to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

18:35 | 01.10.2014

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η προκήρυξη εκλογών θα είναι μια νίκη του κινήματος

Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον REAL FM (Κ. Μακρή)


 • Χθες απ΄ ότι κατάλαβα ο κ. Τσίπρας σήμανε εκλογικό συναγερμό. Κάποιοι συνάδελφοί μου σήμερα λένε ότι για το Νοέμβριο είναι οι δικές σας εκτιμήσεις ότι θα γίνουν εκλογές, δίνουν και ημερομηνίες, άλλος 23… άλλο νωρίτερα. Όντως θεωρείτε ότι τόσο πολύ σύντομα θα έχουμε εκλογές;..

Κατ΄ αρχήν εμείς προετοιμαζόμαστε έτσι κι αλλιώς και η καλύτερη προετοιμασία ενός κόμματος προοδευτικού, ενός κόμματος της αριστεράς είναι να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες και να είναι μέσα στα κινήματα. Υπάρχει όμως αυτή η ατμόσφαιρα η οποία δεν διαχέεται από μας, αλλά από κυβερνητικές πληροφορίες ότι πιθανά να προχωρήσουν σε εκλογές. Κι εμείς λέμε ότι αυτή θα είναι μια νίκη του κινήματος, θα είναι μια νίκη, γιατί η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές κάτω από την αποτυχία του προγράμματός της, την καταστροφή λόγω των μνημονιακών πολιτικών, την πίεση του κινήματος και την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν θα γίνουν το Νοέμβριο.. είναι αυτό που λένε, κάντε με μάγο να σας κάνω πλούσιο. Εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμαζόμαστε, εκτός από πολιτικά, και οργανωτικά.

 • Τώρα αυτό που λέτε, κάντε με μάγο να σας κάνω πλούσιο ισχύει για όλους μας και έχετε απόλυτα δίκιο. Κανείς μας δεν ξέρει. Υποψιαζόμαστε πάντως ότι απώτατο όριο για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση είναι ο Φλεβάρης του 2015 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακριβώς.,…

 • Και γι αυτόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλο και δυσκολεύει το περιβάλλον για την κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι και ο κ. Κουβέλης πια αποσαφηνίζει τη θέση του και λέει ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Άρα θεωρείτε πιθανότερο να μη βρεθούν πια οι 180;

Εμείς το θεωρούσαμε το πιθανότερο και από την αρχή. Άλλωστε αυτό που λέμε δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς, αλλά ότι έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό κι ότι αυτή η Βουλή δεν έχει την ηθικοπολιτική νομιμοποίηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να αντιστοιχείται με το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και μετά τις ευρωεκλογές αλλά και τους επόμενους μήνες.

 • Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Κάνει μια προσπάθεια να τελειώσει με το μνημόνιο, να φύγει η τρόικα και να δώσει και κάποιες φοροελαφρύνσεις –αυτό θα το δούμε την άλλη Δευτέρα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θεωρείτε ότι μπορεί να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα το οποίο τώρα είναι καταφανώς σε βάρος της ή είναι χαμένη υπόθεση;…

Το βασικό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση κάνει «προσπάθεια», μέσα σε πολλά εισαγωγικά Τον Απρίλιο ψήφισε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αν αυτό είναι το πλαίσιο –και αυτό είναι το πλαίσιο- τότε οι κινήσεις της είναι περιορισμένες. Από κει και πέρα παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μεταβολές και επιτρέψτε μου να πω τη λέξη κολοτούμπες του κυβερνητικού επικοινωνιακού επιτελείου που δεν έχουν αρχή και τέλος. Και αυτά μας ήρθαν όχι μόνο από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και από την εκφώνηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα άμεσα μέτρα που θα πάρει ως κυβέρνηση …

 • Τι εννοείτε;….

Στην αρχή υπερκοστολόγησαν αυτά τα μέτρα, είπαν ότι δεν γίνονται, μετά, ενώ μας κατηγορούσαν ότι πηγαίνουμε εμείς για μονομερείς ενέργειες, ότι μπορεί να κάνουν αυτοί μονομερείς ενέργειες.. Ξαφνικά δεν γίνεται αυτό προδοσία, ενώ όσον μας αφορά είναι.. Και μετά εμφανίζουν, μέσα από επίσημες θα έλεγα κυβερνητικές διαρροές, μια παροχολογία, χωρίς να την έχουν κοστολογήσει από τη μία μεριά και από την άλλη μεριά προσπαθούν να υπερακοντίσουν νομίζοντας ότι οι υποσχέσεις…

 • Αυτό που λέτε δεν είναι ακριβώς έτσι, υπό την έννοια εδώ είναι η τρόικα και κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης της ζητάει κι ένα ισοδύναμο. Άρα και να μην το κοστολογεί η κυβέρνηση, το κοστολογεί η τρόικα..

Αυτό αφορά τη συζήτηση που κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα. …

 • Αφορά τα νούμερα, τα πραγματικά νούμερα..

Εγώ μιλάω για την από κάτω επικοινωνία. Μου δόθηκε η ευκαιρία την Κυριακή που βγήκαν οι πρώτες διαρροές να πω ότι εγώ τις αντιμετωπίζω σαν αυτό που είναι. Δεν βλέπω κυβερνητικές εξαγγελίες με επίσημο χαρακτήρα. Άρα αποδεικνύεται απ΄ αυτό –κι αυτό θέλω να πω- ότι εμείς με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα, λέμε τις προτάσεις μας και η κυβέρνηση παρακολουθεί ασθμαίνοντας, βλέποντας μόνο το επικοινωνιακό και το εκλογικό. Αυτό έχει άμεση σχέση και με τις εντός της κυβέρνησης διαμάχες.

 • Αυτό πάντως που παρακολουθεί κανείς κι από σας είναι μια πολυγλωσσία η οποία εξακολουθεί να υπάρχει. Κούρεμα για παράδειγμα λέει ο κ. Λαφαζάνης, διαπραγμάτευση λέει ο κ. Παπάς, απόσυρση λέει ο κ. Δραγασάκης…

Αν τα βάλετε και τα τρία που είπατε σε μια σειρά βγάζετε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που χρειάζεται όσον αφορά το χρέος σε κάθε περίπτωση είναι διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, μορατόριουμ για το χρόνο που γίνεται η διαπραγμάτευση και βεβαίως ένα μεγάλο άσχετο με το χρέος επενδυτικό πρόγραμμα για να επανεκκινήσει η οικονομία.

 • Όχι, θα μου επιτρέψτε να πω ότι δεν βγάζω αυτό το συμπέρασμα. Γιατί είναι άλλο το κούρεμα και άλλο η επιμήκυνση…

Είναι της κυβέρνησης το επιχείρημα περί επιμήκυνσης του χρέους. Είναι από τη μια μεριά μια πολύ μικρή ανακούφιση στο παρόν, αλλά μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση και αυστηρή επιτήρηση στο μέλλον. Επειδή αναφερθήκατε και στην συνέντευξη του Γιάννη του Δραγασάκη στην REAL NEWS. Όποιος διαβάσει την ερώτηση και την απάντηση, βγάζει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι ο Γιάννης επιμένει ότι αυτά που είπα εγώ είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάει απ’ εκεί και πέρα για τεχνικές προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει ακόμα και στην Ευρώπη από άλλους οικονομολόγους και καθόλου Συριζαίους, θα έλεγα, σε σχέση με την όλη διαχείριση. Από κει και πέρα όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση θέτεις τους όρους σου και τις κόκκινες γραμμές και εμείς τις κόκκινες γραμμές τις έχουμε βάλει εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι η δυνατότητα αυτού του λαού, του ελληνικού λαού, να επιβιώσει απ’ τη μια μεριά και να επανεκκινήσει την οικονομία.

- Δηλαδή κ. Βίτσα επειδή είναι πολύ κομβικό θέμα, γιατί όλοι για το χρέος συζητάμε, θα πάτε να πείτε για το κούρεμα και αν δεν γίνει αυτό θα συζητήσετε τις δύο εναλλακτικές λύσεις;

Δεν θα πάμε και αν δεν γίνει. -όπως καταλαβαίνετε στη διαπραγμάτευση ο καθένας προσέρχεται με την βασική του θέση. Άμα αρχίσουμε και λέμε και αν δεν γίνει αυτό και αν δεν γίνει εκείνο και αν δεν γίνει το άλλο τότε δεν κάνεις διαπραγμάτευση, φτάνεις στο τέλος πριν κάνεις την αρχή. Άρα η θέση μας είναι αυτή και αυτός είναι και ο στόχος μας.

- Η θέση σας είναι το κούρεμα δηλαδή;

Βεβαίως. Όπως σας το λέω. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο και ένα μορατόριουμ, το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, για ένα χρονικό διάστημα που θα μας βοηθήσει να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Είναι πρωτοφανές αυτό; Όχι. Όσον αφορά την Ευρώπη, έχει γίνει για την Γερμανία το 1953 και όσον αφορά μια σειρά χώρες οι οποίες ήταν και επισπεύδουσες, έχει πετύχει και έχει διαγραφεί μέχρι και το 84% του χρέους. Μην ξεχνάτε ότι ο Γιάννης Δραγασάκης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα επίσημο συνέδριο στον Ισημερινό, που αυτά τα ζητήματα συζητούνται και τη δική τους εμπειρία προσλαμβάνουμε.

 • Ένα τελευταίο ερώτημα. Ακούω και την κα Ρεπούση τις τελευταίες ημέρες στις συνεντεύξεις της που προτείνει πια ανοιχτά το να κατέβει η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες μορφές συνεργασίας προεκλογική εγώ καταλαβαίνω. Είδα χθες και τον κ. Κουβέλη, ο οποίος δεν το είπε βεβαίως αλλά πολύ ανοιχτά είπε ότι δεν ψηφίζει Πρόεδρο Δημοκρατίας και ερμηνεύεται σήμερα από μερίδα του Τύπου ως φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει περίπτωση κ. Βίτσα να δούμε στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς ή και τον κ. Κουβέλη τον ίδιο σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Να σας απαντήσω με τον εξής τρόπο. Ευθέως αν θέλετε. Αύριο ξεκινάει το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα και βεβαίως πάντα την αυτονομία να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις τις οποίες βεβαίως με ενδιαφέρον και εμείς περιμένουμε. Από εκεί και πέρα η ΔΗΜΑΡ είναι μια αυτόνομη πολιτική δύναμη, έχει διαμορφώσει τη δική της ιστορία, παρόν και φαντάζομαι το συνέδριο θα βγάλει και μέλλον και αυτό θα το δούμε αμέσως μετά. Εμείς ενδιαφερόμαστε σε κάθε περίπτωση να φτιαχτεί ένα πολύ μεγάλο μπλοκ κοινωνικών κατά κύριο λόγο και πολιτικών δυνάμεων το οποίο θα επιχειρήσει την ανατροπή. Το πώς αυτό θα εκφραστεί εκλογικά, εμείς έχουμε Κεντρική Επιτροπή, έχουμε όργανα του Κόμματος για να τα δουν .

 • Άρα καταλαβαίνω ότι τα’ αφήνετε όλα ανοιχτά, δεν αποκλείεται καμία προεκλογική σύμπλευση, ούτε καμιά συμπόρευση στα ψηφοδέλτια.

Αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει είναι η απόφαση της Κ.Ε. τον Ιούνιο η οποία λέει ότι όσον αφορά μια σειρά δυνάμεις τους απευθύνουμε πρόσκληση για κοινή δράση και συμπόρευση και συνεργασία και παρακολουθούμε και άλλες δυνάμεις πάνω στα συγκεκριμένα και στα γενικά. Έτσι και με την ΔΗΜΑΡ. 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)