to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 01.07.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει υποδούλωσή της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» (Δ. Καμπουράκης, Γ. Οικονομέας)


Όσον αφορά το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», κάνετε λόγο για οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα κατά της ανάπτυξης. Θέλετε να μας εξηγήσετε;

Καταρχάς, είναι πολιτικό έγκλημα, επειδή η δημόσια ΔΕΗ, με τις τεράστιες υποδομές της, δεν είναι περιουσία των κυβερνώντων, ώστε να μπορούν να την πουλήσουν. Αντίθετα, είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Επίσης, στις ευρωεκλογές αποδείχτηκε ότι αυτό που υπάρχει ως κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν αντιστοιχεί στη λαϊκή βούληση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν συνολικά το 30%. Δεν μπορεί όμως αυτό το 30% να ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και το ξεπούλημά της σε ιδιώτες συνιστά πολιτικό έγκλημα.

Δεύτερον, αποτελεί και αντι-αναπτυξιακό και αντι-οικονομικό έγκλημα, διότι, στον τομέα της ενέργειας, η ΔΕΗ είναι η επιχείρηση εκείνη που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Χωρίς τη δημόσια ΔΕΗ είναι αδύνατη όχι μόνο η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και η δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξής της. Συνεπώς, η εκχώρηση σε ιδιώτες αυτού του αναπτυξιακού πολύ-εργαλείου καθώς και της ενδεχόμενης αυριανής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας –που μακάρι, και πρέπει, να φύγει από την κρίση, με πολιτικές όμως διαφορετικές και εναλλακτικές από αυτές του μνημονίου– είναι έγκλημα κατά της οικονομίας της χώρας.

Τρίτον, η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και το ξεπούλημά της συνιστούν και αντι-κοινωνικό έγκλημα, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και το νερό, ο αέρας και η θάλασσα, δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση, αλλά δημόσιο κοινωνικό αγαθό, στο οποίο οι πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε προσιτές τιμές. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι δυνατόν να εκχωρεί κανείς αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικά συμφέροντα, μοναδικό κριτήριο των οποίων δεν είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών αλλά η δική τους κερδοφορία.

Τέλος, είναι και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, διότι η ΔΕΗ, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές της είναι στρατηγικής σημασίας και για την ίδια την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Επομένως, η εκχώρηση της «μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες ισοδυναμεί με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Όσον αφορά τον μύθο περί ανταγωνιστικότητας και μείωσης των τιμών, πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει λάβει χώρα από το 2000, υπό την έννοια ότι σε αυτήν δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, είχαμε και τα άσχημα παραδείγματα με την Hellas Power και την Energa, οι οποίες «τσέπωσαν» τους λογαριασμούς, ακόμη και τα «χαράτσια», των πολιτών και τώρα βρίσκονται στα δικαστήρια, διότι δεν απέδωσαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο. Δυστυχώς, όμως, το Δημόσιο δεν διεκδίκησε αποφασιστικά τα χρήματα που έχασε. Ωστόσο, από το 2000 μέχρι και το 2013, περίοδο κατά την οποία η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ήδη απελευθερωμένη, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 102%, ενώ οι τιμές για τη βιομηχανία –και μάλιστα για την ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας– έχουν αυξηθεί κατά 76%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε και ο κ. Ζερβός, ο Διοικητής της ΔΕΗ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο ιδιωτικός τομέας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, μετά από 13 χρόνια δήθεν απελευθέρωσης, κατέχει το 46% της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο Δημόσιο έχει απομείνει το 54%. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι μόνο ότι αφαιρεί από τη «μεγάλη ΔΕΗ» το 30% της επιχείρησης σε ορυχεία, εγκαταστάσεις, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ακόμη και πελάτες –χωρίς την έγκρισή τους– και το εκχωρεί σε ιδιώτη, αλλά και ότι από τη «μεγάλη ΔΕΗ», η οποία έχει απομείνει, εκτός από το 49% των μετοχών της που ανήκει σε ιδιώτες, θα αφαιρεθεί άλλο ένα 17% –αυτό που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ– και το Δημόσιο στο τέλος θα μείνει με 34%.

Τέλος, όσον αφορά το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον λεγόμενο ΑΔΜΗΕ, που είναι το νευρικό σύστημα της οικονομίας της χώρας, βρίσκεται στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την εκχώρησή του σε ιδιώτες σε ποσοστό 66%. Αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε τον Ιούλιο του 2013 να μην αφήσει τίποτα από τη ΔΕΗ στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου.


 

Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, όμως, ο ανταγωνισμός λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή. Δεν συμφωνείτε;

Δεν συμφωνώ και θα σας πω το παράδειγμα με την κινητή τηλεφωνία. Το 1992 δόθηκαν δύο άδειες σε ιδιώτες, στην Panafon και την τότε Telestet. Οι εργαζόμενοι δώσαμε μάχη, κάνοντας προσφυγές στο ΣτΕ –και εγώ μεταξύ άλλων. Καταφέραμε μετά από έξι χρόνια, το 1998, να δώσει η τότε κυβέρνηση άδεια και στον ΟΤΕ για ανάπτυξη κινητής τηλεφωνίας. Ο ΟΤΕ δημιούργησε την COSMOTE, η οποία μπήκε στην αγορά, και μόνο τότε μειώθηκαν οι τιμές. Δηλαδή με παρέμβαση του Δημοσίου.

Ένας άλλος μύθος είναι και αυτός της αύξησης των θέσεων εργασίας στις τηλεπικοινωνίες. Διότι, όταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, το προσωπικό του ήταν 26.300 εργαζόμενοι. Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δεν ξεπερνούν τις 10. 000, ενώ οι εργασιακές σχέσεις στον οργανισμό θυμίζουν σκλαβοπάζαρο με τις θυγατρικές εταιρείες που προσλαμβάνουν νέα παιδιά για 200 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, η απασχόληση στο σύνολο του κλάδου τηλεπικοινωνιών, ο οποίος δήθεν απελευθερώθηκε, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους αρχικούς 26.300 εργαζόμενους.

Συνοψίζοντας, το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» δεν ισοδυναμεί με απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά με υποδούλωσή της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.


 

Θα ακυρώσετε το νομοσχέδιο αυτό, εάν αναλάβετε την εξουσία;

Καταρχάς, προτού ανέλθουμε στην εξουσία, θα κάνουμε –και κάνουμε– οτιδήποτε δυνατόν, προκειμένου να αποτρέψουμε την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ, που κάνουν 48ωρες απεργίες, και συμμετέχουμε σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Εν πάση περιπτώσει, τις μορφές κινητοποιήσεων τις αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, τα οποία λαμβάνουν πάντοτε υπόψη τους τόσο τα συμφέροντα της κοινωνίας όσο και την ανάγκη να στηριχθούν από αυτήν. Εάν ξεπουληθεί σήμερα η ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και φυσικά θα ελεγχθούν, από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, όσοι και όσες διαπιστωθεί ότι έβαλαν τις υπογραφές τους με ιδιοτελή σκοπό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον.


 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης είναι της άποψης ότι πρέπει να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να μην πάμε σε εκλογές. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εμποδίσουμε την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι θέλουμε να προκληθούν εκλογές και να φύγει αυτή η κυβέρνηση που φτωχοποιεί τον λαό και καταστρέφει τη χώρα, προτού ολοκληρώσει το κατεδαφιστικό έργο της. Γιατί το λέμε αυτό; εκτός των άλλων και διότι σήμερα είναι 1η Ιουλίου του 2014. Και αυτή η μέρα είναι μια πολύ μαύρη μέρα. Καταρχάς, έχουμε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%.

Εκτός όμως από τη μείωση αυτή, σήμερα τίθεται σε εφαρμογή και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών ταμείων. Με άλλα λόγια, κάθε τρίμηνο θα πραγματοποιείται αναλογιστική μελέτη, για να βρίσκουν τον δείκτη βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος, πράγμα που σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε συνεχείς από εδώ και πέρα μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ωσότου αυτές εξαερωθούν εντελώς. Φυσικά, και δεν είμαι υπέρ των ελλειμματικών ταμείων, είμαι όμως υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που τόσα χρόνια κατέβαλλαν τις εισφορές τους και τώρα παίρνουν εξαερωμένες συντάξεις.

Επιπλέον, σήμερα είναι μαύρη μέρα και για άλλον έναν λόγο. Σήμερα ξεκινά η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εις βάρος κοινωνικών επιδομάτων που έπαιρναν χαμηλόμισθοι από τον ΟΑΕΔ. Από σήμερα μειώνονται τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα μητρότητας για τις εργαζόμενες μητέρες και τα επιδόματα στράτευσης για τους στρατευμένους κατά 50%, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2015, λόγω μείωσης των συγκεκριμένων εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τα επιδόματα αυτά καταργούνται εντελώς. Με άλλα λόγια, 300. 000 οικογένειες που έπαιρναν οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ και 30. 000 εργαζόμενες μητέρες που έπαιρναν επίδομα μητρότητας δεν θα το παίρνουν πλέον. Επομένως, καταλαβαίνει κανείς για ποιον λόγο η σημερινή μέρα είναι μια μαύρη μέρα για τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατόν με την ψήφο και τους αγώνες του λαού, πριν ολοκληρώσει τη συντελούμενη κοινωνική καταστροφή.


 


 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)