to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 28.11.2018

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ισχυρή προοδευτική συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό και την άκρα δεξιά (βίντεο)

Η εναρκτήρια ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην εκδήλωση της "Προοδευτικής Συμμαχίας" στο ΕΚ, με τη συμμετοχή των προέδρων Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά), Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι)


Την εναρκτήρια ομιλία στη χθεσινή εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus)* στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθύνοντας κάλεσμα στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να χτίσουν «κανάλια επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε το νεοφασισμό και τον νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη», καθώς και «να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνδυάζει ρεαλισμό και ριζοσπαστικότητα, που θα ισορροπεί μεταξύ ενός οράματος και πραγματισμού».

Στην εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις – Ο ρόλος των Προοδευτικών Δυνάμεων» συμμετείχαν οι Πρόεδροι των τριών πολιτικών ομάδων Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά), Ούντο Μπούλμαν (Σοσιαλιστές) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι), καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, η επικεφαλής του πολωνικού κόμματος RAZEM, Agnieszka Dziemianowicz–Bąk, η εκπρόσωπος του γαλλικού κόμματος Generation.s, Sarah Soilihi, και η βουλευτής του βέλγικου κόμματος Ecolo, Evelyne Huytebroeck. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η Λούκα Κατσέλη, επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής της Έκθεσης για την Βιωσιμότητα και την Ισότητα, καθώς και η Μάιτε Μόλα, συνεπικεφαλής του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ άλλων.

Στον ανοικτό διάλογο που ακολούθησε, συμμετείχαν ευρωβουλευτές των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και άλλοι συμμετέχοντες.

Αναλυτικά η ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη:

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Εκ μέρους της «Προοδευτικής Συμμαχίας», σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση.

Πιστεύω πως η σημερινή εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για στενότερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019, αλλά και μετά από αυτές.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε σήμερα μαζί μας τους επικεφαλής των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Πράσινων και των Σοσιαλιστών, για να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και για την ατζέντα που μπορούμε να βάλουμε μπροστά απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε; Ποιες είναι οι προτάσεις που θα επαναφέρουν στο επίκεντρο τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση;

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την άνοδο των εθνικισμών, των ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την λιτότητα και το κοινωνικό ντάμπινγκ, τις αυξανόμενες ανισότητες, την έλλειψη διαφάνειας, αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Είμαστε μάρτυρες μιας διογκούμενης ανησυχίας και απογοήτευσης από ένα αυξανόμενο κομμάτι των Ευρωπαίων πολιτών, που τείνουν να μην εμπιστεύονται τους πολιτικούς θεσμούς και να καταφεύγουν σε ακροδεξιές επιλογές για να «περάσουν» το μήνυμά τους.

Και ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Ότι δεν αντέχουν πλέον με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και θέλουν μια ΕΕ που θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους, θα ενισχυθεί την κοινωνική συνοχή και τη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θέλουν μια ΕΕ που θα προωθεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, μια νέα κοινωνική ατζέντα προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας.

Έχουν λάθος να ζητάνε κάτι τέτοιο; Κάθε άλλο, έχουν απόλυτο δίκιο!

Για αυτό χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι στις προτάσεις μας, και βάζουμε ως προτεραιότητα αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες.

Ας κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν την πρότασή μας, ας αλλάξουμε την Ευρώπη.

Αγαπητοί φίλοι,

Απέναντι σε αυτές προσκλήσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε να έχουμε καθαρό λόγο και ξεκάθαρη στόχευση.

Απέναντι στις προτάσεις και τα «σενάρια» της Κομισιόν που δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα, απέναντι στη διχαστική ρητορική, η απάντηση μας αφορά στο σενάριο που λείπει από την ΕΕ, «το προοδευτικό σενάριο που λείπει για το μέλλον της ΕΕ, το οποίο προτείνουμε ως Προοδευτική Συμμαχία».

Τι θέτουμε λοιπόν ως προτεραιότητα στη δική μας πρόταση;

  • Πρώτον, τη σύνδεση της παραγωγικής ανάπτυξης με την αύξηση των μισθών και την δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.
  • Δεύτερον, τη διαχείριση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους με τρόπο εποικοδομητικό. Που θα δίνει ανάσα στις εθνικές οικονομίες και κοινωνίες. Που δεν θα αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα και τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.
  • Τρίτον, την προστασία των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, την ενσωμάτωση της έννοιας «βιωσιμότητα» – sustainability – ως δομικό στοιχείο του αναπτυξιακού μας μοντέλου.
  • Τέταρτον, την προστασία του περιβάλλοντος, την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του φυσικού μας πλούτου, με δεσμευτικούς όρους για όλα τα κράτη.

Αγαπητοί φίλοι,

Πρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο του διαλόγου τις προτεραιότητές μας. Να μιλήσουμε για την ισότητα, για την ηθική διάσταση των πολιτικών μας επιλογών.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία, βασισμένη σε ένα κοινό έδαφος προτάσεων, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνδυάζει ρεαλισμό και ριζοσπαστικότητα, που θα ισορροπεί μεταξύ ενός οράματος και πραγματισμού.

Και ειδικά τώρα, που είμαστε αντιμέτωποι με την άνοδο της ακροδεξιάς, χρειάζεται να χτίσουμε κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε το νεοφασισμό και τον νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη.

Σε εμάς εναπόκειται να πιέσουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης, και να απαντήσουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Σε εμάς εναπόκειται να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να κάνουμε την ατζέντα μας να πετύχει.

Ας κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν την πρότασή μας, ας αλλάξουμε την Ευρώπη.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε εδώ όλη τη χθεσινή εκδήλωση:

Δείτε εδώ το άλμπουμ με τις φωτογραφίες της εκδήλωσης:  https://bit.ly/2SixpFR

*Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

 Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας:

Guillaume Balas (S&D)

Elly Schlein (S&D)

Sergio Cofferati (S&D)

Georgi Pirinski (S&D)

Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL)

Martin Schirdewan (GUE/ NGL)

Eva Joly (Greens/ EFA)

Ernest Urtasun (Greens/ EFA)

Florent Marcellesi (Greens/ EFA).

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)