to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 23.06.2023

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Οι αντιφάσεις αναδεικνύουν την προγραμματική ένδεια της Νέας Δημοκρατίας

Σημεία συνέντευξης του υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Α. Σρόιτερ.


-Δύο μέρες πριν από το ξεκίνημα της εκλογικής διαδικασίας, πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό κοινωνικό νόημα να σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις. Η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει παγιωθεί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και με αισιοδοξία και με πείσμα και με αποφασιστικότητα να δίνει αυτό τον αγώνα. Όπως έχει πει ο πρόεδρος, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, για να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Διότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να διαμορφωθεί ένας πολιτικός συσχετισμός που θα αφήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μητσοτάκη ανεξέλεγκτους. Άρα στόχος είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη στιγμή την προγραμματική σκευή για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τη Νέα Δημοκρατία.

-Αυτή η εκλογική διαδικασία είχε πάρα πολλές ιδιαιτερότητες. Μεσολάβησε η εκλογική μάχη με την απλή αναλογική, η οποία θα έλεγε κανείς ότι θόλωσε τον παραδοσιακό διπολισμό, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί εκτός του πλαισίου της απλής αναλογικής για όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ και έντεκα χρόνια έχει παγιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο μεγάλος πόλος της Αριστεράς στο εσωτερικό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τον οποιονδήποτε σε αυτή τη φάση.

- Ο Ανδρουλάκης μπορεί να προσδοκά. Όμως το να αναφέρεται σε ένα πολιτικό κόμμα ως παρένθεση, τη στιγμή που περισσότερο από μια δεκαετία αυτό το κόμμα καταγράφει υψηλότατα ποσοστά και έχει μια ισχυρή συγκεκριμένη θέση στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος  νομίζω ότι περισσότερο είναι μια ευχή του κυρίου Ανδρουλάκη και λιγότερο ένα πραγματικό πολιτικό συμπέρασμα.

-Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να έχει πρόγραμμα, κοινωνικές εκπροσωπήσεις και κοινωνικά ριζώματα τέτοια ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης την ώρα που μιλάει για μια νέα σοσιαλδημοκρατία είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, την ώρα που μιλάει για διαφάνεια στο Δημόσιο, στη δημόσια σφαίρα και στον κρατικό μηχανισμό, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα 400 εκατομμύρια χρέη του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι με τη λογική Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τους μισθούς, την πολιτική της ανάπτυξης. Ο ίδιος εξάλλου έχει πολλές φορές στο παρελθόν συμμετάσχει σε συμπόρευση με τον κύριο Μητσοτάκη σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα.

-Η απλή αναλογική στην πρώτη εκλογική μάχη δεν επέτρεψε να ανοίξει μια συζήτηση για το πρόγραμμα και τις διαφορετικές προγραμματικές προτάσεις που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε σχέση με την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ενώ στη δεύτερη εκλογική μάχη έγινε αυτή η συζήτηση και αναδείχθηκαν μια σειρά από ζητήματα. Από τη μία πλευρά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση εισοδημάτων, για αυξήσεις μισθών συγκεκριμένα και κοστολογημένα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, για μείωση των έμμεσων φόρων που αφαιμάζουν το εισόδημα των πολιτών.

-Από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με αυτό το πρόγραμμα και γι αυτό επέλεξε διάφορους τρόπους για να παρακάμψει τη συζήτηση. Φάνηκαν οι αντιφάσεις της και με την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προσλήψεις στο δημόσιο, με την κοστολόγηση του δικού τους προγράμματος. Για παράδειγμα μειώνονται οι δαπάνες για κοινωνικό κράτος και για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσαν. Μια σειρά λοιπόν από αντιφάσεις που αναδεικνύουν μια προγραμματική ένδεια της Νέας Δημοκρατίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)