to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 05.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Κανείς δεν μιλά για 4ο μνημόνιο - Δεν πρόκειται να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης

«Κανείς δεν μιλά για 4ο μνημόνιο» και «η περίφημη πιστοληπτική γραμμή που μονότονα επαναλαμβάνει ο κ. Στουρνάρας, ούτε η ελληνική κυβέρνηση την προτείνει, ούτε κανείς μάς την έχει προτείνει ως επίσημη πρόταση των δανειστών και δεν πρόκειται να υπάρξει», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.


Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης, τα βλέμματα στρέφονται «στο να ολοκληρωθεί όλο το πακέτο της συμφωνίας συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους στις 21 Ιουνίου που είναι το επόμενο Eurogroup. Και από τα στοιχεία που έχω υπόψη μου, πηγαίνουμε προς τα εκεί. Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και με το παραπάνω.

Στις 14 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί και τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Χθες ανακοινώθηκε μία ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2018 2,3%, η υψηλότερη τα τελευταία 10 χρόνια, που μας βοηθάει πολύ σε αυτή τη διαπραγμάτευση», προσθέτοντας πως «τώρα το ζητούμενο είναι να υλοποιήσουν και οι δανειστές τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έχει πάρει το Eurogroup και το 2016 και το 2017».

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε πως «το τι θα κάνει, είναι δικό του θέμα, εάν πάψει να συμμετέχει με χρήματα και παραμείνει σε ένα ρόλο τεχνικού συμβούλου δεν θα είμαι από αυτούς που θα στεναχωρηθούν και θα κλάψουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να τελειώνουμε με τα μνημόνια, να εγγυηθούμε ότι η χώρα και η κοινωνία δεν θα ξαναζήσουν ποτέ αυτή την ταπείνωση και αυτή την κοινωνική οδύνη και να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ελάφρυνση του χρέους και για αυτό εργαζόμαστε».

Σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά ακόμη δεν την έχουμε κλειδωμένη», προσθέτοντας πως «αυτήν την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή, αποφυγή ενός blame game». «Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ, γράφει επάνω erga omnes, δηλαδή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις εσωτερικά και διεθνώς, κι αν θελήσει να κάνει αυτό το βήμα για να ολοκληρωθεί η δουλειά που έχει γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών, νομίζω αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, θα είναι καλό για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, για ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα ωφελημένη νομίζω ότι θα βγει η Bόρεια Ελλάδα και η οικονομία της».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά «αν καταφέρει ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ.Ζάεφ να λύσουν ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και 25 χρόνια, αυτό νομίζω ότι θα ενισχύσει εκτός από τα εθνικά μας συμφέροντα και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και τη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην περιοχή και αυτό θα βοηθήσει στην οικονομία και νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να στρέψουμε και την προσοχή μας εκεί που πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα της ασφάλειας για τη χώρα, που είναι προς ανατολάς».

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «αυτό που βλέπω είναι ότι στους μήνες που μεσολάβησαν έχει κερδίσει έδαφος μέσα στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, η άποψη ότι πάμε να κερδίσουμε κάτι γιατί αυτή τη στιγμή είναι να εδραιωθεί το σκέτο Μακεδονία και εμείς θέλουμε ένα πακέτο που να έχει σύνθετη ονομασία έναντι όλων των χρήσεων και δρομολόγηση με ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις και των συνταγματικών αλλαγών που να βάζουν στην άκρη τους αλυτρωτισμούς».

Ο ίδιος δήλωσε πως «αν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εγκριθεί στη Βουλή με μία καθαρή πλειοψηφία», σημειώνοντας πως «όσο πιο μεγάλη είναι αυτή η πλειοψηφία, τόσο το καλύτερο». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξουν μία τέτοια πρόταση, γιατί η κυβέρνηση υλοποιεί ουσιαστικά με αυτή τη συμφωνία, εφόσον υπάρξει, την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου». Υπογράμμισε  δε πως «το σύνολο σχεδόν των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συντριπτικότατη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την κοινοβουλευτική αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική δεξιά, με εξαίρεση κάποιους ακραίους τύπου Όρμπαν, στηρίζει τις προσπάθειες για λύση των Τσίπρα και Ζάεφ».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα των Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Παπαδημούλης τις χαρακτήρισε «προκλητικές, εμπρηστικές, απαράδεκτες», και για αυτό, όπως σημείωσε «αποκρούστηκαν με ευθύτητα και καθαρότητα αμέσως από την κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών». Πρόσθεσε δε πως «αυτό που με ενοχλεί στην Ελλάδα είναι ότι ορισμένοι είναι τόσο τυφλά αντι-ΣΥΡΙΖΑ και αντί-Τσίπρας που έσπευσαν να υιοθετήσουν και τους ισχυρισμούς αυτού του θλιβερού στις δηλώσεις του, Τούρκου εκπροσώπου».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην παρουσία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL)  στη Θεσσαλονίκη για τις «Ημερίδες Μελέτης», στην ατζέντα των οποίων είναι «τα Βαλκάνια, η συνεργασία βαλκανικών κρατών, τα θέματα της ανάπτυξης, της συνοχής, η βαλκανική συνανάπτυξη κόντρα στους εθνικισμούς, η ενίσχυση της δημοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος, το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο ίδιος εξηγώντας την επιλογή της πόλης της Θεσσαλονίκης για να διεξαχθούν οι τριήμερες συζητήσεις σημείωσε πως «η Θεσσαλονίκη παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην όλη εξέλιξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων», και «αυτήν περίοδο υπάρχει και μία ιδιαίτερη επικαιρότητα που είναι η προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα όπως το Μακεδονικό, κόντρα στους αλληλοτροφοδοτούμενους εθνικισμούς που υπάρχουν και στις δύο χώρες, αλλά και η προσπάθεια που καταβάλλεται με τη συνδρομή και της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής να γίνει η Θεσσαλονίκη μία πόλη πιο ανοιχτή, πιο πολύχρωμη, πιο ελκυστική στο καινούργιο, το διαφορετικό. Νομίζω και η ίδια η φιλοξενία της Ευρωομάδας της Αριστεράς από τη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει κάτι τέτοιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)