to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 31.05.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν θα αποδεχθούμε πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην οικονομία

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM - «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία» επισήμανε επίσης ο Δημ. Τζανακόπουλος


«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πρόταση που δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

 «Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι αυτό έχει γίνει κατανοητό εκ μέρους όλων των εταίρων μας. Συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε. Σε ερώτηση για το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι δήθεν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να "παραιτηθεί" από την εκταμίευση της δόσης απάντησε πως η κυβέρνηση δεν δίνει σημασία σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες και αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά.

«Eργαζόμαστε, ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποθετικά σενάρια και θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα εκταμίευσης της δόσης ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα δόσης. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την απαίτηση -και δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα». Συμπλήρωσε πως γίνονται τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις και δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και τον φόβο να καταλήξει σε ναυάγιο η συζήτηση στο Eurogroup, καθώς, επίσης, δεν πρέπει να προεξοφλούμε ποια πρόταση θα κατατεθεί στις 15 Ιουνίου, επειδή μεσολαβούν δύο εβδομάδες μέχρι τότε.

Σε ότι αφορά το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης ΕΚΤ και σημείωσε: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια απόφαση, η οποία, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, αλλά και των υπολοίπων, θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΣ της ΕΚΤ να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Σε ερώτηση για τη στάση του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄ αόριστον η συζήτηση για το αν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και παρατήρησε: «Εμάς αυτό που μας αφορά είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συγκεκριμενοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο, να καλυφθεί η ΕΚΤ και από εκεί και πέρα το ΔΝΤ ανάλογα με τις δικές του εκτιμήσεις να αποφασίσει τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Πάνω σε αυτή τη λύση δουλεύουμε. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί καθυστέρηση στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, το γεγονός, δηλαδή, ότι το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Διαρκώς μιλάμε για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ. Η Γερμανία δίνει το βέτο στο ΔΝΤ, ώστε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν του δίνει αυτό το οποίο απαιτείται από το καταστατικό του, για να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα πρέπει είτε να αποδεχτεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάνοντας μία θετική μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος, είτε θα πρέπει να πει ότι παραμένει πλέον ως τεχνικός σύμβουλος και δεν τίθεται κανένα θέμα συμμετοχής του με χρηματοδότηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα του χρέους. Είπε ότι το θέμα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν, θα ήθελε ή θα επεδίωκε ποτέ η ΝΔ, η οποία πριν από δύο χρόνια έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι πιστοποιητικό βιωσιμότητας για να βγει στις αγορές».

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει με κατ΄ιδίαν συναντήσεις τούς πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του ζητήματος του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε επισήμως».

Τέλος, σε ερώτηση για την αισιοδοξία που υπήρχε από τον πρωθυπουργό για την έκβαση του Eurogroup της 22ας Μαίου, στο οποίο, τελικά, δεν βρέθηκε λύση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Οταν πας στη μάχη δεν πας για να πεθάνεις. Πας με αισιοδοξία, πας με τη λογική ότι "θα παλέψω για να φέρω ότι καλύτερο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία". Αυτή η αισιοδοξία είναι δεδομένη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ωστόσο, ξέρετε, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες είναι πραγματικές και ακριβώς αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν το Eurogroup της 22ας Μαίου να μην δώσει λύση. Ωστόσο, αυτό το είχαμε περίπου προαναγγείλει, λέγοντας ότι υπάρχει περίπτωση, είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούν και μερικές μέρες ακόμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον ρ/σ REAL FM και τους δημοσιογράφους Νίκο Στραβελάκη και Βασίλη Σκουρή:

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάμε μαζί με τον Βασίλη σε μια συνέντευξη που ελπίζω, κύριε υπουργέ, ότι θα μας δώσει να καταλάβουμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Θέλω να ξεκινήσω, ρωτώντας σας αυτό που έλεγα στην αρχή της εκπομπής, επειδή είδα χθες πολλούς τίτλους ότι έχουμε σκηνικό νέου ‘15. Πόσο πιθανό είναι να έχουμε ένα νέο `15; Το φοβάστε; Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος για τη χώρα;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Στραβελάκη. Το νέο `15 το έχουμε ζήσει από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά, δημοσιογραφικά, γύρω στις πέντε φορές. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. Δεν υπάρχει τέτοια βούληση από κανέναν, ούτε από τη μεριά των δανειστών ούτε από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, όλοι δουλεύουν, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές στο προσεχές Eurogroup.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μέχρι πότε, κύριε Τζανακόπουλε; Όταν λέμε στο προσεχές Eurogroup, ο Πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να το θέσει και στη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν βρεθεί λύση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε σε τεχνικές διαπραγματεύσεις, αλλά και ξέρετε ότι υπάρχει και το πολιτικό πεδίο στο οποίο συζητάμε με τους δανειστές για να συγκλίνουμε σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βρεθεί μια λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τις προϋποθέσεις, κύριε υπουργέ, πού τις βλέπετε; Γιατί εγώ είδα χθες τον κ. Σόιμπλε σε μια τοποθέτησή του να καταφέρεται κατά του ΔΝΤ, να λέει ότι κοιτάξτε, ανάπτυξη θέλει 1% για 50 χρόνια, μάταια τα ελληνικά προγράμματα, σε άλλο μήκος κύματος ο Τόμσεν και έχετε δει και εσείς όπως και εμείς τους διαλόγους στο τελευταίο Eurogroup. Είναι η ανατολή με τη δύση. Πώς αυτό θα συγκλίνει σε 15 ημέρες;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Εντάξει, εγώ δεν είμαι ερμηνευτής των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε, αλλά καταλαβαίνετε ότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, όπου το βασικό θέμα είναι η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, ως προς το μέγεθος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που πρέπει να εφαρμοστούν στην ελληνική περίπτωση, για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, θα υπάρχουν και δηλώσεις επιθετικές. Η διαφορά η οποία υπάρχει είναι η εξής: Από τη μια μεριά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μεσοσταθμικά θεωρούν ότι για τα επόμενα 40 περίπου χρόνια η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι –μεσοσταθμικά ξαναλέω- 1,3%. Το ΔΝΤ εκτιμάει 1% και καταλαβαίνετε, ότι αυτή η διαφορά η οποία προκύπτει, έχει και αποτέλεσμα ως προς το μέγεθος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος. Και ακριβώς αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα πάνω στο οποίο γίνονται και τεχνικές συζητήσεις, αλλά και πολιτικές συζητήσεις, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια πρόταση για το χρέος που θα καλύπτει όλες τις πλευρές. Δεν βλέπω το λόγο να έχουμε τόσο μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και να πυροδοτούνται φόβοι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καταλήξει σε ναυάγιο. Είχαμε πει από την αρχή ότι εδώ πρόκειται για μια πραγματική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι πιθανόν στις 22 Μαΐου να γίνουν κάποια βήματα, αλλά να χρειαστούν ακόμη περισσότερες ημέρες. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα σε αυτή τη λύση που η ελληνική πλευρά επιδιώκει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, κύριε υπουργέ, μπορεί να είναι λύση χωρίς την ποσοτική χαλάρωση, χωρίς τη συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση; Που να επιτρέπει, δηλαδή, στον Ντράγκι να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Eurogroup δεν αποφασίζει για την ένταξη της χώρας.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τις προϋποθέσεις αποφασίζει,  αυτό ρωτώ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προϋποθέσεις του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης, της αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τη μεριά της ΕΚΤ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης ΕΚΤ.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά έχει πει ο κ. Ντράγκι, κύριε υπουργέ, ότι για να ανάψει το πράσινο φως θα έχει συμφωνία.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε εμείς στο Eurogroup είναι να υπάρξει μια απόφαση, η οποία κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς και όλων των υπολοίπων θα δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δηλαδή, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συμφωνηθούν, να καλύπτουν την ΕΚΤ, ώστε με απόλυτη ανεξαρτησία να κάνει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Εδώ υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι, κύριε υπουργέ, την οποία την είδαμε και τη μάθαμε από πληροφορίες, αλλά την διαβάσαμε και από την απομαγνητοφώνηση των διαλόγων του Eurogroup. Η πρόταση αυτή, δεν ξέρω αν η πατρότητα ανήκει στον Τόμσεν ή στον Ντάϊσελμπλουμ, είναι να μπει το ΔΝΤ, αλλά χωρίς κανονική λύση, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, να το έχει ως εγγύηση ο Σόιμπλε, όπως ζητάει τόσο καιρό, για να εκταμιεύσει τα χρήματα, να είναι «παρκαρισμένα» τα χρήματα για το τέλος του προγράμματος, να μην πιστοποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας και όταν στο τέλος του προγράμματος κρίνει το ΔΝΤ ότι είναι βιώσιμο το χρέος, τότε να εκταμιευτούν τα χρήματα και όπως έχει πει και ο Σόιμπλε μπορεί να έχουμε και ένα νέο πρόγραμμα. Η ερώτησή μου είναι: Μια τέτοια μεσοβέζικη λύση, που ενδεχομένως να μην εξασφαλίζει αυτό που περιγράψατε, το QE. Η κυβέρνηση θα πει ναι ή θα πει όχι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω είναι προφανές. Αυτή ήταν η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και ακριβώς για τους λόγους τους οποίους λέτε δεν έγινε αποδεκτή από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, πρώτον, διότι δεν έδινε μια καθαρή λύση στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ και δεύτερον, δεν εξασφάλιζε τη συμμετοχή της Ελλάδας ή εν πάση περιπτώσει, όσο θα μπορούσε να την εξασφαλίσει, δεν εγγυόταν τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια πρόταση από τη δική μας μεριά…

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή η πρόταση, βελτιωμένη, μπορεί να αποτελεί βάση συζήτησης ή απορρίπτεται τελείως από το τραπέζι, φεύγει από το τραπέζι;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς, αυτό το οποίο μας αφορά σε αυτή τη φάση και αυτό πάνω στο οποίο δουλεύουμε, είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συγκεκριμενοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, να καλυφθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και από εκεί και πέρα, το ΔΝΤ, ανάλογα με τις δικές του εκτιμήσεις, να αποφασίσει τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Πάνω σε αυτή τη λύση δουλεύουμε.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πριν φτάσουμε στο τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ –για να προχωρήσω την ερώτηση του Βασίλη Σκουρή- αν είναι αυτή η πρόταση στο τραπέζι, λίγο βελτιωμένη, η Ελλάδα θα τη δεχθεί; Γιατί το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου από τη Φρανκφούρτη αυτό ήταν, που μιλά κάθε μέρα με τους εκπροσώπους του Σόιμπλε, ότι αυτή πάνω-κάτω θα είναι πάλι η πρόταση. Αυτή την πρόταση, θα τη δεχθεί η Αθήνα ή θα πάει σε Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι δεν χρειάζεται να προεξοφλούμε σε αυτή τη φάση, που είμαστε ακόμα μακριά από τις 15 Ιουνίου, δεν έχει καν μεσολαβήσει το EWG της 8ης Ιουνίου, για το ποια θα είναι η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ως προς αυτό, έχουμε 15 ολόκληρες ημέρες. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Δηλαδή, μια πρόταση, η οποία εξασφαλίζει μια συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, είναι προφανώς μια βάση για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Ωστόσο, εμείς –ξαναλέω- δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια πρόταση, η οποία δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό έχει γίνει κατανοητό εκ μέρους όλων των εταίρων μας.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή η πρόταση με τον καθαρό διάδρομο, προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κύριε υπουργέ; Διαφορετικά θα υπάρχει μια καθυστέρηση, φαντάζομαι, πολύ μεγάλη.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχουμε μια κατάσταση όπου συγκεκριμενοποιούνται έτι περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και υπάρξει και μια μικρή αλλαγή ως προς τις προβλέψεις και τις προβολές που κάνει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη, νομίζω ότι όλες οι πλευρές θα συγκλίνουν και θα έχουμε μια θετική κατάληξη. Δεν το θεωρώ αδύνατο. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή τη φάση και εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους, όπως έγραφε ο Βασίλης Σκουρής στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης “REALNEWS” «ή παίρνω το χρέος ή φεύγει το ΔΝΤ», τι εννοούσε, κύριε υπουργέ;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, οδηγεί σε μια διαρκή καθυστέρηση την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτή η κατάσταση; Το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω, διαρκώς συζητάμε για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ. Από τη μια μεριά, η γερμανική κυβέρνηση δίνει το βέτο στο ΔΝΤ, έτσι ώστε να μπορέσει να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες το Ταμείο. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν του δίνει αυτό το οποίο απαιτείται από το Καταστατικό του για να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ρωτώ, τι σημαίνει «φεύγει το ΔΝΤ»; Πώς να φύγει, αν δεν πάρουμε τη λύση που περιγράψατε; Και περιγράψετε πολλούς άξονες…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ θα πρέπει είτε να αποδεχθεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάνοντας μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, είτε θα πρέπει να πει ότι παραμένει πλέον ως τεχνικός σύμβουλος και δεν τίθεται κανένα θέμα συμμετοχής του με χρηματοδότηση. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση επ’  αόριστον. Έχουν περάσει χρόνια όπου το ΔΝΤ βρίσκεται σε κατάσταση παρατηρητή, βρίσκεται σε μια κατάσταση μη απόφασης. Νομίζουμε ότι πλέον έχει φτάσει η ώρα για να πάρει την τελική του απόφαση, δεν γίνεται να περιμένουμε.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Επειδή δεν έχω καθαρή εικόνα, φεύγει το ΔΝΤ, σημαίνει ότι ζητάμε εμείς να φύγει το ΔΝΤ; Γιατί έκανα ερώτημα στο Ταμείο και η απάντηση ήταν ότι για να φύγουμε πρέπει να υπάρξει νέα επιστολή που να αποσύρει την προηγούμενη αίτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Θα ζητήσουμε εμείς να φύγει το ΔΝΤ ή θα περιμένουμε το ΔΝΤ να πει «δεν δέχομαι, γιατί δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, δεν συμμετέχω»;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα διαδικαστικά ζητήματα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, δηλαδή οι επιστολές και τα λοιπά. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό ζήτημα.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το πολιτικό ζήτημα είναι: θα πούμε εμείς να φύγει το ΔΝΤ ή θα περιμένουμε να φύγει μόνο του;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, σας ξαναλέω. Εμείς ζητάμε από το ΔΝΤ να πάρει μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση: μένει ή φεύγει. Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία που θα το καλύπτει, έτσι ώστε να περάσουμε στη φάση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, είτε το ΔΝΤ …

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μέχρι πότε είναι αυτό το περιθώριο στο ΔΝΤ, κύριε υπουργέ; Μέχρι πότε πρέπει να πάρει την απόφασή του;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη με έχετε πάει σε ένα υποθετικό σενάριο όπου δεν υπάρχει λύση στο προσεχές Eurogroup σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καθαρό αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, ότι μετά από δύο χρόνια όπου έχει εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα, μετά από μια διαπραγμάτευση, η οποία οδήγησε την ελληνική πλευρά στο να ψηφίσει ένα ολόκληρο πακέτο μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει ο οικονομικός χώρος, αν θέλετε, για να συνεχίζουμε επ’  αόριστον τη συζήτηση περί της συμμετοχής του ΔΝΤ. Είτε θα καταλήξουμε τώρα σε μια λύση, που υπάρχει, είναι εφικτή, για να καλυφθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, είτε θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε την αρχιτεκτονική, αν θέλετε, του ελληνικού προγράμματος. Δεν γίνεται διαρκώς να μεταθέτουμε, να αναβάλλουμε και όλα επί ζημία της ελληνικής οικονομίας. Είναι νομίζω πάρα πολύ καθαρή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η εφημερίδα «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» γράφουν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της, ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες τον κ. Τουσκ ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον δεν υπάρχει λύση στο Eurogroup. Πρώτον, το επιβεβαιώνετε; Και δεύτερον, ήθελα να σας ρωτήσω, τι διαφορετικοί συσχετισμοί θα υπάρχουν στη Σύνοδο Κορυφής που δεν υπάρχουν στο Eurogroup; Ίδιες χώρες περίπου είναι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά μας, δεν έχουμε κάνει καμία ανακοίνωση περί αιτήματος για Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός μίλησε τόσο με την κυρία Μέρκελ, όσο και με τον κ. Μακρόν, όσο και με τον κ. Τουσκ. Τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις πολιτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο προσεχές Eurogroup.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, μαζί με τον Βασίλη Σκουρή συζητούμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να μείνετε μαζί μας για ένα διαφημιστικό διάλειμμα δύο λεπτών και όταν επιστρέψουμε, θα επανέλθουμε και θα σας ρωτήσω να απαντήσετε για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που στήνουν ένα σκηνικό ελληνικής χρεωκοπίας….

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εδώ με τον Βασίλη Σκουρή. Έχουμε απέναντί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε υπουργέ, επιστρέψαμε. Ευχαριστούμε για την αναμονή. Και θέλω να σας ρωτήσω, όση ώρα ήταν το διάλειμμα, μίλησε ο Ντάισελμπλουμ. Μίλησε στην Ολλανδική Βουλή και είπε, μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες τη συζήτηση για το θέμα του χρέους και θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Και θέλω να ρωτήσω: Εμείς τι περιθώριο έχουμε να συζητάμε; Διότι χρειαζόμαστε τα 7 δισ. για να πληρώσουμε τη δόση στα μέσα Ιουλίου. Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μετά από το οποίο μπορεί η κυβέρνηση να πει «stop, δεν δέχομαι εγώ τη δόση με αυτές τις προϋποθέσεις» -αυτό που έγραφε η Bild χθες- «και θα πληρώσουμε από τα δικά μας λεφτά που είναι διαθέσιμα», από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η γερμανική εφημερίδα μας έχει συνηθίσει πολλές φορές σε δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες, έτσι ώστε να πιεστεί η χώρα και να αποδεχθεί προτάσεις ή συμβιβασμούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν οικονομικά και κοινωνικά επιζήμιοι. Δεν δίνουμε σημασία σε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας πάνω στους άξονες, τους οποίους σας ανέφερα και προηγουμένως.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες τα δημοσιεύματα αυτά;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, φυσικά. Είναι στο πλαίσιο μιας άσκησης πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να αποδεχθεί προτάσεις, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους δανειστές. Εγώ θέλω να επαναλάβω το εξής: από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε να κάνει. Έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα των δανειστών.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν τηρούν οι δανειστές τις δεσμεύσεις τους, κύριε Υπουργέ. Και το ερώτημα είναι: αν συνεχίσουν αυτή τη στάση…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε ακριβώς σε μια φάση διαπραγμάτευσης. Βλέπετε ότι και η γερμανική κυβέρνηση πιέζεται και το ΔΝΤ πιέζεται, το σύνολο των δανειστών μας βρίσκεται σε μια κατάσταση, η οποία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Πολλοί από αυτούς στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Είδατε και στο προηγούμενο Eurogroup και τους Γάλλους και τους Ιταλούς…

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά αποφασίζει ο Σόιμπλε, κύριε Υπουργέ, στο τέλος.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Κάνετε λάθος.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθος. Δεν αποφασίζει ο Σόιμπλε. Αν αποφάσιζε ο Σόιμπλε, η Ελλάδα πιθανόν να είχε τεθεί και εκτός Ευρωζώνης γύρω στις πέντε φορές μέχρι σήμερα. Δεν είναι καθόλου έτσι, όπως τα λέτε τα πράγματα. Ο κ. Σόιμπλε έχει τις θέσεις του, προσπαθεί να διαπραγματευθεί πάνω σε αυτές, ωστόσο έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η άσκηση πολιτικής πίεσης από διάφορες πλευρές οδηγεί σε πολιτικές λύσεις, οι οποίες δεν είναι αυτές τις οποίες υπολόγιζε ο κ. Σόιμπλε.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι να μην αποφασίσει ο Σόιμπλε. Εγώ, πριν σας «παραδώσω» στον Βασίλη Σκουρή, θέλω μια ερώτηση ακόμα…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ο ίδιος πριν από λίγη ώρα παίζατε ηχογραφημένες δηλώσεις Σόιμπλε στο παρελθόν.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως, καθώς και Βενιζέλου και Βαρουφάκη.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αυτές οι πολιτικές θέσεις δεν έχουν τελικά υλοποιηθεί, ούτε έχουν κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι αν ήταν στο χέρι του Σόιμπλε, θα μας είχε πετάξει έξω από το ευρώ πέντε φορές. Ερώτηση: plan B, έχουμε; Αν ο κ. Σόιμπλε επιμείνει, plan B υπάρχει;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποφασίζει μόνος του ο κ. Σόιμπλε.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει περίπτωση η Αθήνα να πει «δεν την παίρνω τη δόση με αυτή τη συμφωνία και κάνω κάτι άλλο», υπάρχει plan B;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι από τη δική μας πλευρά εργαζόμαστε, έτσι ώστε να υπάρξει λύση στο προσεχές Eurogroup. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποθετικά σενάρια πάνω στα οποία δεν έχω κανένα σκοπό να σχολιάσω. Θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει, υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και γι’ αυτό το λόγο δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα νόημα στο να συζητάμε ακριβώς αυτά τα σενάρια.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να κάνω από την άλλη πλευρά αυτή την ερώτηση, κύριε Υπουργέ; Αν δεν υπάρχει λύση τώρα μέσα στον Ιούνιο και πάμε για λύση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, ανεξαρτήτως αν προηγουμένως πάρουμε τη δόση στο Eurogroup, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο; Θα βγει το πρόγραμμα; Η χώρα δεν θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα της δόσης. Η δόση συνδέεται με την τεχνική συμφωνία, δηλαδή με τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν υπήρξε κανένα θέμα. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο Eurogroup, η συζήτηση δεν αφορούσε ούτε την εκταμίευση της δόσης, ούτε πολύ περισσότερο την τεχνική συμφωνία, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή. Η όλη συζήτηση αφορά το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει θέμα δόσης.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τη δόση, δηλαδή, θα την πάρουμε στο Eurogroup.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω: Δεν υπάρχει θέμα δόσης. Τα ζητήματα που αφορούν τη δόση δρομολογήθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν…

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ερώτηση, λοιπόν, που σας έκανα ήταν σαφής: Τι σημαίνει, αν πάμε μετά τον Ιούνιο; Αν πάει, για παράδειγμα, αυτή η συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξηγώ ότι από τη δική μας μεριά και από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ζητούσαν οι θεσμοί, έχουμε ως απαίτηση και δικαιούμαστε αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα. Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου έγινε μια συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προτάθηκαν κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετά για το ΔΝΤ. Και από τη δική μας πλευρά είπαμε ότι από τη στιγμή που δεν επιλύεται το πρόβλημα συνολικά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή τη λύση. Δεν συζητάμε ούτε για περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές, ούτε για τίποτα από όλα αυτά τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία στις 15 Ιουνίου.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση από εμένα, κύριε Υπουργέ. Το θέμα της εθνικής συνεννόησης για το χρέος, υπάρχει πάνω στο τραπέζι; Όταν λέτε, για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχει θέμα, αυτή τη στιγμή, σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, το αφήνετε ανοιχτό για το μέλλον; Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση πάνω σε αυτό το θέμα; Μπορεί να φωνάξει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση που γίνεται στο διεθνές περιβάλλον, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε σχέση με το ελληνικό χρέος, είναι πολύ πιο μπροστά από τη συζήτηση στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Δηλαδή, αυτά τα οποία, αυτή τη στιγμή, εμείς διεκδικούμε και αυτά για τα οποία διαπραγματευόμαστε, είναι πολύ πιο μπροστά από οτιδήποτε θα ονειρευόταν ή θα ήθελε ή θα επεδίωκε ποτέ η Νέα Δημοκρατία, η οποία να σας θυμίσω ότι πριν από λίγα χρόνια θεωρούσε το ελληνικό χρέος –όχι πριν από λίγα χρόνια, πριν από λίγο καιρό- έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για να βγει στις αγορές. Επομένως…

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφήστε τη Ν.Δ. Πρακτικά, τη δήλωση Παπαδημούλη την προσυπογράφετε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι από τη δική μας μεριά θεωρούμε ότι το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Παπαδημούλης δεν πρότεινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Πρότεινε να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος και να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ως προς το τι διεκδικούμε. Ως προς αυτά…

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, από τον Πρωθυπουργό, εξετάζεται, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί, δεν έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή, θα το ανακοινώσουμε και επισήμως.

 

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τελευταίο ερώτημα και θα χρησιμοποιήσω αυτό που είπε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ρώτησε: αναρωτιέμαι πώς φτάσαμε από τη γραβάτα, από το too good to be true και την αισιοδοξία, στο λύση να΄ ρθει και όποτε έρθει. Μας κορόιδεψαν; Δημιούργησαν κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας ή μας τραβάνε το χαλί οι δανειστές κάτω από τα πόδια, στην κυβέρνηση δηλαδή, αλλά και στη χώρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε: Όταν πας στη μάχη, δεν πας για να πεθάνεις. Πας με αισιοδοξία, πας με τη λογική του ότι θα παλέψω για να φέρω ό,τι καλύτερο για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία. Αυτή η αισιοδοξία είναι δεδομένη από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο. Ωστόσο, ξέρετε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, υπάρχουν διαφωνίες, οι οποίες είναι πραγματικές και ακριβώς αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν το Eurogroup της 22ας Μαΐου να μην δώσει λύση. Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι, το οποίο, να με συγχωρέσετε, το είχαμε προαναγγείλει σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή, λέγαμε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει λύση στις 22 Μαΐου, ωστόσο είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούν και μερικές ημέρες ακόμα. Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο.

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τελικά, γραβάτα ο κ. Τσίπρας θα φορέσει μέσα στο καλοκαίρι ή όχι και θα πάμε φθινόπωρο;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα να αφήσουμε τις αποστροφές αυτές. Να κάνουμε συζήτηση επί των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η δική μας προσπάθεια βρίσκεται στην κατεύθυνση να υπάρξει προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Και έχω την πεποίθηση ότι αυτή είναι και η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων εταίρων.

 

 

 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)