to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 25.04.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: "Στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, τα λαϊκά προβλήματα που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές"

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στoν ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.


Για τις υποψηφιότητες στη Θράκη

Ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν λειτουργεί δημοκρατικά κάποια στιγμή μπορεί να κάνει και λάθη. Όταν κάνεις λάθος πρέπει να μην πανικοβληθείς. Αν είσαι ένα δημοκρατικό κόμμα, πρέπει πρώτον να αναγνωρίσεις το λάθος σου. Δεύτερον, θα πρέπει να το διορθώσεις, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ,  και τρίτον, ενώ έχεις αναγνωρίσει και έχεις διορθώσει το λάθος, πρέπει  να μην αφήσεις τον αντίπαλο, πίσω από αυτό το επιμέρους λάθος, να κρύψει το διακύβευμα των εκλογών και της πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι τα μνημόνια, οι επιπτώσεις τους και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το χειρότερο, όταν κάνεις ένα λάθος, είναι να αφήσεις τον πολιτικό σου αντίπαλο να αλλάζει την ατζέντα και να μιλά για τη Θράκη. Εγώ δεν μπαίνω στο ζήτημα αν μπορούσε να μπει ή να μην μπει η Σαμπιχά. Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με επίκεντρο την αντιπαράθεση για τη Θράκη, διότι είναι και επιζήμιο για την Πατρίδα, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι το τούρκικο προξενείο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κατεβάσει αμιγές ψηφοδέλτιο της μειονότητας.

Για την πολιτική ατζέντα και το Μεσοπρόθεσμο 

Η βασική πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, είναι η κοινωνική ατζέντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, όταν  έχεις 1,5 εκατομμύριο ανέργους, όταν έχεις το 35% του κόσμου κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν έχεις χιλιάδες κλειστά μαγαζιά, όταν έχεις ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017, το οποίο προβλέπει νέες μειώσεις μισθών, νέες μειώσεις συντάξεων, επικουρικών καταρχήν και μετά και κύριων συντάξεων, προβλέπει νέες απολύσεις στο Δημόσιο. Είναι στην ουσία νέο Μνημόνιο και εκτός από αυτό έρχεται νέα δανειοδότηση της Ελλάδας όπως λέει ο Σόιμπλε και οι τροϊκανοί για το 2015 και 2016. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα. Και όπως είδατε στις δημοσκοπήσεις, το 95% των πολιτών απαντά ότι θα ψηφίσει με βάση την καθημερινότητά του, όχι με βάση τα ζητήματα κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης ή τα Ευρωπαϊκά. Επομένως η δική μας η ατζέντα είναι η κοινωνική ατζέντα, δίπλα στον λαό που δοκιμάζεται, δίπλα στα θύματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Και θέλουμε να πούμε με κάθε τρόπο στον λαό, επειδή έρχονται Μεσοπρόθεσμα, νέα Μνημόνια, νέα πιο βάρβαρα και τρισχειρότερα μέτρα, να μη δώσει αυτή τη δυνατότητα με την ψήφο του στην Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τις μνημονιακές δυνάμεις, να ξαναφέρουν ακόμα χειρότερα μέτρα και να ολοκληρώσουν την οικονομική, ανθρωπιστική, κοινωνική και παραγωγική καταστροφή της χώρας.

Για την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου 

Η υποψηφιότητα του  Μανώλη Γλέζου συζητιόταν πριν από 15 μέρες στο κόμμα μας, πριν προκύψει θέμα με τις υποψηφιότητες στη Θράκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ριζοσπαστική δύναμη, μια δύναμη ανατροπής, που ξέρει ότι για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του θα έρθει σε μεγάλες συγκρούσεις με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επομένως, η απόφαση πάρθηκε, διότι ο Μανώλης Γλέζος, ως γηραιότερος ευρωβουλευτής, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου και θέλει και  ο ίδιος να δώσει ένα μήνυμα, όπως τότε που κατέβασε την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, και να θέσει δύο ζητήματα ως Προεδρεύων: Πρώτον, ότι δεν αντέχει ο ελληνικός λαός άλλο τις πολιτικές της λιτότητας, όπως και οι λαοί του φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου και δεύτερον ότι η Γερμανία κάτι μας χρωστάει και οφείλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, τις οφειλές της από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Θα είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, γιατί ο Μανώλης Γλέζος, ως Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  θα θέσει ένα θέμα που δεν τόλμησαν να θέσουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις για πάρα πολλές δεκαετίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)