to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 15.02.2022

Οικονομία

Δ. Παπαδημούλης: Zητάμε από την ΕΚΤ ειδικές συστάσεις ώστε τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν επιλέξιμα

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, γιατί αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα, είναι η ανάγκη συντονισμού της νομισματικής με τη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2021


Μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έντονες διαβουλεύσεις, η Ετήσια Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ΕΚΤ για το 2021, που προετοίμασε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, παρουσιάστηκε με εισηγητική ομιλία και δευτερολογία του, στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Η Έκθεση του Δημ. Παπαδημούλη, για την οποία ο ίδιος είχε ορισθεί ομόφωνα από τους Συντονιστές όλων των Πολιτικών Ομάδων, Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εγκριθείμε συντριπτική πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή ECON(49 υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή) παρουσιάστηκε από τον Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια, παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Επιτρόπουαρμόδιου για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Μετά την εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα του ομιλητή, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε την Έκθεση που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μερους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνιξεκίνησε την αγόρευσή του, λέγοντας τα εξής:
«Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε σήμερα την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ, βασιζόμενοι στη δική σας Έκθεση, και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή, τον κ. Παπαδημούληκαι τα μέλη της Επιτροπής ECON. Η Κομισιόν, συμφωνεί με τη γενική τάση που καταγράφεται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Τέλος, αρκετοί Ευρωβουλευτές εκφράστηκαν ιδιαίτερα θετικά για την Έκθεση, μεταξύ των οποίων:

  • Ο Γιώργος Κύρτσος,Σκιώδης εισηγητής στην έκθεση εκ μέρους του ΕΛΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Προφανώς στηρίζω την πρόταση Παπαδημούλη για μια ειδική, θα έλεγα, μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων. (...) Θέλω να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή δουλειά που έκανε. Συντόνισε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με δημιουργικό τρόπο, για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
  • Ο Κώστας Μαυρίδης, Σκιώδης εισηγητής εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών: «Θα ήθελα να τονίσω την εξαίρετη δουλειά του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κατέληξε σε μια ισορροπημένη Έκθεση. Θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας, όπως καταλήξαμε σε αυτό το κείμενο, να το στηρίξουμε και στην Ολομέλεια».

Η «Έκθεση Παπαδημούλη» για την ΕΚΤ, η πρώτη έκθεση που αναλαμβάνει Ευρωβουλευτής της Αριστεράς την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στην Επιτροπή ECON, αναμένεται να ψηφιστεί -και να υπερψηφιστεί, σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, στην σχετική ψηφοφορία της Ολομέλειας.

Ακολουθούν πλήρεις,η εισηγητική ομιλία και η δευτερολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη

  • Πρωτολογία

«Κα Λαγκάρντ,
Επίτροπε Τζεντιλόνι,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η στιγμή που συζητούμε σήμερα αυτή την έκθεση. Γιατί η διαμόρφωσή της συμπίπτει με 3 σημαντικές παραμέτρους:
Η πρώτη είναι, η θετική την πολιτική της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.
Το δεύτερο γεγονός είναι η επανεξέτασητης στρατηγικής της ΕΚΤ μετά από 18 ολόκληρα χρόνια.
Και το τρίτο είναι αυτό που μόλις σημειώσατε, η επέτειος των 20 χρόνων από τη δημιουργία του ευρώ.

Η έκθεση καταγράφει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ένα σημαντικό βήμα με θετικό αντίκτυπο στηζώνη του ευρώ.
Η εισαγωγή του PEPP, η αύξηση του όγκου των αγορών, η αυξημένη ευελιξία στην αγορά ομολόγων και η χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, η πολιτική των βασικών επιτοκίων, συνέβαλαν στην οικονομική ανάκαμψη, στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, παρότι αυτή η ανάκαμψη ήταν άνιση και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλωσε τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Και γι’ αυτό στην Έκθεσή μας, θεωρούμε πως η υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει για όσο διάστημα χρειάζεται, για την ενίσχυση της ανάκαμψης και για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό, θα θελα να ευχαριστήσω τους σκιώδεις εισηγητές, τους συνεργάτες μας, τη Γραμματεία της ΕCON, για τη συνεργασία τους στη διάρκεια αυτών των επίπονων διαπραγματεύσεων. Και να σημειώσω με ικανοποίηση ότι η έκθεση που συζητούμε σήμερα, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή ECON, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των τελευταίων ετών – 49 υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή.
Και θα θελα να εκφράσω και την αισιοδοξία μου ότι και η Ολομέλεια, θα στηρίξει με την ίδια ευρύτητα και πλειοψηφία το κείμενο της Έκθεσης, όπως ψηφίστηκε και στην Επιτροπή.

Στο χρόνο που μου απομένει, θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα πράγματα και να υπογραμμίσω και ένα θέμα που αφορά την πατρίδα μου, την Ελλάδα.
Η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP αποτέλεσε και αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα. Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ζήτημα ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Με την Έκθεσή μας, ζητούμε με ευρύτατη πλειοψηφία από την ΕΚΤ, να επανεξετάσει, όσο διαρκεί ο χρονικός ορίζοντας των σχετικών ευέλικτων επανεπενδύσεων, αυτά που πρέπει να γίνουν και να παράσχει ειδικές συστάσεις. Έτσι ώστετα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν επιλέξιμα και η ανάκαμψη στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, να μην κινδυνεύσει από ένα νέο γύρο λιτότητας και μια νέα κρίση χρέους.

Τελειώνοντας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν χωρίς υποχωρήσεις, τα θετικά βήματα και στη δράση της ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Κι επίσης, να απαγκιστρωθούμε από δογματικές προκαταλήψεις στον τρόπο προσέγγισης της αρχής ουδετερότητας της αγοράς. Ήδη η ΕΚΤ έχει παρεκκλίνει σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, από αυτή την αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε, με πραγματισμό και ρεαλισμό.

Και τέλος, νομίζω ότι είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση – που πάσχει σε πολλές χώρες, να ολοκληρωθεί επιτέλους, κε Τζεντιλόνι, κα Λαγκάρντ και κύριοι του Συμβουλίου που απουσιάζετε, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, διότι χωρίς των 3ο πυλώνα, δεν υπάρχει τραπεζική ένωση, και να κάνετε περισσότερα βήματα στον τομέα της διαφάνειας, της επικοινωνίας με τους πολίτες, και στην ισότητα των φύλων μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σας ευχαριστώ πολύ».

  • Δευτερολογία:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε. Κα Λαγκάρντ, σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας καθώς και γιατα θετικά σχόλια που κάνατε για την Έκθεση που έχουμε ετοιμάσει στην Επιτροπή ΕCΟΝ.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς κε Επίτροπε, όπως και τους συναδέλφους μου, γιατί όλες οι τοποθετήσεις, ακόμη κι αυτές που άσκησαν κριτική στην Έκθεση, έδειξαν ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), πετύχαμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό κάτι που περιγράφεται με μια λέξη που έχει ελληνική ρίζα: σύνθεση. Σύνθεση απόψεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, γιατί αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα, είναι η ανάγκη συντονισμού της νομισματικής με τη δημοσιονομική πολιτική. Με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία και το σημαντικό ρόλο της ΕΚΤ.

Από τη συζήτηση -και η Έκθεσή μας το υπογραμμίζει, προκύπτει η ανάγκη να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Να μην σκοτώσουμε τη βιώσιμη ανάκαμψη. Να μην υπονομεύσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει όλοι μαζί με τη δημιουργία και την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Είναι φανερό ότι όλοι ανησυχούμε για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τις συνέπειές τους, κυρίως στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Αλλά μια βιαστική και γρήγορη άνοδος των επιτοκίων, δεν θα χαμηλώσει τις τιμές των καυσίμων. Αντίθετα, μπορεί να δυσκολέψει και να υπονομεύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και τη σταθεροποίηση των τιμών – που απαιτεί μια συνολική προσέγγιση.

Χαιρετίζω στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων, την πρόταση της ΕΚΤ για τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, χωρίς καθυστερήσεις, η Κομισιόν, να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την αλλαγή του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, όσο διαρκεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Η καθυστέρηση, δεν βοηθά.

Και μια τελευταία φράση: Νομίζω ότι είναι θετικό ότι πρασινίζει η νομισματική πολιτική. Και σε αυτά τα βήματα , κα Λαγκάρντ, να θεωρείτε δεδομένη την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σας ευχαριστώ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)