to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 09.11.2016

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Το σοκ από τη νίκη Τραμπ να γίνει εγερτήριο μήνυμα για ένα ευρύ αντιφασιστικό, δημοκρατικό μέτωπο παντού

«Σοβαρή αρνητική εξέλιξη για όλο τον πλανήτη» χαρακτηρίζει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Η νίκη Τραμπ αποτελεί μια μεγάλη αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα σε όλο τον πλανήτη» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτιμώντας, ωστόσο, πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να κινητοποιήσει το ευρύτερο δημοκρατικό φάσμα στην Ευρώπη «για να αλλάξουν πολλά πράγματα».

«Η σπουδή της ακροδεξιάς και ομογάλακτης Μαρίν Λεπέν να τον συγχαρεί, το φωνάζει καθαρά αυτό το πράγμα» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, εκτιμώντας πως «για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη που έχει μυαλό στο κεφάλι του, που νοιάζεται για δημοκρατία, σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη, η εκλογή ενός ακραίου λαϊκιστή που το έπαιξε αντικατεστημένο και τα κατάφερε, είναι μία επικίνδυνη εξέλιξη».

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Τραμπ και τους ομοίους του», είπε, εξηγώντας πως τους θεωρεί «μία επικίνδυνη φωνή για τα συμφέροντα όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και κάθε νοήμονος δημοκράτη σε όλον τον πλανήτη».

«Όσο και να προσπαθήσουν το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής διοίκησης να βάλουν χαλινάρι και φρένο στον γνωστό πια σε όλους Ντόναλντ Τραμπ, νομίζω ότι ο κίνδυνος υπάρχει» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, εξηγώντας πως η κατάσταση αυτή επιβάλλει μία σειρά πραγμάτων τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο.

Τόνισε: «Πρώτον, στη χώρα μας, να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα για να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, να κερδίσουμε την ελάφρυνση του χρέους το συντομότερο δυνατόν μέσα στο '16 για να αρχίσει να εφαρμόζεται από το '17, να κοιτάξουμε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που μας έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια λόγω μιας πολύχρονης κακής διακυβέρνησης και να αναδείξουμε τη χώρα μας σε πόλο σταθερότητας».

Αλλά και για όλους «όσοι νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών μας, χρειάζεται, παρά τις διαφορές μας, να οικοδομήσουμε αντιφασισιτικό μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και κάποιων αρχών ειρηνικής και πολιτισμένης συνύπαρξης που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αυτονόητες, τώρα όμως τίθενται υπό αμφισβήτηση από τον Τραμπ και τους ομοίους του» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε «σημάδι των καιρών» τη νίκη Τραμπ, εκτιμώντας πως θα πρέπει να τους προβληματίσει όλους γιατί για ακόμη μία φορά ανατράπηκαν οι δημοσκοπικές προβλέψεις. «Ένας ακροδεξιός λαϊκιστής κατάφερε να φορέσει την προβιά του αντικατεστημένου, ένας μεγιστάνας με ανοιχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής να το παίξει προστάτης των φτωχών και να πείσει. Και από την άλλη εκμεταλλεύτηκε επιδέξια το ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι αρκετά αντιπαθής, εκπροσωπεί μέχρι το μεδούλι ένα κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ευθύνεται για πολλά κακώς κείμενα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Αμερικανοί πολίτες που κόβουν φλέβες για τον Ομπάμα να μην πάνε να ψηφίσουν χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κάθε δυσκολία είναι και μία ευκαιρία» και εξήγησε: «Ίσως αυτό, η νίκη Τραμπ, οι πανηγυρισμοί της Λεπέν κινητοποιήσουν και το ευρύτερο δημοκρατικό φάσμα στην Ευρώπη, από την Αριστερά μέχρι τους φιλελεύθερους δημοκράτες, για να δουν ότι πρέπει επιτέλους πολλά πράγματα στην Ευρώπη να αλλάξουν, να δοθούν λύσεις, να εγκαταλειφθούν οι εγωισμοί και οι μονομέρειες για να μπορέσει η Ευρώπη να κάνει βήματα ενίσχυσης της ενότητάς της και της συνοχής της με στροφή στην ανάπτυξη, με μείωση των αποστάσεων βορρά-νότου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)