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Εκτίμησε ότι βρισκόμαστε κοντά  σε μια συμφωνία που δεν θα αναιρεί τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Διευκρίνισε σε συνέντευξή του πριν λίγο στον ΣΚΑΙ ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο που θα αφορά τα ήδη συμφωνηθέντα «οι διαδικασίες καλής θέλησης τελείωσαν».

Βαδίζουμε προς την επίτευξη της συμφωνίας που προσδιόρισε χρονικά ως το τέλος Μαϊου με δεδομένο ότι η 21 Μαϊου είναι η Σύνοδος Κορυφής. Τα επόμενα στάδια είναι η συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι γύρω στο 1,2 με 1,5, το ζήτημα της αναδιάρθρωση του χρέους και το κεντρικό ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Υπάρχει καλό κλίμα για την επίτευξη συμφωνίας με δεδομένο και τις προτάσεις επενδυτικού χαρακτήρα που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δημόσιες επιχειρήσεις του εξωτερικού, είτε από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αναφορικά με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γ. Στουρνάρα,  ο Δημ. Βίτσας επεσήμανε ότι ο ρόλος του δεν είναι πολιτικός, αλλά θεσμικός και πρέπει να τον επιτελεί σε κλίμα συνεργασίας με την κυβέρνηση. "Έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει με τις εκτιμήσεις του, αλλά όχι να ασκεί πολιτική μέσω emails".

Κεντρικό πρόβλημα αποτελεί η ρευστότητα που απαιτεί άμεση λύση με μια ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ώστε να περάσουμε ένα ποσό στους προμηθευτές του δημοσίου και στις τράπεζες να ανοίξουν κεφάλαια κίνησης. Υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν οι προτάσεις επενδυτικού χαρακτήρα που ήδη υπάρχουν.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)